Home / Πολιτισμός / Κινηματογράφος / Documenta 14: Η σύγχρονη Τέχνη γιορτάζει στην Αθήνα

Documenta 14: Η σύγχρονη Τέχνη γιορτάζει στην Αθήνα

Η πόλη της Αθήνας μεταμορφώνεται σε μία τεράστια γκαλερί, στην οποία περισσότεροι από 160 καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο παρουσιάζουν τα έργα τους

Η documenta, η κορυφαία έκθεση σύγχρονης Τέχνης που διοργανώνεται κάθε 5 χρόνια στο Κάσσελ της Γερμανίας, εγκαινιάζεται στην Αθήνα, αύριο, Σάββατο 8 Απριλίου.

O Γιώργος Καμίνης με τον καλλιτεχνικό διευθυντής της documenta 14 , Άνταμ Σίμτσικ και τον δήμαρχο του Κασσέλ, Bertram Hilgen

Είναι η πρώτη φορά που η σπουδαία έκθεση ταξιδεύει εκτός έδρας και η ελληνική πρωτεύουσα γίνεται το επίκεντρο του παγκόσμιου καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάγερ

Τα λαμπερά εγκαίνια της documenta 14, θα πραγματοποιηθούν αύριο, Σάββατο 8 Απριλίου (ώρα: 10.00) στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) από τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάγερ, μετά από πρόσκληση του προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.

Σε μήνυμά του ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, σε συνέντευξη που δόθηκε την Πέμπτη τόνισε τη σπουδαιότητα της έκθεσης για την πόλη των Αθήνων. «Η documenta 14 αποτελεί πέραν της πολιτιστικής της διάστασης, την αφορμή για κρίσιμες ζυμώσεις, συμμετοχή στα κοινά και στη δημόσια σφαίρα, πεδίο αναζήτησης των παραμέτρων των δομικών αλλαγών, αλλά και το έναυσμα για την ενίσχυση της τουριστικής κίνησης στην Αθήνα», είπε ο Γιώργος Καμίνης.

Από αύριο, η Αθήνα μεταμορφώνεται σε μία τεράστια υπαίθρια γκαλερί, στην οποία περισσότεροι από 160 καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο θα παρουσιάσουν τα έργα τους. Ολόκληρη η πόλη ανοίγει την «αγκαλιά» της για να φιλοξενήσει αριστουργήματα της σύγχρονης Τέχνης, το φιλότεχνο κοινό και όχι μόνο.

Δημοσιογράφοι από τον διεθνή Τύπο, καλλιτέχνες και φίλοι της Τέχνης, αναμένεται να επισκεφθούν την πόλη μας τους επόμενους μήνες, μέχρι τις 16 Ιουλίου, που θα ολοκληρωθεί η έκθεση.

«Περισσότερες από 5.000 προσωπικότητες της τέχνης, όπως διευθυντές μουσείων και συλλέκτες, έχουν έως τώρα επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους στην κορυφαία διοργάνωση, μεταξύ των οποίων και 1.400 δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο».
τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

Επεσήμανε δε ο δήμαρχος Αθηναίων ότι «η Αθήνα βρίσκεται στο επίκεντρο του πολιτιστικού ενδιαφέροντος και μεγάλα διεθνή έντυπα, όπως η Guardian και οι New York Times, φιλοξενούν και αναδεικνύουν την Αθήνα ως δυναμικό πόλο σύγχρονου πολιτισμού προτρέποντας τους αναγνώστες τους να την επισκεφθούν».

Πρωτότυπα έργα και κατασκευές κορυφαίων εικαστικών από όλο τον κόσμο, θα κοσμήσουν την πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην πλ. Κοτζιά), την πλατεία Συντάγματος, την πλατεία Αυδή στο Μεταξουργείο, τον πεζόδρομο Διονυσίου Αρεοπαγίτου, δημόσια ιδρύματα, πλατείες, κινηματογράφους, πανεπιστημιακούς χώρους και βιβλιοθήκες.

Στη «βάση» της, στο Κάσσελ της Γερμανίας, η Documenta 14 θα ανοίξει στις 10 Ιούνιου και θα παραμείνει μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Documenta: Ευκαιρία στην Αθήνα της κρίσης
Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης αναφερόμενος στα οφέλη που αποκομίζει η ελληνική πρωτεύουσα, σημειώνει ότι «η Documenta 14 ανέδειξε στην Αθήνα ένα συναρπαστικό δίκτυο δημιουργικότητας και συνεργασιών, με καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, σε ανοικτό διάλογο με τα κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα της εποχής μας».

Μέσα από αμοιβαίες επισκέψεις, ο Γιώργος Καμίνης και ο δήμαρχος της γερμανικής πόλης Κάσσελ, Bertram Hilgen οκοδόμησαν μια σχέση αλληλοεκτίμησης και εμπιστοσύνης.

«Εκτιμώ ιδιαιτέρως την πρόθεση να αντιταχθούν στην κρίση της Ελλάδας και της Αθήνας η ελπίδα και οι νέες ιδέες μέσω και της τέχνης. Για μένα η Αθήνα είναι μια νέα όψη της ποικιλίας που ενεργοποιεί κάθε φορά η documenta. Πιστεύω ότι πολλές ελπίδες στην Αθήνα θα συνδεθούν με την documenta», τονίζει ο δήμαρχος του Κάσελ Bertram Hilgen.

