Home / Προτεινόμενα / Όχι από Μέρκελ στην άρση της πατέντας των εμβολίων

Όχι από Μέρκελ στην άρση της πατέντας των εμβολίων

Αντίθετη στην πρόταση των ΗΠΑ για άρση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας στα εμβόλια κατά της Covid-19 εμφανίστηκε η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, διατυπώνοντας τις αμφιβολίες της για το εάν η ιδέα αυτή βρίσκει αρκετή διεθνή υποστήριξη για να υλοποιηθεί. 
Το σχέδιο των ΗΠΑ θα δημιουργούσε «σοβαρές επιπλοκές» για την παραγωγή εμβολίων, όπως ανέφερε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης. Χωρίς το κίνητρο του κέρδους από τις δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη, οι φαρμακοβιομηχανίες ενδεχομένως να μην κινούνται τόσο άμεσα σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο μέλλον για την παραγωγή εμβολίων, όπως χαρακτηριστικά υποστηρίζουν εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας. 

Οι μετοχές του κλάδου φαρμάκων, ειδικά των εταιρειών που σχετίζονται με τα εμβόλια, βρέθηκαν αρχικά σε κλοιό πιέσεων, όμως μετά τις δηλώσεις Μέρκελ, περιόρισαν τις μεγάλες απώλειές τους. Η μετοχή της Moderna «μάζεψε» τις απώλειές της στο 2,1% αφού αρχικά έκανε βουτιά 12%. Αντίστοιχα, η μετοχή της CureVac περιόρισε την πτώση της στο 5,4% από την αρχική 13%, ενώ της BioNTech υποχωρούσε 3.5% από την αρχική πτώση 15%. 
Οι ΗΠΑ, η Γερμανία και άλλες χώρες θα αρχίσουν συζητήσεις σχετικά με την άρση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας τις προσεχείς εβδομάδες μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), θέτοντας την ιδέα της ανταλλαγής των δικαιωμάτων τεχνογνωσίας απέναντι στην ανάγκη αύξησης της παγκόσμιας προσφοράς σε εμβόλια, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες που έχουν καθυστερήσει σημαντικά στους εμβολιασμούς. Η θέση της Μέρκελ δείχνει σαφώς ότι στηρίζει το επιχείρημα φαρμακοβιομηχανιών, όπως η γερμανική BioNTech, της οποίας το εμβόλιο που έχει αναπτύξει από κοινού με τη Pfizer Inc. χρησιμοποιεί τεχνολογία RNA.

«Ο περιοριστικός παράγοντας για την παραγωγή εμβολίων είναι η ικανότητα παραγωγής και οι υψηλές προδιαγραφές ποιότητας, όχι τα δικαιώματα ευρεσιτεχνίας. Η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας είναι πηγή καινοτομίας και αυτό πρέπει να παραμείνει ως έχει στο μέλλον», δήλωσε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης. 
Πηγή: Bloomberg

Money Review

Πηγή

About moneyreview