Home / Κόσμος / Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν με τον Φινλανδό πρόεδρο για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν με τον Φινλανδό πρόεδρο για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο πρόεδρος της Φινλανδίας Sauli Niinisto με τον Ρώσο ομόλογό του, Vladimir Putin για την επικείμενη υποψηφιότητα ένταξης της χώρας του στο ΝΑΤΟ, κάτι στο οποίο αντιτίθεται η Μόσχα.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το Ελσίνκι «η συνομιλία υπήρξε άμεση και χωρίς περιστροφές και διεξήχθη χωρίς εκνευρισμό»

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το reuters η Μόσχα έχει δηλώσει ότι η αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της Φινλανδίας μπορεί να «αποδειχθεί καταστροφική για τις σχέσεις των δύο χωρών». Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το Κρεμλίνο ο Πούτιν σημείωσε ότι «θα ήταν για το Ελσίνκι να εγκαταλείψει το ουδέτερο καθεστώς του και να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ» και τόνισε ότι «δεν υπάρχουν απειλές για την ασφάλεια της Φινλανδίας και η πιθανή αλλαγή στη στάση της στην εξωτερική πολιτική θα μπορούσε να είναι αρνητική για τις διμερείς σχέσεις».
Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι η άποψη των Φινλανδών για το ΝΑΤΟ άλλαξε ραγδαία αφότου η Ρωσία ξεκίνησε αυτό που αποκαλεί «ειδική επιχείρηση» στην Ουκρανία. Η δημόσια υποστήριξη της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ έχει αυξηθεί σε επίπεδα-ρεκόρ τους τελευταίους μήνες, με την πλέον πρόσφατη δημοσκόπηση του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα YLE να δείχνει το 76% των Φινλανδών υπέρ και μόνο το 12% κατά, ενώ η υποστήριξη για ένταξη παρέμεινε μόνο στο 25% για χρόνια πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Τη Φινλανδία αναμένεται να ακολουθήσει και η Σουηδία τις επόμενες ημέρες. Την Κυριακή το θέμα θα συζητηθεί για άμεση λήψης απόφασης από το κυβερνών κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών.
moneyreview.gr με πληροφορίες από bloomberg και reuters
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview