Home / Διεθνή / Χωρίς την αντιπολίτευση ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για τη Συρία

Χωρίς την αντιπολίτευση ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για τη Συρία

Προβλήματα με το «καλημέρα»

Γενεύη, Ελβετία

Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για τη Συρία ξεκινούν το απόγευμα της Παρασκευής στη Γενεύη -όπως είχε προγραμματιστεί-, παρά το μποϊκοτάζ της συριακής αντιπολίτευσης. Στη σύνοδο θα συμμετάσχουν αξιωματούχοι του ΟΗΕ και εκπρόσωποι της συριακής κυβέρνησης.

Οι συνομιλίες θα αρχίσουν «όπως προβλέπεται […] το απόγευμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Άχμαντ Φάουζι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την ώρα που η συριακή αντιπολίτευση εξακολουθεί να αρνείται να πάει στη Γενεύη.

Ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα θα συναντήσει την αντιπροσωπεία της (συριακής) κυβέρνησης, της οποίας ηγείται ο πρεσβευτής της Συρίας στον ΟΗΕ Μπασάρ Αλ Τζααφάρι, είπε η εκπρόσωπος του ντε Μιστούρα, Χάουλα Μάταρ.

Στη συνέχεια ο ντε Μιστούρα θα συναντηθεί με άλλες πλευρές που συμμετέχουν στις συνομιλίες, όπως εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών.

Το μποϊκοτάζ της αντιπολίτευσης αποτελεί ισχυρό πλήγμα στις προσπάθειες του ΟΗΕ να φέρει στο τραπέζι στελέχη της κυβέρνησης Άσαντ και εκπροσώπους της αντιπολίτευσης.

Η αντιπροσωπεία της Δαμασκού έφτασε στη Γενεύη. Σε αυτήν μετέχουν, σύμφωνα με συριακή πηγή στην ελβετική πόλη, 16 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων δύο βουλευτές και διπλωμάτες, ενώ τις διαπραγματεύσεις θα επιβλέπει από τη Δαμασκό ο υφυπουργός Εξωτερικών της Συρίας Φάισαλ Μόκνταντ.

Οι συνομιλίες στη Γενεύη προβλέπεται να διαρκέσουν έξι μήνες και θα είναι έμμεσες, δηλαδή ο ντε Μιστούρα θα συναντιέται ξεχωριστά με τις εμπλεκόμενες πλευρές και θα κάνει τον μεσολαβητή μεταξύ τους, υπενθύμισε η εκπρόσωπος του ντε Μιστούρα.

Την παραμονή των συνομιλιών ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία κάλεσε τους Σύρους να κάνουν υποχωρήσεις και χαρακτήρισε τις συνομιλίες ως «ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί».

Ο συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης που συνεδριάζει εδώ και μέρες στο Ριάντ, στη Σαουδική Αραβία, είχε ανακοινώσει ότι αρνείται να μετάσχει στις συνομιλίες για όσο καιρό συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί ζωνών στις οποίες ζουν άμαχοι, όπως και η πολιορκία περιοχών στη Συρία.

Την ίδια ώρα η Δύση ασκεί πιέσεις για να βρεθεί πολιτική λύση στην κρίση, ενώ πιέσεις στην αντιπολίτευση ασκούν και οι ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Πέμπτη ότι θα είναι δύσκολο να μετάσχει η μετριοπαθής συριακή αντιπολίτευση στις ειρηνευτικές συνομιλίες στη Γενεύη χωρίς να έχει επιτευχθεί προηγουμένως μια εκεχειρία για να σταματήσει ο βομβαρδισμός των μελών της που βρίσκονται στο πεδίο των μαχών από τη Ρωσία.

«Ιδιαίτερα ο διαρκής βομβαρδισμός από τη Ρωσία των περιοχών της αντιπολίτευσης δημιουργεί ένα σημαντικό πρόβλημα για την αντιπολίτευση» δήλωσε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη. «Η συμμετοχή τους χωρίς να έχει τεθεί σε ισχύ μια κατάπαυση του πυρός θα είναι μια προδοσία γι’αυτούς που πολεμούν» πρόσθεσε.

Newsroom ΔΟΛ

About admin