Home / ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / «Φουσκώνουν» οι διαμαρτυρίες στην Κίνα – Τι σημαίνει

«Φουσκώνουν» οι διαμαρτυρίες στην Κίνα – Τι σημαίνει

Βουτιά σημειώνουν σήμερα οι κινεζικές επενδύσεις, καθώς οι αγορές παραδίδονται στο χάος και την αβεβαιότητα, την ώρα που οι εντεινόμενες διαμαρτυρίες κατά των περιοριστικών μέτρων του κορωνοϊού στην Κίνα περιπλέκουν το μονοπάτι προς το άνοιγμα της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.
Ο Hang Seng China Enterprises Index υποχώρησε πάνω από 2%, με τις μετοχές της τεχνολογίας και των ακινήτων να σημειώνουν τη μεγαλύτερη πτώση. Ο γουάν χάνει 0,6% έναντι του δολαρίων, έχοντας σημειώσει πτώση άνω του 1% νωρίτερα.

Το πετρέλαιο υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο καθώς οι αναταραχές στην Κίνα έπληξαν την διάθεση των επενδυτών για ρίσκο. Το West Texas Intermediate βυθίστηκε στα 74 δολάρια το βαρέλι.
Οι διαμαρτυρίες ενισχύθηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, καθώς πολίτες σε μεγάλες πόλεις, όπως το Πεκίνο και η Σαγκάη βγήκαν στους δρόμους για να εκφράσουν την οργή τους απέναντι στα περιοριστικά μέτρα του κορωνοϊού. Οι διαμαρτυρίες αυτές αποτελούν ένα σπάνιο φαινόμενο αντίστασης απέναντι στην αυστηρότητα του κινεζικού κράτους.

Σύμφωνα με κάποιους παρατηρητές της αγοράς, οι εντεινόμενες διαμαρτυρίες μπορεί να ενθαρρύνουν τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να επιταχύνει την έξοδο της χώρας από την πολιτική του zero covid και άρα τελικά να καταλήξουν να στηρίξουν τις αγορές, σημειώνει το Bloomberg.
 «Δεν περιμένω ότι ο Σι θα παραδεχτεί δημόσια το λάθος ή θα δείξει αδυναμία, αλλά αυτό το κύμα διαμαρτυριών θα μπορούσε να αναγκάσει την ηγεσία να αποφασίσει ιδιωτικά ότι η έξοδος πρέπει να προχωρήσει πιο γρήγορα από ό,τι είχε προγραμματιστεί προηγουμένως», δήλωσε ο Gabriel Wildau, της συμβουλευτικής εταιρείας Teneo Holdings.
Η άποψη αυτή αντανακλάται και στα χρηματιστήρια, όπου οι μετοχές που θα μπορούσαν να ωφεληθούν από το άνοιγμα της κινεζικής οικονομίας κινούνται κόντρα στην ευρύτερη πτωτική τάση. Μεταξύ άλλων, ο tour operator UTour Group σημειώνει άνοδο έως και 10%, η Cathay Pacific Airways κερδίζει έως και 3,8%  και η Guangzhou Baiyun International Airport Co. σημειώνει άνοδο έως και 3,6%.
«Κανείς υποψιάζεται ότι αυτού του είδους η δημόσια πίεση μπορεί να ενθαρρύνει το ταχύτερο άνοιγμα της οικονομίας, κάτι που θα ήταν θετικό», δήλωσε ο Robert Mumford, διαχειριστής στην GAM Hong Kong, στο Bloomberg. «Αλλά μένει να δούμε πώς θα αντιδράσουν οι αρχές στα πρόσφατα γεγονότα».
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης: 
Κίνα: Διαδήλωση κατά των μέτρων Covid στην πόλη Γουχάν
Κίνα: Διαδηλώσεις κατά των lockdowns – Νέο ρεκόρ κρουσμάτων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview