Τα σχέδιά της για τη δοκιμή πυρηνικών πυραύλων προκειμένου οι αστροναύτες να ταξιδέψουν στον Άρη ταχύτατα αποκάλυψε η NASA.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Guardian, ο οργανισμός ανακοίνωσε την Τρίτη ότι συνεργάστηκε με την Υπηρεσία Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων Άμυνας (Darpa) της κυβέρνησης των ΗΠΑ για να στείλει στο διάστημα έναν πυρηνικό θερμικό κινητήρα πυραύλων το πολύ το 2027.

Το έργο αποσκοπεί στην ανάπτυξη ενός πρωτοποριακού συστήματος πρόωσης για διαστημικά ταξίδια πολύ διαφορετικό από τα χημικά συστήματα που επικρατούν από τότε που ξεκίνησε η σύγχρονη εποχή της πυραύλων πριν από σχεδόν έναν αιώνα .

«Η χρήση πυρηνικού θερμικού πυραύλου επιτρέπει ταχύτερο χρόνο διέλευσης, μειώνοντας τον κίνδυνο για τους αστροναύτες», δήλωσε η NASA σε δελτίο τύπου.

«Η μείωση του χρόνου διέλευσης είναι βασικό στοιχείο για τις ανθρώπινες αποστολές στον Άρη , καθώς τα μεγαλύτερα ταξίδια απαιτούν περισσότερες προμήθειες και πιο στιβαρά συστήματα».

Η Nasa, η οποία δοκίμασε επιτυχώς το διαστημικό σκάφος Artemis, έχει ελπίδες να προσγειώσει ανθρώπους στον κόκκινο πλανήτη κάποια στιγμή στη δεκαετία του 2030 ως μέρος του προγράμματος Moon to Mars.

Χρησιμοποιώντας την τρέχουσα τεχνολογία, λέει η Nasa, το ταξίδι 300 μέτρων στον Άρη θα μπορούσε να έχει διάρκεια περίπου επτά μήνες. Οι μηχανικοί δεν γνωρίζουν το χρόνο που θα απαιτείται  χρησιμοποιώντας την πυρηνική τεχνολογία, αλλά ο Bill Nelson, ο διαχειριστής της Nasa, είπε ότι θα επιτρέψει στα διαστημόπλοια και στους ανθρώπους να ταξιδέψουν στο βαθύ διάστημα με ταχύτητα ρεκόρ.

«Με τη βοήθεια αυτής της νέας τεχνολογίας, οι αστροναύτες θα μπορούσαν να ταξιδέψουν από και προς το διάστημα πιο γρήγορα από ποτέ», δήλωσε ο Νέλσον.

Πηγή: skai.gr