Home / Γενικές ειδήσεις / Το στοίχημα της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό και οι 5 σκόπελοι της διαπραγμάτευσης

Το στοίχημα της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό και οι 5 σκόπελοι της διαπραγμάτευσης

Η πιο κοντινή -και σημαντική- από τις μάχες που καλείται να δώσει η κυβέρνηση είναι οι διαπραγματεύσεις για το Ασφαλιστικό, με την ελπίδα ότι θα μπορέσει μέχρι τα μέσα του Ιανουαρίου να έχει καταθέσει στη Βουλή το νομοσχέδιο.

Η απόφαση της κυβέρνησης είναι το υπουργείο Εργασίας να προχωρήσει την προετοιμασία της μεταρρύθμισης στη βάση που έχει θέσει η κυβέρνηση. Κύριος στόχος παραμένει η αποφυγή νέων περικοπών στις κύριες συντάξεις και η δημιουργία ειδικού ταμείου που θα συγκεντρώσει κεφάλαια προκειμένου να καταστήσει βιώσιμο το σύστημα.

Έστω και αν η εξίσωση μοιάζει ιδιαίτερα δύσκολη από τη στιγμή που οι δανειστές εμμένουν στις απόψεις τους για επιπλέον περικοπή της Ασφαλιστικής δαπάνης, στην κυβέρνηση έχουν αποφασίσει να καταθέσουν μετά τις 15 Ιανουαρίου και να ψηφιστεί μέσα στο μήνα, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες της αξιολόγησης.
Ωστόσο, η επιμονή των δανειστών για περικοπές σε όλο το φάσμα των συντάξεων κρύβει σοβαρούς κινδύνους για την πορεία της αξιολόγησης , ειδικά από τη στιγμή που η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει στις πιέσεις των δανειστών.

Τις πρώτες μέρες του 2016 το υπουργείο Εργασίας θα πρέπει να καταθέσει στους εκπροσώπους των Θεσμών αναλυτικά και κοστολογημένα όλα τα στοιχεία που απαιτούνται, προκειμένου να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση με τους πιστωτές.

Το υπουργικό συμβούλιο έχει ήδη εγκρίνει τις βασικές αρχές του νομοσχεδίου ενώ τις επόμενες ημέρες και πριν από το τέλος του 2015 αναμένεται να συνεδριάσει ξανά το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής.

Ο Πρωθυπουργός, κατά την τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για το 2015 δίνοντας το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων για το Ασφαλιστικό επεσήμανε πως «η κόκκινη γραμμή μας είναι ευκρινής και απαραβίαστη: Δεν έχουμε σκοπό και δεν θα προχωρήσουμε σε 12η συνεχή μείωση των κύριων συντάξεων».

Οι 5 σκόπελοι της διαπραγμάτευσης

Τα θέματα που κάνουν δύσκολη τη διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών είναι 5. Καταρχήν η απαίτηση για αύξηση του ελάχιστα απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης για τη λήψη σύνταξης από 15 έτη σε 20. Επίσης η εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων στη λήψη της Εθνικής Σύνταξης, τουλάχιστον στις περιπτώσεις πρόωρης συνταξιοδότησης, αλλά και η αύξηση των εισφορών. Τέλος αγκάθι αποτελεί η εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ που έκρινε τις μειώσεις συντάξεων αντισυνταγματική αλλά και η μείωση της δαπάνης για συντάξεις, εντός του 2016, κατά τουλάχιστον 1,8 δισ. ευρώ.

Ρομπόλης: Βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα αλλά χωρίς μειώσεις συντάξεων

Για τον καθηγητή Οικονομικών Κοινωνικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και επί σειρά ετών επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, Σάββα Ρομπόλη, μπορεί να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος μέχρι το 2050, χωρίς να υπάρξουν άλλες μειώσεις συντάξεων, κύριων και επικουρικών, με σταδιακή μείωση των ελλειμμάτων. Αυτό, όπως εξηγεί σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Η Αυγή», μπορεί να γίνει μέσω μιας σειράς μέτρων που περιέχονται σε μελέτη με πλήρη αναλογιστική τεκμηρίωση.

Ο κ. Ρομπόλης σημειώνει η ότι αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1%, δεν απειλεί την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων -επισημαίνοντας ότι η πολλαπλάσια μείωσή του στο παρελθόν δεν την αύξησε- και μπορεί να αποφέρει 400 εκατ. ευρώ ετήσια έσοδα για το ασφαλιστικό σύστημα. Παραδέχεται ότι αποτελεί άμεση λύση ταμειακού και εισπρακτικού χαρακτήρα, αλλά «απαντά στην αναγκαιότητα να κερδίσουμε χρόνο, προκειμένου να σχεδιάσουμε μια συνολική αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις μακροχρόνιας οικονομικής βιωσιμότητας και κοινωνικής αποτελεσματικότητας». Επίσης, επισημαίνει ότι η μη περαιτέρω μείωση των συντάξεων θα ανακόψει τη συνεχή μείωση της αγοραστικής ικανότητας των συνταξιούχων και των αρνητικών αποτελεσμάτων της στην οικονομία.

Αναφέρει ακόμη, ότι ο «κουμπαράς» του αποθεματικού κεφαλαίου για το ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να ενισχυθεί από νέους πόρους, όπως έσοδα από τυχερά παιχνίδια, πρόστιμα πάσης φύσεως, μέρος του τιμήματος των αποκρατικοποιήσεων και πόροι από συμβάσεις παραχώρησης δημόσιων έργων.

Επίσης προτείνει τη σύσταση, οργάνωση και λειτουργία ενός φορέα είσπραξης των εισφορών για όλο το ασφαλιστικό σύστημα, εκτιμώντας ότι μ’ αυτόν τον τρόπο θα καταπολεμηθεί η εισφοροδιαφυγή, η οποία σήμερα υπολογίζεται στα 4 δισ. ευρώ τον χρόνο.

http://www.huffingtonpost.gr

About gus_maverick