Home / Ειδήσεις / Χρηματιστήριο: Ξημερώνει πρεμιέρα με απώλειες

Χρηματιστήριο: Ξημερώνει πρεμιέρα με απώλειες

Ημέρα για γερά νεύρα θα είναι η σημερινή, με τους επενδυτές σε θέση μάχης, λόγω της επαναλειτουργίας του ελληνικού χρηματιστηρίου για πρώτη φορά μετά από πέντε ολόκληρες εβδομάδες.

Η πρεμιέρα της ελληνικής αγοράς αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας, καθώς η σημερινή συνεδρίαση δεν θα θυμίζει σε τίποτα εκείνες έως και την 26η Ιουνίου, από τότε που το χρηματιστήριο έβαλε λουκέτο, λόγω της υποχρεωτικής τραπεζικής αργίας και των capital controls.

Από όλη αυτή τη διαδικασία το χρηματιστήριο βγαίνει σφόδρα λαβωμένο και αυτό είναι κάτι που θα αποτυπωθεί στο ελληνικό ταμπλό ήδη από το πρώτο λεπτό της διαπραγμάτευσης.

Η επίσημη πρώτη για το χρηματιστήριο προμηνύεται “κόκκινη”, αφού δύσκολα μπορεί να αποφευχθεί μια πρεμιέρα ισχυρότατων απωλειών, μεγάλων πιέσεων και ακραίων διακυμάνσεων.

Η αβεβαιότητα και η πλήρης επενδυτική απραξία των τελευταίων εβδομάδων χρήζουν εκτόνωσης, μιας εκτόνωσης καθοδικής και βίαιης.

Οι επενδυτές βρίσκονται ήδη στα χαρακώματα, αναμένοντας καρτερικά (εδώ και πέντε εβδομάδες) να ηχήσει το καμπανάκι της λεωφόρου Αθηνών.

Η επαναλειτουργία της ελληνικής αγοράς συνοδεύεται από μια μεγάλη ουδετερότητα, καθώς θα περιλαμβάνει συνεδριάσεις δύο ταχυτήτων, από τη στιγμή που θα υπάρχει πλήρης ελευθερία κινήσεων για τους ξένους επενδυτές, αλλά περιορισμοί στις κινήσεις των Ελλήνων επενδυτών.

Όπως προβλέπει η υπουργική απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτου, που εκδόθηκε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, τίθεται αυστηρός περιορισμός για την αξιοποίηση υφιστάμενων τραπεζικών καταθέσεων για αγορές μετοχών από τους Έλληνες επενδυτές, ενώ επιβάλλεται η δημιουργία νέων τραπεζικών λογαριασμών όπου θα κατατίθενται νέα κεφάλαια για αγορές.

Για τους ξένους επενδυτές προβλέπεται πλήρης ελευθερία κινήσεων και εκροής κεφαλαίων.

Από σήμερα οι Έλληνες επενδυτές θα πρέπει να στρέφονται στις τράπεζες και να ζητούν το άνοιγμα ειδικού τύπου τραπεζικών λογαριασμών ή υπολογαριασμών προκειμένου να μπορούν να καταθέτουν κεφάλαια και να εκτελούν συναλλαγές.

Οι συγκεκριμένοι λογαριασμοί θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την υποδοχή νέων κεφαλαίων και τη διοχέτευσή τους στο χρηματιστήριο.

Όπως επίσης προβλέπεται στην υπουργική απόφαση Τσακαλώτου, θα υπάρχει απόλυτη απαγόρευση εξαγοράς μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων, προκειμένου να μην τεθούν ζητήματα ευστάθειας στον τραπεζικό κλάδο και τις ΑΕΔΑΚ στην περίπτωση μαζικών εξαγορών.

Οι Έλληνες επενδυτές θα μπορούν να εκτελούν συναλλαγές μόνο με νέο χρήμα.

Τι θεωρείται νέο χρήμα:

– Χρήματα από έμβασμα εξωτερικού

– Χρήματα από το προϊόν πώλησης χρηματοπιστωτικών μέσων

– Χρήματα από επιστροφή ασφαλειών (margin)

– Χρήματα από χρηματικές διανομές στους δικαιούχους των χρηματοπιστωτικών μέσων

– Χρήματα από πιστώσεις προερχόμενες από θέσεις σε παράγωγα χρηματοπιστωτικά μέσα

– Χρήματα από καταβολή σε μετρητά σε πιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών, τα οποία εκτελούν τις οικείες συναλλαγές, του τιμήματος αγοράς των Χρηματοπιστωτικών Μέσων που παραγγέλλονται να αποκτηθούν.

Πηγή: news247.gr

About Panos Dreamer