Home / Προτεινόμενα / Το ακριβότερο αυτοκίνητο όλων των εποχών: Δεν είναι αυτό που φαντάζεστε

Το ακριβότερο αυτοκίνητο όλων των εποχών: Δεν είναι αυτό που φαντάζεστε

19 Δεκεμβρίου 1924 
Πωλείται στο Λονδίνο η τελευταία Rolls-Royce Silver Ghost. H Silver Ghost ξεκίνησε να παράγεται το 1907, όμως ήταν εξαιρετικά προηγμένη για την εποχή της.

Δεν ήταν μόνο το μοναδικό της στυλ, αλλά και το γεγονός ότι η μηχανή της αψηφούσε τη δοκιμασία του χρόνου. Όπως λεγόταν τότε, με σωστή συντήρηση και λίπανση, αυτό το αυτοκίνητο μπορούσε να ζήσει για πάντα. Για αυτό και άρχισε να διαφημίζεται σαν «το καλύτερο αυτοκίνητο του κόσμου».
Ασφαλώς, το καλύτερο αυτοκίνητο του κόσμου δεν μπορούσε παρά να είναι και πολύ ακριβό. Την εποχή εκείνη, μόνο το σασί κόστιζε 11.750 δολάρια, δηλαδή πάνω από 150.000 δολάρια σε σημερινά χρήματα. Πρακτικά, η λιανική τιμή πώλησης της Silver Ghost ήταν δεκαπλάσια από το μέσο ετήσιο εισόδημα ενός εργαζόμενου της εποχής εκείνης.

Όμως, τα καλοσυντηρημένα μοντέλα της Silver Ghost είναι περιζήτητα μέχρι και σήμερα ανάμεσα στους συλλέκτες κλασικών αυτοκινήτων.
Μάλιστα, μία Silver Ghost κατέχει τον τίτλο του ακριβότερου συλλεκτικού αυτοκινήτου που πουλήθηκε ποτέ, αφού κατάφερε να «εκθρονίσει» μία πολύ νεότερη Ferrari 250 GT.
Πρόκειται για την αρχική Rolls Royce Silver Ghost του 1907, η οποία πουλήθηκε από την Volkswagen Group σε Αμερικανό συλλέκτη, αντί τιμήματος που λέγεται ότι έφτασε στην περιοχή των 75 εκατ. δολαρίων.
Η Volkswagen είχε στην κατοχή της το συγκεκριμένο αυτοκίνητο αφότου αγόρασε την Rolls Royce and Bentley Company τον Ιούλιο του 1998.
Η αρχική Silver Ghost, παραγγελία του γενικού διευθυντή της Rolls Royce, Claude Johnson, πήρε το όνομά της από το ασημένιο χρώμα με το οποίο ήταν βαμμένη.
Ο Johnson, θέλοντας να αποδείξει ότι οδηγούσε το καλύτερο αυτοκίνητο του κόσμου, αποφάσισε να το υποβάλει σε μια ασυνήθιστη δοκιμασία αντοχής. Έτσι, το 1907 οδήγησε την Silver Ghost του από το Λονδίνο στη Γλασκόβη και πίσω 27 φορές, χωρίς να κάνει μη προγραμματισμένες στάσεις. Η απόσταση την οποία κάλυψε ήταν σχεδόν 24.000 χιλιόμετρα, με το αυτοκίνητό του να μην παρουσιάζει προβλήματα, κάτι που ήταν ένα πραγματικά σπουδαίο επίτευγμα, ειδικά για τα τεχνικά δεδομένα της εποχής εκείνης.
Το 1908, η Silver Ghost πουλήθηκε σε ιδιώτη πελάτη, ο οποίος την χρησιμοποιούσε για τις ετήσιες διακοπές του στην Ιταλία, επί σειρά ετών. Και τελικά, το 1948, εκείνος την πούλησε πίσω στην εταιρεία.
Αφότου αναπαλαιώθηκε, το αυτοκίνητο ταξίδεψε ανά τον πλανήτη, για την προώθηση της Rolls Royce.
Με την πώληση της ταλαιπωρημένης Rolls Royce and Bentley Company στην Volkswagen το 1998, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία απέκτησε αυτό το περιζήτητο συλλεκτικό αυτοκίνητο, μαζί με μια συλλογή που αποτελούσε την κληρονομιά της Bentley.
Σε μία μάχη με ντροπιαστικό αποτέλεσμα για την Volkswagen, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία απέτυχε να εξασφαλίσει τον έλεγχο του brand name της Rolls Royce, με αποτέλεσμα αυτό να καταλήξει στα χέρια της μεγάλης της ανταγωνίστριας, της BMW.
Έτσι, στην πραγματικότητα, η Volkswagen δεν είχε τι να κάνει αυτή την αρχική Rolls Royce Silver Ghost, για αυτό και το συλλεκτικό αυτοκίνητο παρουσιαζόταν σπάνια στο κοινό τα τελευταία 20 χρόνια.
Τελικά, η εταιρεία το πούλησε το 2019, καταρρίπτοντας μάλιστα το ρεκόρ του ακριβότερου αυτοκινήτου όλων των εποχών.
moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview