Home / Κόσμος / Το δημογραφικό ζήτημα δεν είναι αριστερό ή δεξιό, λέει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βρέμης Καρλ Χίνρικς

Το δημογραφικό ζήτημα δεν είναι αριστερό ή δεξιό, λέει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βρέμης Καρλ Χίνρικς

«Δεν ξέρω αν υπάρχει αριστερή ή δεξιά συνταξιοδοτική πολιτική», αλλά «το δημογραφικό είναι ένα δεδομένο, το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσει κανείς». Αυτό υποστηρίζει ο καθηγητής του «Κέντρου Κοινωνικής Πολιτικής» του Πανεπιστημίου της Βρέμης Κάρλ Χίνρικς, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ ΜΠΕ, προσθέτοντας ότι διαφορετικά «οι σημερινοί εικοσάρηδες θα έπρεπε να καταβάλουν μεγαλύτερες εισφορές και θα έπαιρναν ακόμα μικρότερες συντάξεις». «Θα ήταν σαν να τιμωρούσαμε όσους γεννήθηκαν σήμερα» σημειώνει.

Ο Καρλ Χίνρικς, ο οποίος θα μιλήσει σήμερα το απόγευμα στην εκδήλωση που διοργανώνει το, προσκείμενο στο γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, ίδρυμα Φρίντριχ ΄Εμπερτ και το «Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη» με θέμα την επικείμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση, δεν επαινεί συνολικά τις μεταρρυθμίσεις, που ξεκίνησαν ήδη από το1988 στη χώρα του. Όμως, τις θεωρεί επιτυχημένες και πιστεύει ότι ήταν αναγκαίες.

Σύμφωνα με τον Γερμανό καθηγητή, τα σημαντικότερα στοιχεία για να επιτύχει μια μεταρρύθμιση είναι η έγκαιρη αντιμετώπιση του προβλήματος, η συναίνεση και η κατανόηση από τους πολίτες της αναγκαιότητάς της.

Για την Ελλάδα, θα πρότεινε «μια ελάχιστη σύνταξη ανεξαρτήτως εισφορών, ώστε να αποφευχθεί η απόλυτη φτώχεια», θα σταματούσε «τη διαφορετική μεταχείριση των συνταξιούχων διαφορετικών επαγγελματικών ομάδων, μερικές εκ των οποίων λαμβάνουν περισσότερα απ’ ότι στη Γερμανία» και θα ενοποιούσε τα ταμεία για να εξοικονομηθεί «το διοικητικό κόστος».
ΑΠΕ-ΜΠΕ

About totritomati