Home / Πολιτική / Χρ. Σταϊκούρας: Σε περιπέτειες το τραπεζικό σύστημα με ευθύνη της κυβέρνησης

Χρ. Σταϊκούρας: Σε περιπέτειες το τραπεζικό σύστημα με ευθύνη της κυβέρνησης

Ο συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της ΝΔ, Χρ. Σταϊκούρας, αναφερόμενος στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δήλωσε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα το 2015, μετά τη σταθεροποίηση που επετεύχθη το 2014, έχει εισέλθει σε νέες μεγάλες περιπέτειες με ευθύνη της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, υπενθύμισε ότι το 2014 οι τράπεζες, μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους, επανέκτησαν την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές και πραγματοποίησαν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, συνολικού ύψους 8,3 δισ. ευρώ. Επίσης, είπε ότι πέρασαν με επιτυχία την άσκηση συνολικής αξιολόγησης που διεξήγαγε η ΕΚΤ, μηδένισαν την εξάρτησή τους από τον ELA και στα τέλη του 2014, η αγοραία κεφαλαιοποίηση της συμμετοχής του ελληνικού Δημοσίου, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), στα τραπεζικά ιδρύματα είχε διαμορφωθεί περίπου στα 15 δισ. ευρώ.

Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι αυτή η κατάσταση άλλαξε ριζικά το 2015 και εξαιτίας λανθασμένων χειρισμών της κυβέρνησης το τραπεζικό σύστημα ήρθε αντιμέτωπο με τεράστιους κινδύνους, που διογκώθηκαν μετά την πρόσφατη αργία και τους κεφαλαιακούς περιορισμούς.

About totritomati