Home / Διεθνή / Το Brexit ισοδυναμεί με εμπορικούς φραγμούς προειδοποιούν οι ΗΠΑ την Βρετανία

Το Brexit ισοδυναμεί με εμπορικούς φραγμούς προειδοποιούν οι ΗΠΑ την Βρετανία

Σαφή προειδοποίηση ότι δεν υπάρχει περίπτωση να επιδιώξουν ξεχωριστή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τη Βρετανία, εφόσον ψηφίσει υπέρ του Brexit, έστειλαν για πρώτη φορά οι ΗΠΑ. Καθώς ολοένα και περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν αύξηση των ποσοστών υπέρ της εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η πρώτη αμερικανική αντίδραση κλονίζει ένα από τα πιο βασικά οικονομικά επιχειρήματα, ότι η Βρετανία είναι σε θέση να εξασφαλίσει διμερείς συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών (ΣΕΣ) με τους εμπορικούς εταίρους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποτελούν αυτή τη στιγμή τη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά για τη Βρετανία, μετά την ΕΕ (54 δισ. δολάρια, το 2014). «Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο πως ως μέλος της ΕΕ, μέλος μία μεγαλύτερης οικονομικής οντότητας, η Βρετανία έχει πολύ μεγαλύτερο λόγο στο τραπέζι του ελεύθερου εμπορίου», δήλωσε σχετικά ο Μάικλ Φρόμαν, εκπρόσωπος εμπορίου των ΗΠΑ, για να εξηγήσει ευθύς αμέσως ότι το γεγονός αυτό της δίνει αυτομάτως και μεγαλύτερη ισχύ στις όποιες διαπραγματεύσεις.

Ως πρώτος αμερικανός αξιωματούχος που βγαίνει να σχολιάσει δημοσίως το Brexit – εν όψει του δημοψηφίσματος, το οποίο αναμένεται να διεξαχθεί έως τα τέλη του 2017 – ο Φρόμαν τόνισε στο Reuters ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, «η Βρετανία θα βρεθεί αντιμέτωπη με τους ίδιους δασμούς και τους ίδιους εμπορικούς φραγμούς με τις άλλες χώρες που βρίσκονται έξω από το αμερικανικό δίκτυο ελεύθερου εμπορίου».

Η Ουάσινγκτον επικύρωσε πρόσφατα τη Συμφωνία του Ειρηνικού (TPP), μία ιστορική συμφωνία με 11 ακόμη χώρες του Ειρηνικού που αίρει τα εμπόδια στις μεταξύ τους εμπορικές συναλλαγές. Στόχος της είναι να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις της με την ΕΕ για τη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) έως τα τέλη του επόμενου έτους.

Πρακτικά, οι εξελίξεις αυτές για τη Βρετανία σημαίνουν ότι, εάν δεν αποτελέσει μέλος της TTIP, θα βρεθεί σε εξαιρετικά δυσμενή θέση συγκριτικά με τους γερμανούς και ιταλούς ανταγωνιστές της στην αγορά της αυτοκινητοβιομηχανίας, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ αποτελούν σήμερα τη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά εκτός της ΕΕ (κυρίως οχήματα της Jaguar Land Rover). Σημαντικό πλήγμα ωστόσο αναμένεται να υποστούν επίσης οι εξαγωγές καυσίμων και σοκολάτας.

 

 

 

 

 

 

πηγή:http://news.in.gr/world/article/?aid=1500035663#ref=latestarticles

About basilis progressive