Home / ΑΓΟΡΕΣ / Χρηματιστήριο: Συνεχίζει να κινείται με χαμηλή ταχύτητα 

Χρηματιστήριο: Συνεχίζει να κινείται με χαμηλή ταχύτητα 

Απουσία εξάρσεων εξελίσσεται η σημερινή εναρκτήρια για την καινούργια εβδομάδα συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, στην πρώτη συνεδρίαση μετά την αναβάθμιση της Ελλάδας, από τον οίκο αξιολόγησης DBRS. Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να εξακολουθεί να μαίνεται, στις αγορές και σήμερα αυτό που χαρακτηρίζει την ψυχολογία και τις κινήσεις των επενδυτών είναι η αβεβαιότητα. 
Ο Γενικός Δείκτης σημειώνει άνοδο 0,50% φθάνοντας στις 867,66 μονάδες, πέντε μονάδες υψηλότερα σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής. Το χαμηλό ημέρα πλησίον του κλεισίματος της προηγούμενης συνεδρίασης (862,86) στις 862,58 μονάδες, με το υψηλό να καταγράφεται στις 870,21 μονάδες.

Ο τζίρος έχει υπερβεί τα 21 εκατ. ευρώ, με τον όγκο συναλλαγών να έχει διαμορφωθεί στις 8,2 εκατ. μετοχές, ωστόσο σήμερα το επενδυτικό ενδιαφέρον δεν το μονοπωλούν οι τραπεζικές μετοχές κι έτσι οι συναλλαγές έχουν διαμοιρασθεί σε περισσότερες (κάποιες και από τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης καθώς είναι και αυτές με τα περισσότερα κέρδη στη Λεωφόρο Αθηνών).
Ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης παρουσιάζει σχεδόν το ίδιο ποσοστό θετικής μεταβολής με τον Γενικό Δείκτη και να προσεγγίζει τις 2.100 μονάδες (2.092,21 μονάδες) με τον τραπεζικό να διαγράφει τις αρχικές απώλειες και να κινείται υψηλότερα κατά 0,65%,στις 622,67 μονάδες. 

Στον FTSE Large Cap, η μετοχή της Motor Oil είναι εκείνη με την καλύτερη εικόνα έως τώρα με κέρδη περί του 3,10%, ενώ άνοδο πλέον του 2% καταγράφουν οι μετοχές των Βιοχάλκο, Coca Cola και ΕΛΠΕ (2,83%, 2,61% και 2,14% αντίστοιχα).
Οι μετοχές των πετρελαϊκών επωφελούνται από το σημερινό ράλι των τιμών του πετρελαίου, ένα ράλι που έφερε εκ νέου την τιμή του μπρεντ άνω των 110 δολαρίων το βαρέλι. 
Πτωτικά κινούνται οι μετοχές των ΟΤΕ, Jumbo, ΓΕΚ Τέρνα, Eurobank, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, Πειραιώς και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. 
Η εικόνα στις μετοχές των τραπεζών είναι ανομοιόμορφη και συγκεκριμένα:

Alpha Bank +0,84% 1,0855 ευρώ  
Eurobank -0,43% 1,0400 ευρώ  
Εθνική Τράπεζα +1,90%% 3,1080 ευρώ  
Πειραιώς -0,14% 1,4120 ευρώ

Την Παρασκευή, ο οίκος αξιολόγησης DBRS, προχώρησε σε αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας σε ΒΒ υψηλό με σταθερές τις προοπτικές.
Ο καναδικός οίκος γίνεται έτσι ο πρώτος που φέρνει την Ελλάδα σε απόσταση μόλις μίας βαθμίδας από την επενδυτική διαβάθμιση για πρώτη φορά μετά το «κατρακύλισμα» της ελληνικής οικονομίας κατά τη διάρκεια της κρίσης του δημοσιονομικού χρέους στην Ευρωζώνη.
Από την άλλη ο οίκος Moody’s επέλεξε να τηρήσει «σιγή ιχθύος» την Παρασκευή, καθώς αναμενόταν και η δική του αξιολόγηση, εντούτοις δεν προέβη σε κάποια ανακοίνωση (δεν είναι η πρώτη φορά για τον αμερικανικό οίκο που δεν ανακοινώνει την αξιολόγησή του για την Ελλάδα).
Από το μέτωπο της Ουκρανίας δεν υπάρχει καμία ένδειξη αποκλιμάκωσης της έντασης, με τον πρόεδρος της Ουκρανίας να απευθύνει κάλεσμα στον ομόλογό του της Ρωσίας για μεταξύ τους συνομιλίες κατά τη διάρκεια συνέντευξης του Β. Ζαλίνσκι στο αμερικανικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο, CNN.
Το Κρεμλίνο είχε δώσει διορία έως τα ξημερώματα της Δευτέρα για παράδοσης της Μαριούπολης, με το Κίεβο από την πλευρά του να απορρίπτει το ενδεχόμενο αυτό. 
Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.
Διαβάστε επίσης:
DBRS: Αναβάθμισε την Ελλάδα σε ΒΒ (high) – Αναθεώρησε τις προοπτικές σε σταθερές
DBRS: Πώς και πόσο πλήττει την ελληνική οικονομία ο πόλεμος στην Ουκρανία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview