Home / BUSINESS TALK / Τα σενάρια που επεξεργάζονται τώρα οι τράπεζες για καταθέσεις, προμήθειες και ρυθμίσεις

Τα σενάρια που επεξεργάζονται τώρα οι τράπεζες για καταθέσεις, προμήθειες και ρυθμίσεις

Θέμα πότε και πως, και όχι εάν, είναι το ζήτημα της νέας γενιάς ρυθμίσεων των τραπεζικών δανείων προκειμένου οι ευάλωτοι δανειολήπτες και ενδεχομένως και οι συνεπείς ναι ανακουφιστούν από τις αυξήσεις των τοκοχρεολυσίων που φέρνει η αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαΐκής Κεντρικής Τράπεζας.
Στις 15 Δεκεμβρίου αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω, κατά 50 μονάδες βάσης τα επιτόκια της ΕΚΤ στα επίπεδα του 2%. Κάπου εκεί, στα Χριστούγεννα, εφόσον έχουν ευοδωθεί και οι συζητήσεις με την Ευρωπαΐκή τραπεζική εποπτεία αναμένονται ανακοινώσεις, εξηγούν τραπεζικές πηγές. Ίδιες πηγές βεβαίως επισημαίνουν ότι η βασική πρόκληση είναι να μην χρειαστεί να γίνει κατάταξη των δανείων που θα ενταχθούν στις ρυθμίσεις αυτές στην κατηγορία των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Σε μια τέτοια περίπτωση οι τράπεζες απλώς δεν θα κάνουν τέτοιες ρυθμίσεις, ξεκαθαρίζουν.
Εκεί, την εβδομάδα Χριστουγέννων αναμένεται να αναληφθούν και ευρύτερες πρωτοβουλίες από τις τράπεζες όπως η αύξηση των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις. Ορισμένες (το ορισμένες είναι ευφημισμός μιας και πρόκειται μόνο για μία) από τις συστημικές τράπεζες έχουν ήδη αυξήσει τα επιτόκια στις καινούργιες εξαμηνιαίες προθεσμιακές κάποιων κατηγοριών (νέες καταθέσεις μέσω διαδικτύου) για ποσά άνω των 300.000 στο 0,80%. Βεβαίως δεν υπάρχει καμία βιασύνη πέραν από τις όλο και πιο έντονες οχλήσεις της κυβέρνησης, ξεκαθαρίζουν τραπεζικοί κύκλοι.
Δύσκολο βέβαια θα είναι και το θέμα των μειώσεων στις προμήθειες καθώς συχνά η μείωση τους, όπως και η αύξηση τους, προϋποθέτουν συνεργασία με τρίτα μέρη. Πάντως έχει γίνει εντελώς ξεκάθαρο στις διοικήσεις των τραπεζών πως η κυβέρνηση θα κυνηγήσει το θέμα μέχρι τέλους. Πέραν δηλαδή των επισημάνσεων που έκανε ο ίδιος ο πρωθυπουργός δημόσια, και όσων έχει πει στις συναντήσεις με τους τραπεζίτες ο Χρήστος Σταϊκούρας, τους έχει διαμηνυθεί πως θα υπάρξει συνέχεια αν δεν ανταποκριθούν.
Στο ίδιο μήκος κύματος με την κυβέρνηση, τουλάχιστον όσον αφορά στην αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων κινείται και η τράπεζα της Ελλάδος. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Γιάννης Στουρνάρας επισημαίνει σε συνομιλητές του την θετική επίδραση που θα έχει στον ανταγωνισμό η σταδιακή ανάδυση νέων τραπεζικών πόλων που διεκδικούν με αξιώσεις μερίδια αγοράς. Η Optima είναι ένας απ’ αυτούς και η Παγκρήτια άλλος ένας, αναφέρουν χαρακτηριστικά αυτές οι πηγές.
Ενδεχομένως πολλοί θα είδαν τη φωτογραφία του εργοστασίου της Landis+Gyr στην Κόρινθο που κυκλοφόρησε ευρέως τις τελευταίες μέρες με αφορμή τη ξενάγηση δημοσιογράφων στις εγκαταστάσεις της ελβετικής βιομηχανίας. Ωστόσο, λίγοι, ίσως, αντιλήφθηκαν γιατί…ελαιώνες καταλαμβάνουν ένα σημαντικό τμήμα του οικοπέδου του ομίλου. Οι Ελβετοί λοιπόν, καλλιεργούν ελιές-περίπου 500 κιλά τον χρόνο! Παραδίδουν, δε, την παραγωγή στο Δήμο Κορίνθου ο οποίος αναλαμβάνει τη διανομή της σε κοινωφελή ιδρύματα. A propos, ο Δήμος Γλυφάδας έχει υιοθετήσει μία αντίστοιχη πρωτοβουλία, η οποία καλό θα ήταν να πάρει μαζικό χαρακτήρα σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ακάθεκτες προχωρούν σε deals οι επενδυτικές εταιρείες real estate που «χτυπούν» ακίνητα με ισχυρές προοπτικές για άντληση υπεραξίας. Έτσι, η Briq Properties αγόρασε δύο οικόπεδα άνω των 11 στρεμμάτων στον Ασπρόπυργο, που βρίσκονται κοντά στο logistics park που αναπτύσσει εκεί η εταιρεία. Δεν πρόκειται για μία ακόμη συναλλαγή για την Briq καθώς, πλέον, η εταιρεία με CEO την Άννα Αποστολίδου έχει στο χαρτοφυλάκιό της μία ενιαία έκταση 114 στρεμμάτων όπου και αναπτύσσει κτήρια αποθήκευσης και διανομής. Τρεις εκτάσεις συνολικής επιφάνειας 21.046 τμ στον Ασπρόπυργο Αττικής απέκτησε και η Trastor. Τα οικόπεδα βρίσκονται δίπλα σε υφιστάμενες ιδιοκτησίες logistics της εταιρείας με τον CEO, Τάσο Καζίνο να δηλώνει πως ολοκληρώνει μία σειρά στοχευμένων επενδύσεων προς τη δημιουργία ενός από τα μεγαλύτερα και πιο σύγχρονα συγκροτήματα αποθηκών ξηρού και ψυχρού φορτίου.   Από την πλευρά της, η Premia Properties αγόρασε βιομηχανικό κτίριο 5,2 χιλ. τ.μ. στο Κρυονέρι έναντι 2,1 εκατ. ευρώ, το οποίο είναι μισθωμένο μέχρι και το 2030 στην Ματσούκης Γραφικές Τέχνες. Πρόκειται δηλαδή, για ένα ποιοτικό ακίνητο εισοδήματος, όπως ανέφερε και ο CEO της Premia Κώστας Μαρκάζος.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview