Home / Προτεινόμενα / Υπέρ της απαλλαγής Τραμπ ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία

Υπέρ της απαλλαγής Τραμπ ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, ανακοίνωσε ότι θα ψηφίσει κατά της καταδίκης του Ντόναλντ Τραμπ για την κατηγορία της «υποκίνησης σε εξέγερση», στέλνοντας μήνυμα στην κοινοβουλευτική ομάδα του, λίγο πριν ξεκινήσει η ακροαματική διαδικασία.

Με την επίσημη ανακοίνωση εκ μέρους του Μακόνελ φαίνεται ότι εξανεμίζονται οι λιγοστές ελπίδες που είχαν οι Δημοκρατικοί να καταδικάσουν τον Τραμπ, αφού μοιάζει πλέον ακόμη πιο απίθανο να βρεθούν οι 17 ψήφοι που χρειάζονται από τους Ρεπουμπλικάνους ώστε να επιτευχθεί η πλειοψηφία των 2/3 στη Γερουσία.
Ο κ. Μακόνελ εξήγησε ότι θεωρεί ότι η Γερουσία δεν έχει τη δικαιοδοσία να δικάσει έναν πρώην πρόεδρο. «Δεδομένων αυτών των συμπερασμάτων, θα ψηφίσω υπέρ της απαλλαγής του», πρόσθεσε.
Στην τελική ευθεία η δίκη Τραμπ
Σημειώνεται πως ακόμη και σήμερα ενδέχεται να ολοκληρωθεί η δεύτερη δίκη του Ντόναλντ Τραμπ στη Γερουσία, με τους γερουσιαστές να καλούνται να αποφασίσουν αν ο πρώην πρόεδρος υποκίνησε την επίθεση των υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου, σε μια ύστατη προσπάθεια να παραμείνει στην εξουσία, μετά την ήττα του στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο Τραμπ είναι ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που παραπέμφθηκε δύο φορές και ο πρώτος που δικάζεται αφού έχει αποχωρήσει από το αξίωμα. Εάν κριθεί ένοχος, η Γερουσία μπορεί να ψηφίσει για να του απαγορεύσει να διεκδικήσει ξανά οποιοδήποτε ομοσπονδιακό αξίωμα.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

ΗΠΑ
Εισβολή στο Καπιτώλιο
Ουάσιγκτον
Επεισόδια στην Ουάσιγκτον
Ντόναλντ Τραμπ

Πηγή

About kathimerini