Home / BUSINESS TALK / «Υψηλό βαρομετρικό» στην αγορά με εξαγορές και παραχωρήσεις

«Υψηλό βαρομετρικό» στην αγορά με εξαγορές και παραχωρήσεις

Δεν έχουν περάσει πέντε μήνες από τότε που η BC Partners του Νίκου Σταθοπούλου εξαγόρασε την αλυσίδα pet city και το επενδυτικό κεφάλαιο SMERemediumCap του Νικόλα Καραμούζη έρχεται και αγοράζει τώρα μια μεγάλη κτηνιατρική εταιρεία, την Πλακεντία Κτηνιατρική ΑΕ . Τι βλέπουν λοιπόν οι δύο έμπειροι διαχειριστές κεφαλαίων που δεν βλέπουμε εμείς; Βλέπουν ένα κατακερματισμένο επιχειρηματικό τοπίο υπηρεσιών για ζώα συντροφιάς την ώρα που στην Ελλάδα η ιδιοκτησία κατοικίδιων ή άλλων ζώων όπως οδικών πτηνών, τροπικών ψαριών και μικρών θηλαστικών είναι διευρυμένη και συνεχίζει να αναπτύσσεται. Πρόκειται δηλαδή να λειτουργήσουν ως consolidators προχωρώντας πιθανότατα σε περαιτέρω εξαγορές και εκμεταλλευόμενοι τις οικονομίες κλίμακας που θα δημιουργήσουν και τα υψηλά περιθώρια κέρδους που απολαμβάνουν οι πωλήσεις των εν λόγω προϊόντων και υπηρεσιών. Η συνέχεια θα έχει λοιπόν ενδιαφέρον.

Αφού διαψεύστηκε τόσες φορές που δεν θυμούνται ούτε οι συντάκτες που παρακολουθούν την εταιρεία η εξαγορά της σοκολατοποιίας ΙΟΝ από τον επιχειρηματία Σπύρο Θεοδωρόπουλο τελικά αποκαλύφθηκε. Ο μάνατζερ που χτίζει εκ νέου όμιλο τροφίμων αποκτά αρχικά το 45% του μετοχικού κεφαλαίου από την οικογένεια και οψιόν για να αποκτήσει την πλειοψηφία στο μέλλον. Εμφανώς συναισθηματικά φορτισμένοι σε κοινή δήλωση τους, οι μέχρι σήμερα μόνοι μέτοχοι της ΙΟΝ δηλώνουν πως «η ΙΟΝ αποτελεί την ιστορική οικογένεια μας, την οποία ανέκαθεν αντιμετωπίσαμε με πολλή αγάπη, φροντίδα και, κυρίως, αίσθημα ευθύνης».

Δέκα ξενοδοχεία με συνολικά χίλια κρεβάτια έχει πλέον στην ιδιοκτησία του ο όμιλος Oniro Hotels Group, ο όποιος σχεδιάζει μέσα στην επόμενη τριετία να υλοποιήσει επενδύσεις ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ για την απόκτηση μονάδων που θα ανεβάσουν το συνολικό του δυναμικό στις δέκα χιλιάδες κλίνες, όλες σε ξενοδοχεία μικρότερα των 150 δωματίων. Δέκα χιλιάδες κλίνες είναι πολλές, πάρα πολλές, και θα τοποθετήσει το νεότευκτο σχήμα στο Top 5 των ελλήνων ξενοδόχων σε όρους δυναμικότητας. Λέτε να δούμε και κανένα μεγάλο στρατηγικό επενδυτή μεσοπρόθεσμα; Ή, γιατί όχι, δημόσια εγγραφή στο εξωτερικό; Βασικοί μέτοχοι της Oniro Hotels Group είναι Delfi Partners, συμφερόντων του Γιώργου Μούντη και το family office του ομογενή επιχειρηματία της Γερμανίας, Σταύρου Εφραιμίδη.

 

Εάν κι εφόσον, όπως επανέλαβε, χθες, αρκετές φορές-και δικαιολογημένα αν λάβουμε υπόψη τι έχει συμβεί μόνο την τελευταία επταετία- ο πρόεδρος της Aegean Ευτύχης Βασιλάκης, δεν έχουμε απρόοπτες εξελίξεις, το φετινό καλοκαίρι οι επιδόσεις του τουρισμού ίσως ξεπεράσουν αυτές του 2019. Φέτος το πτητικό έργο, συγκριτικά με το 2019, αναμένεται να είναι μειωμένο κατά 30% το α’ τρίμηνο, κατά 18% το β’ τρίμηνο, κατά μόλις 5% το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου «που είναι και το πιο σημαντικό» και να παραμείνει στα επίπεδα του 2019 τους τελευταίους τρεις μήνες της χρονιάς. Εξίσου σημαντικό είναι ότι η αεροπορική, ήδη από τα μέσα Φεβρουαρίου, έχει εμφανίσει cash flow break even κάτι είχε πετύχει, πέρυσι, πολύ αργότερα, τον Μάιο. 

 

Με καλά λόγια για τις προοπτικές της Αθήνας ως city break εκφράστηκαν και τα στελέχη της βρετανικής αεροπορικής Jet2 χθες σε συνάντηση με τους δημοσιογράφους. Εξετάζουν, δε, να διατηρήσουν την πτήση τους κάθε Παρασκευή και το χειμώνα περίοδο, αν και πονοκέφαλος όλων ειναι οι ανατιμήσεις προϊόντων και υπηρεσιών. Πάντως, η αεροπορική έχει κάνει hedging σε καύσιμα και ξένες συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Διαβάζουμε για την παράταση που δόθηκε στο διαγωνισμό για το μεγάλο Θριάσιο, αυτό των 1.450 στρεμμάτων (δίπλα στο μικρό Θριάσιο των 600 στρεμμάτων που θα αναπτύξει την Goldair με την ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ), και θυμόμαστε το έντονο ενδιαφέρον των κινεζικών συμφερόντων όταν προ δεκαετίας ξεκίνησε η συζήτηση (πίεση από την ΕΕ που είχε χρηματοδοτήσει έργα ύψους 200 εκ. εκεί τα οποία σκουριάζουν) για την παραχώρηση. Μένει να δούμε λοιπόν αν θα εμφανιστεί τώρα Κινέζος ή κινεζικών συμφερόντων ή άλλων τίνων σχέσεων με το Πεκίνο επενδυτής για το μεγαλύτερο εμπορευματικό πάρκο στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Ο διαγωνισμός έλαβε (την τέταρτη) παράταση για τις 28 Ιουνίου. Και ακούμε πως δεν είναι αδιάφορο για τους κινέζους. Το τίμημα εξάλλου είναι «βατό», στα 20 εκατ. εφάπαξ συν ελάχιστο ετήσιο εγγυημένο μίσθωμα συν επενδύσεις.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview