Home / Βίντεο / Τι ακριβώς συμβαίνει στη Συρία

Τι ακριβώς συμβαίνει στη Συρία

Ένα βίντεο με σκοπό να καταλάβει κάποιος τι συμβαίνει στη Συρία και τους συσχετισμούς ανάμεσα στους εμπλεκόμενους.

Ασάντ – Κυβερνητικές δυνάμεις, οι εχθροπραξίες ξεκινούν ανάμεσα σε αυτούς και τους επαναστάτες.
Επαναστάτες – Δυνάμεις που εναντιώθηκαν στον Ασάντ και ξεκίνησε ο εμφύλιος πόλεμος.
Κούρδοι – Αυτόνομοι Κούρδοι στη βόρεια Συρία και στο Ιράκ

Σαουδική Αραβία – Αντίθετη στον Ασάντ υποστηρίζει τους επαναστάτες (Σουνίτες).
Ιράν (Περσία) – Κύριος σύμμαχος του Ασάντ (Σιίτες) εναντίον των επαναστατών.
Τουρκία – Υποστηρίζει τους επαναστάτες εναντίον του Ασάντ και επεμβαίνει κατά των Κούρδων σε Συρία και Ιράκ.
Ιορδανία – Υποστηρίζει τους επαναστάτες και βοηθά με υλικό από τη Σαουδική Αραβία.
Τζιχαντιστές – Φανατικοί από όλες τις γύρω περιοχές, συντάσσονται με τους επαναστάτες
Χεζμπολάχ – Λιβανέζοι σύμμαχοι με τον Ασάντ και τους κυβερνητικούς
ISIS – Παρακλάδι της Αλ Κάιντα που διαφωνεί και δημιουργεί το χαλιφάτο σε Συρία και Ιράκ

ΗΠΑ – Με τους επαναστάτες εναντίον του Ασάντ αρχικά, και τώρα κυρίως εναντίον του ISIS
Ρωσία – Υπέρ των κυβερνητικών του Ασάντ, εναντίον των επαναστατών

 

Χρονικό γεγονότων

Μάρτιος 2011 – Έναυση με πυροβολισμούς από τους κυβερνητικούς του Ασάντ προς τους διαδηλωτές

Ιούλιος 2011 – Κάποιοι διαδηλωτές πυροβολούν και κάποιοι λιποτάκτες του στρατού δημιουργούν τον αυτοαποκαλούμενο Ελεύθερο Συριακό Επαναστατικό Στρατό. Έχει ήδη ξεκινήσει ο εμφύλιος πόλεμος! Εξτρεμιστές από τη Συρία και τις γύρω περιοχές ταξιδεύουν και συστρατεύονται με τους επαναστάτες. Ο Ασάντ επιτείνει το φαινόμενο απελευθερώνοντας τους φυλακισμένους τζιχαντιστές της Συρίας, ώστε να μπλεχτούν με τους επαναστάτες και να κάνει δυσκολότερο για τους ξένους να υποστηρίζουν τους επαναστάτες-τζιχανστιστές.

Ιανουάριος 2012 – Η Αλ Κάιντα δημιουργεί σκέλος στη Συρία και εμφανίζονται οργανωμένοι και οι Κούρδοι στα βόρεια και ανατολικά σύνορα με Τουρκία και Ιράκ.

Τέλη 2012 – Εκδηλώνεται η συμμαχία του Ασάντ με το Ιράν, που στέλνει καθημερινά εφόδια στις κυβερνητικές δυνάμεις. Ταυτόχρονα οι Σαουδάραβες ξεκινούν να στέλνουν χρήματα και όπλα στους επαναστάτες κυρίως μέσω Τουρκίας. Η Χεζμπολάχ από το Λίβανο εμφανίζεται κι αυτή στο πλευρό των κυβερνητικών δυνάμεων στα μέσα του 2012 και οι Σαουδάραβες αυξάνουν τις ενισχύσεις στους επαναστάτες τώρα και μέσω Ιορδανίας. Προς το τέλος του 2012 έχει οριστεί η σκακιέρα με σουνίτες στη μία πλευρά να υποστηρίζουν τους επαναστάτες και σιίτες να υποστηρίζουν τον Ασάντ και τις κυβερνητικές δυνάμεις.

2013 – Αρχίζουν οι ΗΠΑ να εκπαιδεύουν τους επαναστάτες. Σταματούν αρχικά λόγω της εμπλοκής των τζιχαντιστών, αλλά μετά εμφανίζουν στο προσκήνιο τη χρήση χημικών όπλων και εκδηλώνουν εμπλοκή. Η Ρωσία εμφανίζεται κι αυτή να στηρίξει τον Ασάντ και τη δήλωσή του να παραδώσει τον έλεγχο για χημικά όπλα στον ΟΗΕ. Το σκηνικό έχει ολοκληρωθεί και η Συρία είναι πλέον σημείο αντιπαράθεσης των μουσουλμάνων, θρησκευτικός πόλεμος και αντιπαράθεση των παγκοσμίων δυνάμεων.

Φεβρουάριος 2014 – Έχουμε μια ανατροπή. Μια ομάδα της Αλ Κάιντα ξεφεύγει τον έλεγχο και δημιουργείται η ISIS (Islamic State of Iraq and Syria). Η ISIS δεν μάχεται τον Ασάντ, αλλά τους αντάρτες και τους Κούρδους. Καταλαμβάνει εδάφη στη Συρία και τα ονομάζει χαλιφάτο του ISIS. Στη συνέχεια του 2014 εξαπλώνονται και καταλαμβάνουν εδάφη και μέσα στο Ιράκ.

Σεπτέμβριος 2014 – Οι Αμερικανοί ξεκινούν επιθέσεις εναντίον των ISIS αυτή τη φορά. Συνεχίζει να εκπαιδεύει τους αντάρτες και να τους εφοδιάζει, αλλά τώρα για να επιτεθούν στον ISIS, που είναι ξεκάθαρα τώρα ο εχθρός και όχι ο Ασάντ!

Αύγουστος 2014 – Η Τουρκία αρχίζει να βομβαρδίζει τους Κούρδους και τον ISIS.

Σεπτέμβριος 2015 – Η Ρωσία παρεμβαίνει με βομβαρδισμούς υπέρ του Ασάντ που έχανε συνεχώς εδάφη από τους επαναστάτες και τον ISIS.

 

επεξήγηση της Συριακής διαμάχης

Μια ακόμα ενδιαφέρουσα επεξήγηση της διαμάχης: The Syrian Conflict Explained

 

 

About admin