Home / Ιστορία / Το άγνωστο «Κιλελέρ» 16 χωριών της Μουργκάνας

Το άγνωστο «Κιλελέρ» 16 χωριών της Μουργκάνας

«Ο αγών των 16 χωρίων υπήρξεν αγών ιερός, αγών υπέρ βωμών και εστιών». Αυτή η επιγραφή στο μνημείο του Αγροτικού Κινήματος, στο Κεφαλοχώρι της Μουργκάνας στη Θεσπρωτία, δίνει το στίγμα ενός δραματικού αγώνα, ο οποίος διήρκεσε περισσότερο από 70 χρόνια, από το 1858 έως το 1930.

Χθες το πρωί, Κυριακή 9 Αυγούστου, με ένα τρισάγιο και καταθέσεις στεφάνων σε μία λιτή τελετή, η Ομοσπονδία Μουργκάνας απέδωσε τιμές στη μνήμη των αγωνιστών των 16 χωριών τους στη Μουργκάνα της επαρχία Φιλιατών, οι οποίοι επί επτά δεκαετίες αντιστάθηκαν στην τσιφλικοποίηση του τόπου τους από τους αγάδες. Ήταν μία λαϊκή εξέγερση, αρχικά ειρηνική, η οποία στη συνέχεια πήρε μορφή αγροτικής εξέγερσης και ξεσηκωμού, όταν οι αγάδες της περιοχής επεχείρησαν με μεθοδεύσεις να κάνουν τσιφλίκια τους τις περιουσίες των κατοίκων των χωριών της περιοχής, τα οποία, όμως, ήταν χαρακτηρισμένα ως «κεφαλοχώρια» διότι ανήκαν διοικητικά στην Πύλη, όπου απέδιδαν τους φόρους, όπως τη δεκάτη. Περίπου τρεις γενεές αγωνίστηκαν για να κρατήσουν τη γη τους, ενώ οι πρωτεργάτες του κινήματος δεν κατάφεραν να ζήσουν την πολυπόθητη ώρα της δικαίωσης, γιατί ήρθε 70 χρόνια αργότερα.

Ο εκδότης Γιώργος Κώτσης, ο οποίος έκανε ιστορική έρευνα για το βιβλίο του «Κάτι για το Φιλιάτι», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι τα γεγονότα της επανάστασης του 1854 στην Ήπειρο-Θεσσαλία και η Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα το 1864, σηματοδοτούν την έναρξη ενός ανελέητου αγώνα των αγάδων των Φιλιατών να σφετεριστούν το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ορεινών χωριών, κυρίως αυτών της περιοχής Μουργκάνας.

* Η φωτογραφία είναι από τη σελίδα της Ομοσπονδίας Μουργκάνας στο facebook

About totritomati