Home / Προτεινόμενα / Το επόμενο στοίχημα των επενδυτών: Για πόσο θα κυριαρχούν τα γεράκια σε ΕΚΤ και Fed

Το επόμενο στοίχημα των επενδυτών: Για πόσο θα κυριαρχούν τα γεράκια σε ΕΚΤ και Fed

Στη λεπτή γραμμή που ισορροπεί ανάμεσα στον πληθωρισμό και στην ύφεση θα κινηθούν οι κορυφαίες κεντρικές τράπεζες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού τους επόμενους μήνες, αφού ο πληθωρισμός παραμένει στα ύψη με τις μέχρι τώρα επιτοκιακές τους αυξήσεις να μην έχουν αποδώσει καρπούς και η παγκόσμια οικονομία οδεύει ολοταχώς προς ύφεση τους χειμερινούς μήνες.  
Το ερώτημα που ταλανίζει αυτή τη στιγμή τις αγορές είναι εάν τελικά η κορυφαία κεντρική τράπεζα του πλανήτη, η Φέντεραλ Ριζέρβ, που ολοκληρώνει αύριο τη διήμερη συνεδρίασή της θα δώσει κάποιες σαφείς ενδείξεις ότι σκοπεύει να επιβραδύνει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων της από το Δεκέμβριο.

Η προσδοκία αυτή έχει «χτιστεί» σταδιακά το τελευταίο διάστημα στις αγορές, οι οποίες περιμένουν ότι τόσο η Fed όσο και η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Αγγλίας θα επιβραδύνουν τον ρυθμό των αυξήσεών τους αργής γινομένης από το Δεκέμβριο, παρά το γεγονός ότι είναι ήδη προεξοφλημένη μία νέα κίνηση των 75 μονάδων βάσης από τις κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ και της Βρετανίας μετά την αντίστοιχη της ΕΚΤ. 
«Θα πρέπει να επιβραδύνουν τον ρυθμό, μία αύξηση των 50 μονάδων βάσης είναι γρήγορη, μία αύξηση των 75 μονάδων βάσης είναι ραγδαία», αναφέρει η Ellen Meade, οικονομολόγος στο Duke University και πρώην σύμβουλος της Fed. 

Ο Δεκέμβριος ενδεχομένως να αποτελέσει την πιο σωστή χρονική συγκυρία για επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων – από τις 75 στις 50 μονάδες βάσης – καθώς οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής θα μπορούσαν να περιμένουν τις νέες προβλέψεις που θα δημοσιοποιηθούν στη συνεδρίαση του τέλους του έτους για να δείξουν ότι σκοπεύουν να ανεβάσουν το τερματικό επιτόκιο σε υψηλότερο του αναμενομένου επίπεδο, συνεχίζει η οικονομολόγος. 
Ωστόσο, αρκετοί αναλυτές θεωρούν ότι θα είναι δύσκολο για τη Fed να κατεβάσει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων το Δεκέμβριο, επειδή ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να ξεπερνά τις προβλέψεις. Οι αρχικές εκτιμήσεις των διαμορφωτών νομισματικής πολιτικής ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρούσε φέτος αποδεικνύονται πλέον φρούδες. 
Οι αξιωματούχοι της Fed είχαν προβλέψει στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου ότι θα έπρεπε να αυξήσουν το βασικό επιτόκιό τους τουλάχιστον στο 4,6% έως τις αρχές του επόμενου έτους. «Εάν όμως ο πληθωρισμός συνεχίσει να αυξάνεται σε επίπεδα υψηλότερα του προβλεπομένου, τότε θα πρέπει να ανεβάσεις το τερματικό επίπεδο των επιτοκίων πιο ψηλά και μάλιστα πιο γρήγορα», αναφέρει ο Matthew Luzzetti, επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank. 
Yπό αυτές τις συνθήκες, αναλυτές της Deutsche Bank, της Credit Suisse και της Nomura Securites αναμένουν ότι η Fed θα συνεχίσει μία ακόμη αύξηση των 75 μονάδων βάσης και στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.
Οι μικρότερες επιτοκιακές αυξήσεις από τη Fed ενδεχομένως να μην σηματοδοτήσουν στροφή πολιτικής, αναφέρει ο γενικός διευθυντής της Nomura, Charlie McElligott, o οποίος θεωρεί ότι η πιο σημαντική καμπή είναι «η επιμήκυνση της χρονικής διάρκειας αύξησης των επιτοκίων».
Βασική κατευθυντήρια δύναμη για την παράταση της αυστηρής νομισματικής πολιτικής, εξηγεί, είναι μεταξύ άλλων η ασυνήθιστη ισχύ των οικονομικών των νοικοκυριών, που έχουν ενισχυθεί από τα μέτρα στήριξης στη διάρκεια της πανδημίας. Επίσης, η ιστορικά σφιχτή αγορά εργασίας πυροδοτεί πληθωρισμό μέσω των αυξήσεων στους μισθούς, που σημαίνει ότι η Fed εξακολουθεί να έχει χώρο για να συνεχίσει τις επιτοκιακές της αυξήσεις με τον ίδιο ρυθμό. 
«Οι επενδυτές αναζητούν ενδείξεις για το πού ακριβώς θα κορυφωθούν τα επιτόκια και πόσο γρήγορα θα γίνει αυτό», σημειώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος και διαχειριστής χαρτοφυλακίου της MFS, Erik Weisman. 
Ο Καρλ Σκαμότα της Corpay αναφέρει ότι οι αγορές περιμένουν από τον πρόεδρο της Φέντεραλ Ριζέρβ, Τζερόμ Πάουελ, να τις βοηθήσει να σώσουν το παραδοσιακά χριστουγεννιάτικο ράλι, όπως χαρακτηριστικά αποκαλείται το ράλι των μετοχών στο τέλος του έτους και στις αρχές του επόμενου, σηματοδοτώντας ότι οι επόμενες επιτοκιακές αυξήσεις θα γίνουν σταδιακά και με βραδύτερο ρυθμό. 
Η προσδοκία αυτή αντικατοπτρίζεται τα μέγιστα στην κίνηση των κρατικών ομολόγων, όπου οι αποδόσεις έχουν αποκλιμακωθεί τις τελευταίες ημέρες. Ήδη, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς έχει αποκλιμακωθεί κοντά στο 2,10% από το υψηλό 11ετίας του 2,53% που είχε αγγίξει στις 21 Οκτωβρίου. Στο ίδιο μοτίβο και το κόστος δανεισμού στην αμερικανική 10ετία, που έχει υποχωρήσει κάτω του 4% από το υψηλό 15ετίας του 4,33%. 
Ωστόσο, για να μπορέσει το ράλι της πιο ήπιας επιτοκιακής πολιτικής να σταθεροποιηθεί θα χρειαστούν σαφείς ενδείξεις για αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν αναλυτές της ING. Δυστυχώς όμςω, ο πληθωρισμός εξακολουθεί να κινείται σε ανεξέλεγκτα επίπεδα, όπως αναγνώρισε σήμερα η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία έσπευσε να δώσει την πιο ισχυρή έως τώρα ένδειξη ότι τα επιτόκια θα συνεχίσουν να αυξάνονται μέχρι να φθάσουν στο επίπεδο αυτό που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση των τιμών κοντά στο στόχο 2% της ΕΚΤ. «Η διαδρομή είναι μακρά και το τέλος της ακόμη μακριά», ανέφερε η Λαγκάρντ, την ώρα που τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη έδειξαν ότι ο πληθωρισμός πλέον έχει γενικευθεί σε ολόκληρη την οικονομία.
Η ίδια προσδοκία αντανακλάται και στην αγορά μετοχών της Ευρώπης με το δείκτη STOXX 600 να κλείνει τη σημερινή συνεδρίαση με άνοδο 0,6% και να αγγίζει υψηλό επτά εβδομάδων, με τον κλάδο εξόρυξης μετάλλων και λιανεμπορίου να καθοδηγεί τα κέρδη.  
«Εάν η Fed εκπλήξει με μία πιο ήπια στάση, τότε αναμένουμε ανοδική κίνηση στις κατηγορίες του πιο ριψοκίνδυνου ενεργητικού και κάμψη του δολαρίου», αναφέρει ο Giles Goghlan, αναλυτής της HYCM. 
Την ίδια στιγμή, το ιστορικό βήμα στο οποίο προέβη σήμερα η Τράπεζα της Αγγλίας η οποία αρχίζει τις πωλήσεις κρατικών ομολόγων από το τεράστιο χαρτοφυλάκιο των 875 δισ.στερλινών (1,01 τρισ.δολαρίων) που αγόρασε στη διάρκεια των προγραμμάτων στήριξης από το 2009 έως το 2021, θα δοκιμάσει την όρεξη των αγορών κατά πόσο είναι έτοιμες να κάνουν στροφή από τις υποστηρικτικές πολιτικής της τελευταίας δεκαετίας. 
 
moneyreview.gr
 
Διαβάστε επίσης:
Λαγκάρντ: Τα επιτόκια πρέπει να ρίξουν τον πληθωρισμό στο 2%
Κρατικά ομόλογα: Υποχώρηση αποδόσεων με το βλέμμα στη συνεδρίαση της Fed

 

   
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview