Home / Περιβάλλον / Τα πιο σπάνια φυσικά φαινόμενα του κόσμου

Τα πιο σπάνια φυσικά φαινόμενα του κόσμου

Από τη ροζ λίμνη της Αυστραλίας στους κόκκινους καταρράχτες της Ανταρκτικής. Οι έξι πιο παράξενοι προορισμοί του κόσμου με τα κρυμμένα, μαγικά τοπία (Pics)

Μαγευτικά βουνά, εκρηκτικές θάλασσες και ροζ λίμνες, μεταξύ των σπανιότερων φυσικών φαινομένων και τοπίων στον κόσμο. Το Quora παρουσιάζει τους σπανιότερους προορισμούς του κόσμου.

Οι παγωμένες φυσαλίδες μεθανίου, Καναδάς

Εκ πρώτης όψεως θυμίζουν τσούχτρες που παγιδεύτηκαν στα παγωμένα νερά, στην πραγματικότητά όμως δεν είναι τίποτα περισσότερο από φυσαλίδες μεθανίου που έχουν εγκλωβιστεί μένα στον πάγο. Το τοπίο και το παράξενο φυσικό φαινόμενο το κατατάσσουν την Αλμπέρτα σ’ έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς εναλλακτικού τουρισμού.

Το φαινόμενο είναι εκτός από σπάνιο και πολύ επικίνδυνα, καθώς κατά τη διάρκεια της απελευθέρωσης του μεθανίου, όταν ο πάγος λιώνει, μια σπίθα αρκεί για να προκαλέσει μια γιγαντιαία έκρηξη.

Οι καταρράχτες “αίματος”, Ανταρκτική

Η ονομασία που τους έχει δοθεί περιγράφει άψογα το σπάνιο φυσικό φαινόμενο. Οι καταρράχτες μοιάζουν να εκβάλουν στον Ωκεανό αίμα, αντί για νερό.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί το υγρό που εκβάλλεται έχει κόκκινο χρώμα, καθώς προέρχεται από λίμνη που περιέχει υψηλές ποσότητες αλατιού και είναι “παγιδευμένη” στον πάγο. Συγκεκριμένα, πριν από 2 εκατομμύρια χρόνια μια μεγάλη ποσότητα αλμυρού νερού παγιδεύτηκε μέσα στους πάγους, με αποτέλεσμα να δημιουργείται το κοκκινωπό υγρό.

Οι μετακινούμενες πέτρες, ΗΠΑ

Πέτρες που μετακινούνται χωρίς την παρέμβαση του ανθρώπου ή και κάποιου ζώου σε διάφορες κατευθύνσεις. Το φαινόμενο αποδίδεται από τους επιστήμονες στους πολύ ισχυρούς ανέμους, οι οποίοι σε συνδυασμό με το λασπωμένο έδαφος κάνουν τις πέτρες να μετακινηθούν από τη θέση τους.

Έτσι, όταν η λάσπη ξεραίνεται οι επισκέπτες μπορούν να δουν τη διαδρομή που έχουν κάνει οι πέτρες.

Λίμνη Ijen, Ινδονησία

Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα ηφαίστειο που αναβλύζει θείο και φωσφορίζει κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Πολλοί τοπικοί συλλέκτες ορυκτών συγκεντρώνουν ποσότητα του χημικού, το οποίο κρυώνει και μεταφέρεται για να χρησιμοποιηθεί. Η πανέμορφη μπλε λίμνη, που δημιουργείται στην επιφάνεια χάρη στα θειούχα αέρια,  είναι πολύ επικίνδυνη λόγω των αναθυμιάσεων.

Η κρυμμένη παραλία, Μεξικό

Η κρυμμένη παραλία, γνωστή και ως Playa Del Amor, βρίσκεται σ’ ένα από τα νησιά Marieta του Μεξικό. Η μαγευτική παραλία φαίνεται να δημιουργήθηκε από μια πολύ ισχυρή έκρηξη βόμβας στις αρχές του 20ου αιώνα. Με το πέρασμα του χρόνου η τρύπα γέμισε με νερό δημιουργώντας ένα από τα σπανιότερα μέρη του κόσμου.

Η ροζ λίμνη, Αυστραλία

Η διάσημη “Ροζ λίμνη” βρίσκεται στο νησί Μιντλ στα νότια της Δυτικής Αυστραλίας και εμπεριέχει αλμυρό νερό. Με μήκος 600 μέτρα και πλάτος 200, η λίμνη περιβάλλεται από ένα δάσος με ευκαλύπτους και μυρτιές, ενώ μονάχα μια λεπτή λωρίδα αμμώδους γης την χωρίζει από τον ωκεανό. Η αιτία του μαγικού ροζ χρώματος του νερού της οφείλεται κατά πολλοίς στην ύπαρξη του μικρο-οργανισμού Dunaliella salinα.

(ΠΗΓΗ: BBC)

About Kostas Athanasoulis