Ελευθερία της τέχνης
Η ιδιαιτερότητα και η μοναδικότητα της documenta είναι ότι προασπίζεται την ελευθερία της τέχνης με έναν πρωτόγνωρο τρόπο. Η σχέση των υπεύθυνων φορέων της «documenta & Museum Fridericianum ΕΠΕ» (Δήμος Κάσελ, κρατίδιο της Έσσης και το Γερμανικό Ίδρυμα Πολιτισμού) με την έκθεση της documenta, αναβαθμίζεται περισσότερο από το γεγονός ότι η καλλιτεχνική διεύθυνση απολαμβάνει απόλυτης ελευθερίας και αυτονομίας στη δουλειά της και οι επιλεγμένοι καλλιτέχνες αντιμετωπίζονται με σεβασμό.

Τα SOS της Documenta
Στο κτίριο της Σχολής Καλών Τεχνών στην οδό Πατησίων
Η μακέτα του καλλιτέχνη Rainer Oldendorf εμπνέεται από την έκθεση του CIAM 4 Functional City (Λειτουργική πόλη), η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το 1933, και αποτελεί το βασικό έργο του χώρου. Η μακέτα του Oldendorf αντιγράφει την κλίμακα της έκθεσης και έχει εκπονηθεί σε συνεργασία με τους φοιτητές και τους καθηγητές ελληνικών και ευρωπαϊκών σχολών.

Εκθεσιακός χώρο «Νίκος Κεσσανλής» της Σχολής Καλών Τεχνών στην Πειραιώς
Το έργο της κολεκτίβας Ciudad Abierta από τις παρυφές του Βαλπαραΐσο της Χιλής, τη σχολή του Rabindranath Tagore στο Σαντινικετάν, τη Ματάνσας και την «Αθήνα της Κούβας». Με την ΑΣΚΤ,  η documenta συνεργάζεται και σε εκπαιδευτικό επίπεδο.

Ωδείο Αθηνών
Η documenta συμβάλλει στην αποκατάσταση ενός σπάνιου αναλογικού συνθεσάιζερ από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, ενώ ανέθεσε τη δημιουργία τεσσάρων συνθέσεων για το συγκεκριμένο όργανο οι οποίες θα παρουσιαστούν στο Μέγαρο Μουσικής. Ο μυστικιστικής και νεωτεριστής συνθέτης Γιάννη Χρήστου θα παίζει κεντρικό ρόλο στον χώρο αυτό.

Μέγαρο Μουσικής
Πρεμιέρα θα κάνει το νέο έργο του συνθέτη Χοακίν Ορελάνα από τη Γουατεμάλα, με τίτλο «Sinfonía del Tercer Mundo» (Συμφωνία από τον Τρίτο Κόσμο). Θα ακούσουμε πειραματισμούς σε χορωδίες και ορχήστρες μέσα από της δικής του επινόησης ηχητικά σκεύη.

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Η Αλεξάνδρα Μπαχτσετζή παρουσιάζει το έργο της Private Song με θέμα τις μεταλλασσόμενες κατασκευές του φύλου και τις επιδράσεις του στην ποπ κουλτούρα. Πηγή έμπνευσης, τα ρεμπέτικα τραγούδια η ποπ μουσική, ο χορός της κοιλιάς, το drag και ο μεταμοντέρνος χορός.

Δημοτικός κινηματογράφο «Στέλλα»
Προβολή του I Had Nowhere To Go (Δεν είχαν πού να πάω, 2016) του Douglas Gordon, έργο που διαπραγματεύεται τα ημερολόγια του Jonas Mekas όταν ήταν νεαρός μετανάστης.

Στο Θέατρο Άττις θα δούμε το έργο Ιοκάστη (2007) του θεατρικού συγγραφέα Γιάννη Κοντραφούρη που ολοκλήρωσε λίγο πριν τον θάνατό του.

Κινηματογράφος Τριανόν
Πρεμιέρα θα κάνει η ταινία της Μαρίνας Γιώτη Invisible Hands (Τα αόρατα χέρια). Θα τη συνοδεύσει για μία μοναδική περφόρμανς ο μουσικός και εθνικομουσικολόγος Alan Bishop με τη μπάντα του The Invisible Hands from Cairo.

Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Ειδικές προβολές κινηματογραφιστών της documenta 14. Πραγματοποιείται επίσης η αποκατάσταση της ταινίας Κοινωνική Σαπίλα του 1932.

Διονυσίου Αρεοπαγίτου – Αψίδα του Αδριανού

Στις 9 Απριλίου θα ξεκινήσει η Διαδρομή Αθήνα-Κάσελ: η μετάβαση του Ερμή (The Athens–Kassel Ride: The Transit of Hermes) με πομπή από τα μέσα της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Η πομπή θα τιμήσει τα άλογα και τους ιππείς που θα αναχωρήσουν για το έφιππο ταξίδι των περίπου 3.000 χιλιομέτρων με προορισμό το Κάσελ. Η Διαδρομή Αθήνα-Κάσελ θα διαρκέσει περίπου 100 μέρες και αποτελεί ιδέα του Ross Birrell.

Έργα καλλιτεχνών θα φιλοξενούνται στους Αρχαιολογικούς Χώρους: Αρχαία Αγορά – Ωδείο Αγρίππα, Λόφος Φιλοπάππου, Μονοπάτι και Περίπτερο του Πικιώνη, Λύκειο του Αριστοτέλη και Ναός Ολυμπίου Διός.

Στο Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη η documenta ξεκίνησε μια σειρά επισκευών στο κτίριο, εξασφαλίζοντας 100.000 για τα στατικά του κτιρίου, έτσι ώστε να είναι επισκέψιμο με μια σειρά έργων του Τσαρούχη.

Σε ανεξάρτητους χώρους μέσα στην πόλη οι οποίοι προσδίδουν ιδιαίτερη σημασία στο έργο που φιλοξενούν, θα εκτίθενται και θα δημιουργούνται καλλιτεχνικά έργα, όπως στις οδούς:

Αρχιμήδους 15
Σε δύο διαφορετικούς χώρους στην ίδια διεύθυνση θα δούμε τις εγκαταστάσεις παραγωγής σαπουνιού από την Otobong Nkanga με νέες συνταγές από διαφορετικές χώρες, αλλά και την τριήμερη περφόρμανς του Nikhil Chopra ο οποίος ζωγραφίζει μια ανοιχτή θάλασσα στον τοίχο πριν ξεκινήσει το οδικό του ταξίδι προς το Κάσελ της Γερμανίας μέσω Ανατολικής Ευρώπης.

Ελπίδος 13, Πλατεία Βικτωρίας
Ο καλλιτέχνης Rick Lowe ξεκινάει έναν διάλογο που συνδέει την τέχνη και τον πολιτισμό και δημιουργεί δεσμούς με τις μικρές επιχειρήσεις και τα δίκτυα υποστήριξης μεταναστών και προσφύγων.

Σταυροπούλου 15, Πλατεία Αμερικής

Το επιτόπιο έργο της Maria Eichhorn μετατρέπει ένα πέτρινο κτίσμα του 1928 σε ακίνητο χωρίς ιδιοκτήτη, που θα μείνει αχρησιμοποίητο και ανέπαφο από τον εξευγενισμό, τη μεσιτική κερδοσκοπία και την αξιοποίηση για εμπορικούς σκοπούς.

Στοά του Βιβλίου
Μια αχρησιμοποίητη βιτρίνα καταστήματος εντός της στοάς θα φιλοξενεί αποτυπώσεις σε χαρτί της εικαστικού Irena Haiduk από μαρμάρινες στήλες με χαραγμένο το καταστατικό της Yugoexport, μιας εταιρείας από το Βελιγράδι. Το έργο αποτελεί σχόλιο για τις εταιρείες που έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους ανθρώπους.

Φυλασίων 42, πλησίον Μέντη
Ο καλλιτέχνης Aboubakar Fofana έχει εγκαταστήσει καζάνια με λουλάκι στον χώρο μιας πρώην μικρής ζυθοποιίας.

Πληροφορίες
Οι εκθέσεις και οι εκδηλώσεις είναι δωρεάν στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, στο Μουσείο Μπενάκη και στο Ωδείο Αθηνών. Στους υπόλοιπους χώρους διεξαγωγής οι επισκέπτες θα πληρώνουν το ισχύον αντίτιμο του εισιτήριου. Οι βασικοί εκθεσιακοί χώροι θα είναι ανοιχτοί από Τρίτη έως Κυριακή (11 π.μ.-9 μ.μ.) και την Πέμπτη (11 π.μ.-11 μ.μ.). Απαραίτητη είναι ωστόσο η ενημέρωση από το site της documenta 14 αλλά και μέσα από το Κέντρο Τύπου και Πληροφοριών της documenta 14 που βρίσκεται στο ισόγειο της οδού Μουρούζη 16, σε μικρή απόσταση από τον εκθεσιακό χώρο του Ωδείου Αθηνών.

Το πρόγραμμα της εναρκτήριας εβδομάδας

Nikhil Chopra
Drawing a Line through Landscape, περφόρμανς, Αρχιμήδους 15 (Μοσχάτο), σε εξέλιξη

Γιάννης Χρήστου
Epicycle, 1968-2017, προσαρμογή για πραγματοποίηση από τον Rupert Huber, Ωδείο Αθηνών (ΩA.2) και όλοι οι υπόλοιποι χώροι, 11 π.μ.-9 μ.μ.

Nevin Aladağ
Music Room (Athens), περφόρμανς, Ωδείο Αθηνών (ΩA.4), 11 π.μ. και 5 μ.μ.

Sanja Iveković
Monument to Revolution, συλλογικό προφορικό κείμενο, Πλατεία Αυδή, 11 π.μ.-9 μ.μ.

Marie Cool Fabio Balducci
Μόνιμη εγκατάσταση κατά τη διάρκεια της ημέρας με καθημερινές δράσεις όταν ο ήλιος εισέρχεται στον εκθεσιακό χώρο, ενεργοποίηση: Florent Frizet, ΕΜΣΤ–Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (4ος όροφος), 11 π.μ.-1 μ.μ.

Prinz Gholam
My Sweet Country, περφόρμανς, Ναός Ολυμπίου Διός, 11 π.μ.-1 μ.μ., 6 €, μειωμένο 3 €

Guillermo Galindo
Original Composition from the Series Exit/έξοδος, Μουσική περφόρμανς, Ωδείο Αθηνών (ΩA.4), 12 μ.μ.

Collective Exhibition for a Single Body
Περφόρμανς χορού, Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά, 12-2:30 μ.μ., μειωμένο 2 €

Φοιτητές Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών
Ανοιχτά στούντιο, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ)—Οδός Πειραιώς, 12-8 μ.μ.

Rasheed Araeen
Shamiyaana–Food for Thought: Thought for Change, μαγείρεμα και γεύμα, Πλατεία Κοτζιά, 1-2:30 και 3-4:30 μ.μ.

Gilles Aubry & Robert Millis, Every Time A Ear di Soun, Ραδιοφωνικό Πρόγραμμα της documenta 14
The Gramophone Effect, Cannibal Radio, SW 15560 kHz σε όλο τον κόσμο ή στο www.documenta14.de, 1 μ.μ.

Annie Vigier & Franck Apertet (les gens d’Uterpan)
Géographie-Athènes (Geography-Athens), περφόρμανς, ΕΜΣΤ–Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (4ος όροφος), 2 μ.μ.-9 μ.μ.

Joar Nango
European Everything, περφόρμανς, Ωδείο Αθηνών (κήπος), 2 μ.μ., 4 μ.μ. και 7 μ.μ.

Pope.L
Whispering Campaign (2016-17), περφόρμανς, πέντε έως έξι δημόσιοι χώροι, 2-7 μ.μ.

Narimane Mari
Le Fort des Fous, προεπισκόπηση, ΕΜΣΤ–Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (αμφιθέατρο), 3 μ.μ.

Marta Minujín
Payment of Greek Debt to Germany with Olives and Art, περφόρμανς, ΕΜΣΤ–Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (είσοδος), 4 μ.μ.

Γεωργία Σαγρή
Dynamis (Askese–on Empathy), εργαστήριο, Πάρκο Ελευθερίας, Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων, 5-10 μ.μ.

Alvin Lucier
I Am Sitting in a Room, μουσική περφόρμανς, Ωδείο Αθηνών (ΩA.4), 6 μ.μ.

Beth Stephens & Annie Sprinkle
Cuddling Athens, περφόρμανς, ΕΜΣΤ–Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, 6 μ.μ.

Aki Onda, Every Time A Ear di Soun, Ραδιοφωνικό Πρόγραμμα της documenta 14
Nam June’s Spirit Was Talking To Me, Paranoise Radio, SW 15560 kHz σε όλο τον κόσμο ή στο www.documenta14.de, 6 μ.μ.

Anton Kats
Giant Steps, περφόρμανς, περίπτερο στου Ψυρρή, 6:30 μ.μ.

Manthia Diawara
An Opera of the World, προεπισκόπηση, αμφιθέατρο ΕΜΣΤ–Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, 7 μ.μ.

Mattin μαζί με τους Δάφνη Κραζούδη, Δανάη Λιοδάκη, Ιωάννη Σαρρή και Ελένη Ζερβού
Social Dissonance, περφόρμανς, Ωδείο Αθηνών (ΩA.3), 7 μ.μ.

Kettly Noël
Zombification, περφόρμανς και σκηνογραφική εγκατάσταση, Ωδείο Αθηνών (ΩA.1), 8 μ.μ.

Αλεξάνδρα Μπαχτσετζή
Private Song, περφόρμανς, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, 8:30 μ.μ., 10 €, εισιτήρια

Ross Birrell και David Harding, The Athens State Orchestra, Syrian Expat Philharmonic Orchestra (SEPO)
Henryk Górecki, Symphony No. 3, Op. 36, Symphony of Sorrowful Song, μουσική περφόρμανς, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 8:30 μ.μ., εισιτήρια
H μουσική εκδήλωση είναι συμπαραγωγή της documenta 14, της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Μέρος των εσόδων θα διατεθεί στην πρωτοβουλία «Ροζ Κουτί» της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών για παιδιά προσφύγων καθώς και στα προγράμματα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για πρόσφυγες εντός και εκτός Ελλάδας.


9 Απριλίου 2017

Nikhil Chopra
Drawing a Line through Landscape, περφόρμανς, Αρχιμήδους 15 (Μοσχάτο), σε εξέλιξη μέχρι τις 8 μ.μ.

Annie Vigier & Franck Apertet (les gens d’Uterpan)
Géographie-Athènes (Geography-Athens), περφόρμανς, ΕΜΣΤ–Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (4ος όροφος), 11 π.μ.-9 μ.μ.

Γιάννης Χρήστου
Epicycle, 1968-2017, προσαρμογή για πραγματοποίηση από τον Rupert Huber, Ωδείο Αθηνών (ΩA.2) και όλοι οι υπόλοιποι χώροι, 11 π.μ.-9 μ.μ.

Marie Cool Fabio Balducci
Μόνιμη εγκατάσταση κατά τη διάρκεια της ημέρας με καθημερινές δράσεις όταν ο ήλιος εισέρχεται στον εκθεσιακό χώρο, ενεργοποίηση: Florent Frizet, ΕΜΣΤ–Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (4ος όροφος), 11 π.μ.-1 μ.μ.

Prinz Gholam
My Sweet Country, περφόρμανς, Αρχαία Αγορά, Ωδείο του Αγρίππα, 11 π.μ.-1 μ.μ., 8 €, μειωμένο 4 €

Narimane Mari
Le Fort des Fous, προεπισκόπηση, ΕΜΣΤ–Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (αμφιθέατρο), 12 μ.μ.

Ross Birrell
The Athens–Kassel Ride: The Transit of Hermes, εναρκτήρια εκδήλωση, ναός Αγίας Σοφίας Ακροπόλεως στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου, 12 μ.μ.

Collective Exhibition for a Single Body
Περφόρμανς χορού, Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά, 12-2:30 μ.μ., 4 €, μειωμένο 2 €

Φοιτητές Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών
Ανοιχτά στούντιο, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ)—Οδός Πειραιώς, 12-8 μ.μ.

Servanne Jollivet, Άννα Παπαέτη, Παύλος Χατζόπουλος, Νέλλη Καμπούρη, Γιώργος Μανιάτης
Boats of History, θαλάσσιο ταξίδι, Λιμάνι Πειραιά – Πύλη E2, 1 μ.μ.

Rasheed Araeen
Shamiyaana–Food for Thought: Thought for Change, μαγείρεμα και γεύμα, Πλατεία Κοτζιά, 1-2:30 και 3-4:30 μ.μ.

drog_A_tek, Every Time A Ear di Soun, Ραδιοφωνικό Πρόγραμμα της documenta 14
Signal Echo: the documenta Files, Cannibal Radio, SW 15560 kHz σε όλο τον κόσμο ή στο www.documenta14.de, 1 μ.μ.

Joar Nango
European Everything, περφόρμανς, Ωδείο Αθηνών (κήπος), 2 μ.μ., 4 μ.μ. και 7 μ.μ.

Nevin Aladağ
Music Room (Athens), περφόρμανς, Ωδείο Αθηνών (ΩA.4), 5 μ.μ.

Μαίρη Ζυγούρη
The Round-up Project: Kokkinia 1979–Kokkinia 2017 \ M. Z. \ M. K., περφόρμανς, Μνημείο «Μάντρα Μπλόκου Κοκκινιάς» (Νίκαια), 5 μ.μ.

Manthia Diawara
An Opera of the World, προεπισκόπηση, ΕΜΣΤ–Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (αμφιθέατρο), 5 μ.μ.

Samnang Khvay, Rady Nget, Erin Gleeson, Hendrik Folkerts
The Way of the Spirit, ομιλία, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ)—Οδός Πειραιώς (παλιά βιβλιοθήκη), 5 μ.μ.

Γεωργία Σαγρή
Dynamis (Askese–on Empathy), εργαστήριο, Πάρκο Ελευθερίας, Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων, 5-10 μ.μ.

Beth Stephens & Annie Sprinkle
Cuddling Athens, περφόρμανς, ΕΜΣΤ–Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, 6 μ.μ

Marco Montiel-Soto, Every Time A Ear di Soun, Ραδιοφωνικό Πρόγραμμα της documenta 14
The Origin of Everything: Vom tropischen Tieflande zum ewigen Schnee, Paranoise Radio, SW 15560 kHz σε όλο τον κόσμο ή στο www.documenta14.de, 6 μ.μ.

Μαρίνα Γιώτη
The Invisible Hands, προεπισκόπηση, ΕΜΣΤ–Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (αμφιθέατρο), 7 μ.μ.

Mattin μαζί με τους Δάφνη Κραζούδη, Δανάη Λιοδάκη, Ιωάννη Σαρρή και Ελένη Ζερβού
Social Dissonance, περφόρμανς, Ωδείο Αθηνών (ΩA.3), 7 μ.μ.

iQhiya
The Portrait, περφόρμανς, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ)–Οδός Πειραιώς (κήπος), 7-10 μ.μ.

Kettly Noël
Zombification, περφόρμανς και σκηνογραφική εγκατάσταση, Ωδείο Αθηνών (ΩA.1), 8 μ.μ.


10 Απριλίου 2017

Marie Cool Fabio Balducci
Μόνιμη εγκατάσταση κατά τη διάρκεια της ημέρας με καθημερινές δράσεις όταν ο ήλιος εισέρχεται στον εκθεσιακό χώρο, ενεργοποίηση: Florent Frizet, ΕΜΣΤ–Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (4ος όροφος), 11 π.μ.-1 μ.μ.

Prinz Gholam
My Sweet Country, περφόρμανς, Ναός Ολυμπίου Διός, 11 π.μ.-1 μ.μ., 6 €, μειωμένο 3 €

Γιάννης Χρήστου
Epicycle, 1968-2017, προσαρμογή για πραγματοποίηση από τον Rupert Huber, Ωδείο Αθηνών (ΩA.2) και όλοι οι υπόλοιποι χώροι, 11 π.μ.-9 μ.μ.

Rasheed Araeen
Shamiyaana–Food for Thought: Thought for Change, Μαγείρεμα και γεύμα, Πλατεία Κοτζιά, 1-2:30 και 3-4:30 μ.μ.

Rashad Becker, Every Time A Ear di Soun, Ραδιοφωνικό Πρόγραμμα της documenta 14
Based on a True Story, Chapter IX, Cannibal Radio, SW 15560 kHz σε όλο τον κόσμο ή στο www.documenta14.de, 1 μ.μ.

Nevin Aladağ
Music Room (Athens), περφόρμανς, Ωδείο Αθηνών (ΩA.4), 5 μ.μ.

Beth Stephens & Annie Sprinkle
Cuddling Athens, περφόρμανς, ΕΜΣΤ–Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, 6 μ.μ.

Jan-Peter E.R. Sonntag, Every Time A Ear di Soun, Ραδιοφωνικό Πρόγραμμα της documenta 14
Rundfunk Aeterna, Paranoise Radio, SW 15560 kHz σε όλο τον κόσμο ή στο www.documenta14.de, 6 μ.μ.

Guillermo Galindo, Δημήτρης Δεσύλλας, Χριστίνα Παντελίδου
Original composition from the series Exit/έξοδος, μουσική περφόρμανς, Ωδείο Αθηνών (ΩA.4), 7 μ.μ.

Sanja Iveković
Lady R, περφόρμανς, Πλατεία Αυδή, 7 και 9:30 μ.μ.

Ulrike Ottinger, Κείμενα – Πρόγραμμα ταινιών της documenta 14
Chamissos Schatten, Kapitel 1: Alaska und die aleutischen Inseln (Η σκιά του Σαμίσο, Κεφάλαιο 1: Αλάσκα και οι Αλεούτιες Νήσοι), ταινία, EΡT2, μεσάνυχτα


11 Απριλίου 2017

Marie Cool Fabio Balducci
Μόνιμη εγκατάσταση κατά τη διάρκεια της ημέρας με καθημερινές δράσεις όταν ο ήλιος εισέρχεται στον εκθεσιακό χώρο, ενεργοποίηση: Florent Frizet, ΕΜΣΤ–Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (4ος όροφος), 11 π.μ.-1 μ.μ.

Γιάννης Χρήστου
Epicycle, 1968-2017, προσαρμογή για πραγματοποίηση από τον Rupert Huber, Ωδείο Αθηνών (ΩA.2) και όλοι οι υπόλοιποι χώροι, 11 π.μ.-9 μ.μ.

Pope.L
Whispering Campaign (2016-17), περφόρμανς, πέντε έως έξι δημόσιοι χώροι, 11 π.μ.-10 μ.μ.

Rasheed Araeen
Shamiyaana–Food for Thought: Thought for Change, μαγείρεμα και γεύμα, Πλατεία Κοτζιά, 1-2:30 και 3-4:30 μ.μ.

Regina José Galindo
Presencia (Presence), Karen Lissette Fuentes, περφόρμανς, οδός Ελπίδος, 2 μ.μ.

Caroline Bergvall, Every Time A Ear di Soun, Ραδιοφωνικό Πρόγραμμα της documenta 14
OH MY OH MY (Pinktrombone, 21 January 2017), Cannibal Radio, SW 15560 kHz σε όλο τον κόσμο ή στο www.documenta14.de, 1 μ.μ.

Nevin Aladağ
Music Room (Athens), περφόρμανς, Ωδείο Αθηνών (ΩA.4), 5 μ.μ.

Γεωργία Σαγρή
Εργαστήριο, Πάρκο Ελευθερίας, Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων, 5-10 μ.μ.

Soundwalk Collective, Every Time A Ear di Soun, Ραδιοφωνικό Πρόγραμμα της documenta 14
Transmissions, Paranoise Radio, SW 15560 kHz σε όλο τον κόσμο ή στο www.documenta14.de, 6 μ.μ.

Mattin μαζί με τους Δάφνη Κραζούδη, Δανάη Λιοδάκη, Ιωάννη Σαρρή και Ελένη Ζερβού
Social Dissonance, περφόρμανς, Ωδείο Αθηνών (ΩA.3), 7 μ.μ.

Beth Stephens & Annie Sprinkle
Συλλογική δράση, λεωφόρος Συγγρού, 12-2 μ.μ., οδός Ιάσονος (Μεταξουργείο), 7-9 μ.μ.

Anton Kats
A-Lethia, εγκατάσταση και προβολή, περίπτερο στην Κυψέλη, 7:30-9 μ.μ.

Kettly Noël
Zombification, περφόρμανς και σκηνογραφική εγκατάσταση, Ωδείο Αθηνών (ΩA.1), 8 μ.μ.

Manthia Diawara
An Opera of the World, παγκόσμια πρεμιέρα, Ταινιοθήκη, 8 μ.μ.


12 Απριλίου 2017

Marie Cool Fabio Balducci
Μόνιμη εγκατάσταση κατά τη διάρκεια της ημέρας με καθημερινές δράσεις όταν ο ήλιος εισέρχεται στον εκθεσιακό χώρο, ενεργοποίηση: Florent Frizet, ΕΜΣΤ–Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (4ος όροφος), 11 π.μ.-1 μ.μ.

Γιάννης Χρήστου
Epicycle, 1968-2017, προσαρμογή για πραγματοποίηση από τον Rupert Huber, Ωδείο Αθηνών (ΩA.2) και όλοι οι υπόλοιποι χώροι, 11 π.μ.-9 μ.μ.

Rasheed Araeen
Shamiyaana–Food for Thought: Thought for Change, μαγείρεμα και γεύμα, Πλατεία Κοτζιά, 1-2:30 και 3-4:30 μ.μ.

Ylva Bentancor, Every Time A Ear di Soun, Ραδιοφωνικό Πρόγραμμα της documenta 14
World Disorder, Cannibal Radio, SW 15560 kHz σε όλο τον κόσμο ή στο www.documenta14.de, 1 μ.μ.

Nevin Aladağ
Music Room (Athens), περφόρμανς, Ωδείο Αθηνών (ΩA.4), 5 μ.μ.

Mwangi Hutter, Every Time A Ear di Soun, Ραδιοφωνικό Πρόγραμμα της documenta 14
What Touches Us Most, Paranoise Radio, SW 15560 kHz σε όλο τον κόσμο ή στο www.documenta14.de, 6 μ.μ.

Mattin μαζί με τους Δάφνη Κραζούδη, Δανάη Λιοδάκη, Ιωάννη Σαρρή και Ελένη Ζερβού
Social Dissonance, περφόρμανς, Ωδείο Αθηνών (ΩA.3), 7 μ.μ.

Beth Stephens & Annie Sprinkle
Συλλογική δράση, οδός Ιάσονος (Μεταξουργείο) 12-2 μ.μ., Πλατεία Ψυρρή 7-9 μ.μ.

Anton Kats
A-Lethia, εγκατάσταση και προβολή, περίπτερο στην Κυψέλη, 7:30-9 μ.μ.

Kettly Noël
Zombification, περφόρμανς και σκηνογραφική εγκατάσταση, Ωδείο Αθηνών (ΩA.1), 8 μ.μ.

Nicole Lapierre
L’héroïsme des migrants, ομιλία, Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων, Πάρκο Ελευθερίας, 8 μ.μ.

Philipp Gropper, Dan Peter Sundland, Liz Kosack, Paolo Thorsen-Nagel, Listening Space, Αθήνα, ένα πρότζεκτ για την documenta 14
Interiors II (Athens), μουσική περφόρμανς, Ρομάντσο, 9:30 μ.μ. και 10:30 μ.μ.


13 Απριλίου 2017

Marie Cool Fabio Balducci
Μόνιμη εγκατάσταση κατά τη διάρκεια της ημέρας με καθημερινές δράσεις όταν ο ήλιος εισέρχεται στον εκθεσιακό χώρο, ενεργοποίηση: Florent Frizet, ΕΜΣΤ–Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (4ος όροφος), 11 π.μ.-1 μ.μ.

Annie Vigier & Franck Apertet (les gens d’Uterpan)
Géographie-Athènes (Geography-Athens), περφόρμανς, ΕΜΣΤ–Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (4ος όροφος), 11 π.μ.-11 μ.μ.

Γιάννης Χρήστου
Epicycle, 1968-2017, προσαρμογή για πραγματοποίηση από τον Rupert Huber, Ωδείο Αθηνών (ΩA.2) και όλοι οι υπόλοιποι χώροι, 11 π.μ.-11 μ.μ.

Pope.L
Whispering Campaign (2016-17), περφόρμανς, πέντε έως έξι δημόσιοι χώροι, 11 π.μ.-10 μ.μ.

Rasheed Araeen
Shamiyaana–Food for Thought: Thought for Change, μαγείρεμα και γεύμα, Πλατεία Κοτζιά, 1-2:30 και 3-4:30 μ.μ.

Hong-Kai Wang, Every Time A Ear di Soun, Ραδιοφωνικό Πρόγραμμα της documenta 14
Southern Clairaudience–Some Sound Documents for a Future Act, Cannibal Radio, SW 15560 kHz σε όλο τον κόσμο ή στο www.documenta14.de, 1 μ.μ.

Nevin Aladağ
Music Room (Athens), περφόρμανς, Ωδείο Αθηνών (ΩA.4), 5 μ.μ.

Black Spirituals, Every Time A Ear di Soun, Ραδιοφωνικό Πρόγραμμα της documenta 14
What Are You Listening For, Paranoise Radio, SW 15560 kHz σε όλο τον κόσμο ή στο www.documenta14.de, 6 μ.μ.

Mattin μαζί με τους Δάφνη Κραζούδη, Δανάη Λιοδάκη, Ιωάννη Σαρρή και Ελένη Ζερβού
Social Dissonance, περφόρμανς, Ωδείο Αθηνών (ΩA.3), 7 μ.μ.

Beth Stephens & Annie Sprinkle
Συλλογική δράση, Πλατεία Ψυρρή 12-2 μ.μ., λεωφόρος Συγγρού 7-9 μ.μ.

Lawrence Abu Hamdan, Listening Space, Αθήνα, ένα πρότζεκτ για την documenta 14
Bird Watching, περφόρμανς, Ωδείο Αθηνών (ΩA.4), 7:30 μ.μ.

Nathan Pohio, Candice Hopkins, Hendrik Folkerts
The Gesture of Hospitality, ομιλία, Πάρκο Ελευθερίας, Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων, 8 μ.μ.


14 Απριλίου 2017

Marie Cool Fabio Balducci
Μόνιμη εγκατάσταση κατά τη διάρκεια της ημέρας με καθημερινές δράσεις όταν ο ήλιος εισέρχεται στον εκθεσιακό χώρο, ενεργοποίηση: Florent Frizet, ΕΜΣΤ–Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (4ος όροφος), 12-2 μ.μ.

Γιάννης Χρήστου
Epicycle, 1968-2017, προσαρμογή για πραγματοποίηση από τον Rupert Huber, Ωδείο Αθηνών (ΩA.2) και όλοι οι υπόλοιποι χώροι, 12-6 μ.μ.

Rasheed Araeen
Shamiyaana–Food for Thought: Thought for Change, μαγείρεμα και γεύμα, Πλατεία Κοτζιά, 1-2:30 και 3-4:30 μ.μ.

James Webb, Every Time A Ear di Soun, Ραδιοφωνικό Πρόγραμμα της documenta 14
The War of the Worlds, Cannibal Radio, SW 15560 kHz σε όλο τον κόσμο ή στο www.documenta14.de, 1 pm

Mattin μαζί με τους Δάφνη Κραζούδη, Δανάη Λιοδάκη, Ιωάννη Σαρρή και Ελένη Ζερβού
Social Dissonance, περφόρμανς, Ωδείο Αθηνών (ΩA.3), 5 μ.μ.

Halida Boughriet, Every Time A Ear di Soun, Ραδιοφωνικό Πρόγραμμα της documenta 14
The Border of the Shadow, Cannibal Radio, SW 15560 kHz σε όλο τον κόσμο ή στο www.documenta14.de, 6 μ.μ.

15 Απριλίου 2017

Marie Cool Fabio Balducci
Μόνιμη εγκατάσταση κατά τη διάρκεια της ημέρας με καθημερινές δράσεις όταν ο ήλιος εισέρχεται στον εκθεσιακό χώρο, ενεργοποίηση: Florent Frizet, ΕΜΣΤ–Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (4ος όροφος), 12-2 μ.μ.

Annie Vigier & Franck Apertet (les gens d’Uterpan)
Géographie-Athènes (Geography-Athens), περφόρμανς, ΕΜΣΤ–Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (4ος όροφος), 12-6 μ.μ.

Γιάννης Χρήστου
Epicycle, 1968-2017, προσαρμογή για πραγματοποίηση από τον Rupert Huber, Ωδείο Αθηνών (ΩA.2) και όλοι οι υπόλοιποι χώροι, 12-6 μ.μ.

Rasheed Araeen
Shamiyaana–Food for Thought: Thought for Change, μαγείρεμα και γεύμα, Πλατεία Κοτζιά, 1-2:30 και 3-4:30 μ.μ.

Aslı Çavuşoğlu, Every Time A Ear di Soun, Ραδιοφωνικό Πρόγραμμα της documenta 14
Future Tense, Cannibal Radio, SW 15560 kHz σε όλο τον κόσμο ή στο www.documenta14.de, 1 pm

Pope.L
Whispering Campaign (2016-17), περφόρμανς, πέντε έως έξι δημόσιοι χώροι, 2-7 μ.μ.

Nevin Aladağ
Music Room (Athens), περφόρμανς, Ωδείο Αθηνών (ΩA.4), 5 μ.μ.

Mattin μαζί με τους Δάφνη Κραζούδη, Δανάη Λιοδάκη, Ιωάννη Σαρρή και Ελένη Ζερβού
Social Dissonance, περφόρμανς, Ωδείο Αθηνών (ΩA.3), 5 μ.μ.

Yan Jun, Every Time A Ear di Soun, Ραδιοφωνικό Πρόγραμμα της documenta 14
From Audiences, Cannibal Radio, SW 15560 kHz σε όλο τον κόσμο ή στο www.documenta14.de, 6 μ.μ.

Πηγή: http://www.protothema.gr/culture/article/669333/documenta-14-i-sughroni-tehni-giortazei-stin-athina/

About admin

admin
x

Check Also

«Σούπερ Σάββατο» στη Βρετανία με ανοιχτές παμπ – Η έκκληση του Μπόρις Τζόνσον

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα παροτρύνει τους Βρετανούς να ενεργήσουν με υπευθυνότητα όταν οι παμπ θα ανοίξουν και πάλι το Σαββατοκύριακο, προειδοποιώντας ότι οι επιχειρήσεις, ο βιοπορισμός των ανθρώπων, αλλά και το μέλλον του συνόλου της βρετανικής οικονομίας εξαρτάται από αυτό.