Του Γιάννη Ανδριτσόπουλου

Μήνυμα προς όλους τους Ελληνες ότι, παρά το Brexit, η βρετανική πρωτεύουσα θα είναι για αυτούς πάντα ανοικτή, στέλνει, μιλώντας αποκλειστικά στα «ΝΕΑ», ο δήμαρχος του Λονδίνου. «Σας θέλουμε εδώ. Το Λονδίνο είναι το σπίτι σας», τονίζει ο Σαντίκ Καν, δύο εβδομάδες μετά την οριστική έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Παράλληλα, εξαίρει την «τεράστια συνεισφορά» των Ελλήνων στην πόλη του και τους διαβεβαιώνει ότι «θα κάνει τα πάντα» για να εξακολουθήσουν να είναι και να νιώθουν ευπρόσδεκτοι να την επισκεφθούν, να ζήσουν και να εργαστούν εκεί όποτε το θελήσουν.

«Οι Ελληνες – όπως και οι υπόλοιποι πολίτες που προέρχονται από κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης – αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της πόλης μας. Είναι οι φίλοι μας, τα μέλη των οικογενειών μας, οι γείτονές μας και οι συνάδελφοί μας», δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο 50χρονος δήμαρχος του Λονδίνου.

Αναφερόμενος στις δυσμενείς επιπτώσεις του κορωνοϊού στις ζωές των Ελλήνων που μένουν στη βρετανική πρωτεύουσα – αρκετοί εκ των οποίων έχασαν τη δουλειά τους μέσα στο 2020 – ο Σαντίκ Καν επισήμανε: «Οπως πάρα πολλοί άλλοι, έτσι και αρκετοί Ελληνες πέρασαν μια τρομερά δύσκολη χρονιά, έχοντας να αντιμετωπίσουν, εκτός από το Brexit, και την πανδημία του COVID-19». Για τον λόγο αυτό, ο δήμαρχος εξήγγειλε πρόσφατα ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 500.000 στερλινών (560.000 ευρώ) με στόχο να βοηθήσει τις κοινότητες του Λονδίνου να ανακάμψουν. Στο εφιαλτικό σκηνικό που δημιούργησε η πανδημία προστέθηκε το Brexit, με πολλούς Ευρωπαίους να δηλώνουν, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, ότι δεν αισθάνονται το ίδιο ευπρόσδεκτοι στη χώρα.

Ο πρώτος πολίτης του Λονδίνου είπε στα «ΝΕΑ» ότι είναι αποφασισμένος να εξαλείψει την ανασφάλεια που νιώθουν οι έλληνες μετανάστες: «Η συνεισφορά της ελληνικής κοινότητας του Λονδίνου στην πόλη μας είναι τεράστια. Θέλω να διαβεβαιώσω προσωπικά όλους τους Ελληνες που ζουν εδώ στο Λονδίνο ότι, παρά το Brexit, θα είστε πάντα ευπρόσδεκτοι». Στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, χιλιάδες Ελληνες μετανάστευσαν στο Λονδίνο και σε άλλες βρετανικές πόλεις αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον. Η ελληνική κυβέρνηση υπολογίζει τους έλληνες κατοίκους της Γηραιάς Αλβιώνας σε περίπου 120.000. «Το μήνυμά μου προς όλους τους Ελληνες που βρίσκονται εδώ στη βρετανική πρωτεύουσα είναι σαφές: είστε όλοι Λονδρέζοι. Η μεγάλη μας πόλη είναι το σπίτι σας», επισήμανε ο Καν, ο οποίος τον προσεχή Μάιο θα συμπληρώσει πέντε χρόνια στον δημαρχιακό θώκο.

Το Λονδίνο είναι μία από τις πιο πολυπολιτισμικές πόλεις στον κόσμο: από τους περίπου εννέα εκατ. κατοίκους του, το 37% έχει γεννηθεί σε χώρες εκτός Βρετανίας. «Εμείς, στο Λονδίνο, αντιμετωπίζουμε αυτή τη μοναδική ποικιλομορφία που χαρακτηρίζει την πόλη μας ως δύναμη, όχι ως αδυναμία. Οσοι θέλουν να επισκεφθούν, να σπουδάσουν ή να εργαστούν στην πόλη μας θα είναι πάντα ευπρόσδεκτοι, ανεξάρτητα από την πίστη, την εθνικότητα και το κοινωνικό ή άλλο υπόβαθρό τους», τόνισε ο πακιστανικής καταγωγής Καν, ο οποίος είναι ο πρώτος μουσουλμάνος δήμαρχος δυτικής πρωτεύουσας.

Πολέμιος του Brexit

Ο δήμαρχος του Λονδίνου – ο πιο επιτυχημένος πολιτικός των Εργατικών από την εποχή του Τόνι Μπλερ – υπήρξε σφοδρός πολέμιος του Brexit. Ακόμη και ελάχιστους μήνες πριν από την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, πίεζε για τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος. Τώρα που το Brexit είναι τετελεσμένο, αναζητά τρόπους ώστε η οικονομική συνεργασία μεταξύ Λονδίνου και ΕΕ να διευρυνθεί πέρα από όσα προβλέπει η εμπορική συμφωνία που σύναψε ο Μπόρις Τζόνσον, για την οποία υποστηρίζει ότι «δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Λονδίνου και της οικονομίας μας», δημιουργώντας ένα «κοστοβόρο βουνό γραφειοκρατίας» για εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις.

«Σας εγγυώμαι ότι δεν θα σταματήσω ποτέ να εργάζομαι προκειμένου το Ηνωμένο Βασίλειο να οικοδομήσει στο μέλλον μία ακόμη στενότερη σχέση με τους φίλους μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και για να διασφαλίσω ότι πάντα θα αισθάνεστε ευπρόσδεκτοι εδώ στο Λονδίνο», δήλωσε στα «ΝΕΑ». Και πρόσθεσε: «Θέλω το Λονδίνο να παραμείνει βασικός εταίρος των Βρυξελλών και κάθε ευρωπαϊκής πόλης, περιοχής και πολίτη». Ο Δήμος Λονδίνου δημιούργησε μία ψηφιακή πλατφόρμα, τον «Κόμβο για τους Ευρωπαίους Λονδρέζους», η οποία παρέχει συμβουλές στους πολίτες της ΕΕ για το πώς θα κατοχυρώσουν τα δικαιώματά τους στη χώρα μετά το Brexit. Στο πρόσφατο παρελθόν, είχε διοργανώσει μεγάλη επικοινωνιακή εκστρατεία τοποθετώντας, μεταξύ άλλων, τεράστια αυτοκόλλητα στο δάπεδο σταθμών του λονδρέζικου μετρό τα οποία διεμήνυαν σε εννέα ευρωπαϊκές γλώσσες – και στα Ελληνικά – ότι «Το Λονδίνο είναι ανοικτό».

Ζωή σαν παραμύθι

Ο Καν, γιος ενός οδηγού λεωφορείου και μιας μοδίστρας, πέρασε την παιδική και εφηβική του ηλικία σε ένα τριάρι στο Νοτιοδυτικό Λονδίνο το οποίο μοιραζόταν με τους γονείς και τα επτά αδέλφια του. Η κακή οικονομική κατάσταση της οικογένειάς του δεν τον εμπόδισε να ονειρευτεί μία καλύτερη ζωή: σπούδασε Νομικά και έκανε καριέρα ως δικηγόρος υποθέσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προτού μπει στην πολιτική – αρχικά ως βουλευτής των Εργατικών, έπειτα ως υφυπουργός στην κυβέρνηση του Γκόρντον Μπράουν και από το 2016 ως δήμαρχος του Λονδίνου, συγκεντρώνοντας τις περισσότερες ψήφους (1,3 εκατ.) που έλαβε ποτέ πολιτικός στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου (επρόκειτο να διεξαχθούν πέρυσι, αλλά αναβλήθηκαν λόγω της πανδημίας, ενώ δεν αποκλείεται να αποφασιστεί και δεύτερη αναβολή), θα θέσει υποψηφιότητα για δεύτερη θητεία, αντιμετωπίζοντας τον τζαμαϊκανής καταγωγής υποψήφιο των Συντηρητικών Σον Μπέιλι. Στις δημοσκοπήσεις ήδη προηγείται με διψήφιο ποσοστό.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο