Home / Επιστήμη / Τι Μπορούμε να μάθουμε για το αλκοόλ από τους χιμπατζήδες

Τι Μπορούμε να μάθουμε για το αλκοόλ από τους χιμπατζήδες

Μια πρόσφατη μελέτη αποκαλύπτει ότι οι χιμπατζήδες ενδέχεται να καταναλώνουν καθημερινά ποσότητες αλκοόλ ισοδύναμες με δύο ποτά, μέσω της αιθανόλης που περιέχουν τα φρούτα που καταναλώνουν. Η κατανόηση αυτής της συμπεριφοράς, των πλησιέστερων ζωντανών συγγενών μας, μπορεί να προσφέρει πολύτιμες ενδείξεις για τους λόγους που οι άνθρωποι καταναλώνουν αλκοόλ, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης.

Παρότι προηγούμενες έρευνες είχαν επισημάνει ότι οι χιμπατζήδες καταναλώνουν αλκοόλ, η νέα δημοσίευση στο περιοδικό Science Advances αποτελεί την πρώτη προσπάθεια ποσοτικοποίησης της ακριβούς ημερήσιας πρόσληψης. Η μελέτη παρακολούθησε δύο πληθυσμούς χιμπατζήδων — στην Ακτή Ελεφαντοστού και στην Ουγκάντα — και ανέλυσε τα φρούτα που κατανάλωναν. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι χιμπατζήδες προσλαμβάνουν περίπου 14 γραμμάρια αιθανόλης ημερησίως (0,5 ουγγιές).

Με βάση το μικρότερο σωματικό βάρος τους, αυτή η ποσότητα ισοδυναμεί με την ημερήσια κατανάλωση περίπου 2,6 αλκοολούχων ποτών από έναν άνθρωπο. «Οι χιμπατζήδες τρώνε καθημερινά φρούτα που αντιστοιχούν σε 5–10% του σωματικού τους βάρους, οπότε ακόμα και χαμηλές συγκεντρώσεις αιθανόλης αποδίδουν σημαντική δόση αλκοόλ», επισημαίνει ο Robert Dudley, καθηγητής Ολοκληρωμένης Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ.

Η έρευνα υποστηρίζει επίσης την υπόθεση του «μεθυσμένου πιθήκου», που διατυπώθηκε από τον Dudley, σύμφωνα με την οποία η ανθρώπινη προτίμηση για το αλκοόλ έχει τις ρίζες της στις εξελικτικές τάσεις των πρωτευόντων να αναζητούν ώριμα, πλούσια σε ζάχαρη φρούτα, που περιέχουν φυσικά αιθανόλη.

Η μελέτη βασίστηκε στην ανάλυση πολτού από 20 είδη φρούτων, χρησιμοποιώντας τρεις διαφορετικές μεθόδους μέτρησης της περιεκτικότητας σε αλκοόλ. Διαπιστώθηκε ότι οι χιμπατζήδες κατανάλωναν συνήθως περίπου 4,5 κιλά φρούτων ημερησίως, με μέση περιεκτικότητα αιθανόλης 0,31–0,32%. Τα φρούτα που προτιμούσαν περισσότερο — σύκα στην Ουγκάντα και φρούτα σαν δαμάσκηνα στην Ακτή Ελεφαντοστού — είχαν τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ, υποδηλώνοντας ότι οι χιμπατζήδες επιλέγουν τα πιο ώριμα και γλυκά φρούτα.

Η καθημερινή κατανάλωση αιθανόλης φαίνεται να μην οδηγεί σε μέθη, καθώς οι χιμπατζήδες τρώνε τα φρούτα τους σε διάφορες χρονικές στιγμές της ημέρας. «Τα δεδομένα δείχνουν ότι η αιθανόλη δεν αποτρέπει τους χιμπατζήδες από τη διατροφή τους, αλλά δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε αν λειτουργεί ως παράγοντας έλξης», σχολιάζει η Κίμπερλι Χόκινγκς, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ, που δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Συνολικά, η μελέτη προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για τη φυσιολογική πρόσληψη αλκοόλ στους χιμπατζήδες και παρέχει ενδείξεις για τις εξελικτικές βάσεις της ανθρώπινης προτίμησης στο αλκοόλ.

About totritomati