Home / Ειδήσεις / Τουρκικά ΜΜΕ : Η Τουρκία προσφέρει στην Αίγυπτο έκταση τριπλάσια της Κύπρου για συμφωνία ΑΟΖ

Τουρκικά ΜΜΕ : Η Τουρκία προσφέρει στην Αίγυπτο έκταση τριπλάσια της Κύπρου για συμφωνία ΑΟΖ

Μετά την πειρατική συμφωνία με την κυβέρνηση της Λιβύης, η Τουρκία, επιχειρεί κάτι αντίστοιχο με την Αίγυπτο στην οποία δίνει τεράστια «ανταλλάγματα» προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για ΑΟΖ, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ.

Όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Hurriyet και αναδημοσιεύει η Milliyet, η Τουρκία προσφέρει στην Αίγυπτο θαλάσσια περιοχή, που είναι τρεις φορές η έκταση της Κύπρου, για να την δελεάσει να υπογράψουν συμφωνία ΑΟΖ.

Το δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι από 3 ημέρες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη συνέντευξή του στο CNNTürk, είχε πει ότι «δεν είναι ότι δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο. Υπάρχουν συνομιλίες σε επίπεδο μυστικών υπηρεσιών. Είπαμε στην Αίγυπτο, ‘μπορούμε να υπογράψουμε μια συμφωνία όπως αυτή με τη Λιβύη’».

Όπως μεταδίδει το sigmalive, οι πληροφορίες της εφημερίδας «Χουριέτ» επιβεβαιώνουν ότι η Άγκυρα έχει ξεκινήσει τη διπλωματία της πίσω πόρτας με την Αίγυπτο εδώ και κάμποσο καιρό και ότι οι μυστικές υπηρεσίες, που ασκούν (και) εξωτερική πολιτική στη Μέση Ανατολή, συναντώνται σε υψηλό επίπεδο.

Η πρόταση της Τουρκίας

«Η προτεινόμενη συμφωνία είναι η παραχώρηση μιας θαλάσσιας περιοχής στην Αίγυπτο σε μέγεθος τριών νησιών της Κύπρου», αναφέρει η «Χουριέτ», «Ειπώθηκε πως αν συμφωνήσετε μαζί μας για τις θαλάσσιες ζώνες, θα προσθέσετε αυτή την περιοχή στην οικονομία σας», προσθέτει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, τη συμφωνία προσπαθούν να «μπλοκάρουν» τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δίνοντας μεγάλα ποσά στην Αίγυπτο και λειτουργώντας επίσης παρασκηνιακά, προκειμένου το Κάιρο να μην υποκύψει.

Πηγή

About ingr