Home / ΑΓΟΡΕΣ / Χρηματιστήριο: Προσπάθεια «πλασαρίσματος» σε θετικό έδαφος για την εβδομάδα – Άνοδος 1,42%

Χρηματιστήριο: Προσπάθεια «πλασαρίσματος» σε θετικό έδαφος για την εβδομάδα – Άνοδος 1,42%

Ανοδικά κινείται στο αρχικό στάδιο της σημερινής συνεδρίασης το Χρηματιστήριο Αθηνών και το στοίχημα της σημερινής ημέρας είναι αν θα καταφέρει να ολοκληρώσει την τρέχουσα εβδομάδα με θετικό πρόσημο. 
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη της τάξεως του 1,42%, στις 814,84 μονάδες, με τον τζίρο να έχει φθάσει στα 13,6 εκατ. ευρώ και τον όγκο συναλλαγών να έχει διαμορφωθεί στα 7,8 εκατ. τεμάχια, με τις περισσότερες συναλλαγές να αφορούν σε μετοχές των τραπεζών, ενώ οι ενδιαφέρον δείχνουν οι επενδυτές και στις μετοχές των ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.  

Με σχεδόν όλες τις μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να βρίσκονται σε θετικό έδαφος, ο FTSE 25 κινείται υψηλότερα 1,37% στις 1.949,76 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη να ενισχύεται κατά 3,21% έχοντας φθάσει στις 551,41 μονάδες.
Η εικόνα των μετοχών
Με πτώση της τάξεως του 0,25% κινείται η μετοχή της Ελλάκτωρ όντας η μοναδική του FTSE 25 η οποία σημειώνει απώλειες. 

Στην άλλη άκρη του ταμπλό, ξεχωρίζουν οι τραπεζικές μετοχές, με αυτή της Eurobank να πραγματοποιεί ράλι μετά τη χθεσινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για το σύνολο του 2021. 
Ειδικότερα, τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων ανήλθαν σε €900εκ. και τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε €424εκ. το 2021, με την απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων να ανέρχεται σε 8,2%. Ο δείκτης των NPEs μειώθηκε από 14,0% το 2020 σε 6,8% το 2021, καθιστώντας τη Eurobank την 1η ελληνική τράπεζα με μονοψήφιο δείκτη. 
Πιο αναλυτικά η εικόνα των τραπεζικών μετοχών έχει ως εξής: 

Alpha Bank 2,65% 1,0275 ευρώ 
Eurobank 6,13% 0,8830 ευρώ   
Εθνική Τράπεζα 1,60% 2,7230 ευρώ   
Πειραιώς 3,11% 1,2590 ευρώ

Ξεχωρίζουν επίσης οι μετοχές των MIG, ΟΤΕ, Ελληνικά Χρηματιστήρια και ΟΠΑΠ, ηπιότερα κέρδη εμφανίζουν οι μετοχές των κατασκευαστικών. 
Με την πρώτη ώρα της σημερινής συνεδρίασης συμπληρωμένη, 73 μετοχές κινούνται ανοδικά, 10 πτωτικά και 18 παραμένουν αμετάβλητες. 
Απούσης της σημερινής συνεδρίασης, το ελληνικό χρηματιστήριο για την εβδομάδα εμφανίζεται με απώλειες 2,05% και με την έως τώρα άνοδο υπολείπεται ακόμη περί του 0,60% για να ολοκληρώσει την εβδομάδα με θετικό πρόσημο.
Ο Μάρτιος εξάλλου έχει αποδειχθεί καταστροφικός, καθώς ο Γενικός Δείκτης στη διάρκειά του έχει καταγράψει σχεδόν όλες τις απώλειες από την έναρξη του έτους οι οποίες ανέρχονται σε 10,06%, ενώ από την 1η Μαρτίου ο ΓΔ έχει απωλέσει 9,88%. 
Από την άλλη, ακόμη δεν έχει καταλαγιάσει ο θόρυβος από τα χθεσινά στοιχεία του πληθωρισμού τον Φεβρουάριο, που σκαρφάλωσε στο 7,2% γυρνώντας μας πίσω στη δεκαετία του 90 και το χειρότερο; Η ελληνική κυβέρνηση προς το παρόν δεν έχει σχεδόν κανένα ουσιαστικό όπλο για να σβήσει τις επιπτώσεις του.
Οι τιμές της ενέργειας ήταν πρωταγωνιστές των αυξήσεων, με το φυσικό αέριο για τον Φεβρουάριο να παρουσιάζει ετήσια αύξηση 78,5%, τον ηλεκτρισμό 71,4% και τα καύσιμα 23,2%. Βέβαια οι αυξήσεις αυτές δεν έχουν ενσωματώσει τις όποιες επιπτώσεις του πολέμου καθώς η εισβολή στην Ουκρανία έγινε στις 24 Φεβρουαρίου. Αυτό σημαίνει πως τα χειρότερα είναι μπροστά μας. 
Πρώτον γιατί το ράλι που είδαμε τις προηγούμενες ημέρες στα χρηματιστηριακά ταμπλό θα αποτυπωθεί και στην τσέπη των καταναλωτών και δεύτερον η μεγαλύτερη αβεβαιότητα προέρχεται από τον πόλεμο καθώς κανείς δεν ξέρει πότε θα τελειώσει και σε ποια επίπεδα τότε θα προσγειωθούν οι τιμές  και κυρίως οι τιμές της ενέργειας.
Παράλληλα, χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε αλλαγή στη νομισματική της πολιτική, επιταχύνοντας το tapering, με τις αγορές ομολόγων το β΄ τρίμηνο να μειώνονται σταδιακά από τα 40 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, στα 30 δισ. ευρώ τον Μάιο και στα 20 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, αντί για τα 40 δισ. ευρώ για κάθε μήνα. 
Η ΕΚΤ επενέλαβε τη δέσμευσή για στήριξη της ελληνικής οικονομίας, επανεπενδύοντας τα ελληνικά ομόλογα που έχει αγοράσει στο πλαίσιο του προγράμματος έκτακτης ανάγκης για την πανδημία (ΡΕΡΡ).
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Eurobank: Καθαρά κέρδη 424 εκατ. ευρώ το 2021 – Στο 6,8% ο δείκτης NPEs
«Καίει» ο πληθωρισμός: Αναζητούνται λύσεις από την Αθήνα έως τη Φρανκφούρτη και τις Βερσαλλίες
ΕΚΤ: Επιταχύνεται το tapering – Η στήριξη στην Ελλάδα – Τι είπε η Λαγκάρντ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview