Home / BUSINESS TALK / Τα μυστικά του Ισπανού πρέσβη και οι νταλίκες του Rybolovlev

Τα μυστικά του Ισπανού πρέσβη και οι νταλίκες του Rybolovlev

Περίπου 100 B2B συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των 13 ισπανικών ομίλων που διερευνούν τις προοπτικές εισόδου στην ελληνική αγορά ΑΠΕ και των πάνω από 60 ελληνικών εταιρειών (ενεργειακών ομίλων, κατασκευαστικών εταιρειών, τραπεζών, νομικών γραφείων κ.α.) που συμμετείχαν στο work-shop που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες με πρωτοβουλία της ισπανικής πρεσβείας στην Αθήνα και του Enterprise Greece. Απομένει να φανεί αν όλη αυτή η κινητικότητα θα οδηγήσει σε νέες αφίξεις στην αγορά ή/και συμπράξεις με εγχώριους παίκτες τους επόμενους μήνες. 

 

Ενδιαφέρουσα πάντως η επισήμανση του Ισπανού πρέσβη Enrique Viguera (καλού γνώστη του κλάδου της ενέργειας) ότι η ισπανική και η ελληνική αγορά έχουν παρόμοια προβλήματα (π.χ. περιορισμένες ηλεκτρικές διασυνδέσεις με άλλες χώρες), παρόμοιες συνθήκες (όσον αφορά το αιολικό και το ηλιακό δυναμικό) και παρόμοια δυναμική, την οποία η Ισπανία έχει αξιοποιήσει στο έπακρο.

 

Σε εργοτάξιο μετατρέπεται φέτος ο Σκορπιός που αγόρασε ο Dmitry Rybolovlev, πριν από οκτώ χρόνια, την άνοιξη του 2013. Για την ακρίβεια το νησί θα αποκτήσει τρία κεντρικά εργοτάξια και έντεκα ακόμη μικρότερα, τα οποία θα στηθούν το επόμενο διάστημα, ώστε ο Ρώσος κροίσος να μετατρέψει το θρυλικό νησί, που ανήκε στον Αριστοτέλη Ωνάση, σε προορισμό για το διεθνές jet set με ελάχιστο κόστος διαμονής ανά εβδομάδα το… ένα εκατομμύριο ευρώ.

 

Για όσους έχουν εμμονή με την λεπτομέρεια να πούμε ότι η μέγιστη ποσότητα (οικοδομικών) υλικών που θα απαιτηθεί να μεταφερθεί από ή προς το νησί, κατά τη διάρκεια των κατασκευαστικών εργασιών ανέρχεται περίπου 10.000 κυβικά μέτρα ανά μήνα, ποσότητα που αντιστοιχεί σε 333 κ.μ. /ημέρα ή σε περίπου 20 φορτηγά των 40 τόνων. Έχει υπολογιστεί ότι θα απαιτηθούν δύο έως τρία δρομολόγια οχηματαγωγού πλοίου προς/από το νησί. Το έργο περιμένουν να ξεκινήσει πώς και πώς οι Λευκαδίτες που ποντάρουν και στα έμμεσα οφέλη που αυτό θα δημιουργήσει.

 

Μια νέα πληροφορία διακινείται το τελευταίο εικοσιτετράωρο από πηγές προσκείμενες στον επιχειρηματία Γιώργο Περιστέρη αναφορικά με την εξαγορά του μισού σχεδόν πακέτου του ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου που ελέγχει η ολλανδική Reggeborgh στην ΓΕΚ Τέρνα. Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες η πλευρά της Reggeborgh πληροφόρησε προ ολίγων εβδομάδων τον Γ. Περιστέρη πως υπάρχει ξένος επενδυτής που προτίθεται να καταβάλει 11,20 ευρώ ανά μετοχή σια να αγοράσει το ποσοστό της. Γνωστοποίησε όμως επίσης την πρόθεσή της να δώσει στον έλληνα επιχειρηματία την επιλογή εφόσον το επιθυμεί να το αποκτήσει ο ίδιος σε αυτό το τμήμα. Κάτι σαν χειρονομία καλής θέλησης και κάτι σαν δικαίωμα πρώτης άρνησης.

 

Έτσι ο επικεφαλής της ΓΕΚ Τερνα, αποφάσισε να αγοράσει ο ίδιος κάτι περισσότερο από το μισό του πακέτου της Reggeborgh και παράλληλα προσέγγισε δυνητικούς επενδυτές μεταξύ των οποίων και το family office της Μαριάννας Λάτση. Μάλιστα σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές φαίνεται να βρίσκεται σε επαφή και με άλλους υποψήφιους επενδυτές για να πάρουν το 4% περίπου που απομένει από την θέση των Ολλανδών μετά από τα ποσοστά που αγοράζουν ο ίδιος και η Μ. Λάτση.

 

Για άλλη μια φορά κλήθηκε και νομοθέτησε ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προκειμένου να πουλήσει επιτέλους το δημόσιο τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Έτσι παρατάθηκε για μια ακόμη φορά η διάρκεια της ειδικής διαχείρισης και η διάταξη πήρε ήδη ΦΕΚ. Ωστόσο το πρόβλημα στη συγκεκριμένη άσκηση δεν είναι ο ειδικός διαχειριστής αλλά η ΕΤΑΔ και οι αξιώσεις της για το τίμημα της μισής έκτασης που βγάζει αυτή σε παράλληλο διαγωνισμό.

 

Τώρα πάντως που πήρε ΦΕΚ η παράταση της ειδικής διαχείρισης κατά έξι μήνες τόσο ο ειδικός διαχειριστής όσο και η ΕΤΔΑ θα προκηρύξουν νέους διαγωνισμούς (αφού οι τελευταίοι ήταν άγονοι). Πιθανότατα βέβαια να περιμένουν να καταλήξει η κυβέρνηση και στην επιλογή φρεγάτας αφού οι επενδυτές (και των ναυπηγείων Ελευσίνας) ισχυρίζονται πως χωρίς υποκατασκευαστικό έργο δύσκολα θα «βγουν» business plan με αξιόλογο τίμημα για το δημόσιο.

 

Το μεγαλύτερο μεμονωμένο κομμάτι του σχεδίου κεφαλαιακής ενίσχυσης ύψους 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ της τράπεζας Πειραιώς θα είναι, όπως αναμενόταν, η αύξηση κεφαλαίου. Και μαθαίνουμε πως η στήριξη του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού σ’ αυτή της την προσπάθεια χαρακτηρίζεται ήδη από όσους γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα ως «αναντικατάστατη».

 

Η τράπεζα θα ζητήσει από την αγορά 1 δισεκατομμύριο χωρίς δικαιώματα προτίμησης επιδιώκοντας, πέραν της άντλησης των κεφαλαίων, και την μείωση της συμμετοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από το 61,35% σήμερα σε ποσοστό κάτω του 33% μετά την αύξηση, όριο που σηματοδοτεί και την καταστατική μειοψηφία.

Για μία ακόμα φορά λοιπόν η Πειραιώς θέτει τον εαυτόν στην κρίση της διεθνούς και εγχώριας επενδυτικής κοινότητας. Οι συνθήκες είναι καλύτερες από εκείνες τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, οπότε και η τελευταία αύξηση, και έτσι η άσκηση θα είναι ευκολότερη ενώ το σχέδιο της κρίνεται ολοκληρωμένο.

 

Έχει όμως πολλές μικρές επιμέρους ασκήσεις μεταξύ των οποίων αρκετές τιτλοποιήσεις, έκδοση ομολόγου και πώληση μονάδας που πρέπει όλες να επιλυθούν με ακρίβεια. Σε κάθε περίπτωση, από την περίοδο των σχεδιασμών περνά στην περίοδο της εφαρμογής με την αύξηση κεφαλαίου να έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει σε ένα μήνα από σήμερα.

 

Για την Bank of America πάντως η Eurobank είναι το τραπεζικό top pick της από την ελληνική αγορά, όπως προκύπτει από ανάλυση του οίκου για τα χρηματιστήρια της περιοχής EMEA, με φόντο τις αυξήσεις των επιτοκίων που αναμένονται τα επόμενα χρόνια. Οι αναλυτές του οίκου υπολογίζουν ότι κάθε αύξηση των επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης προσθέτει 4 δισ. δολάρια ετησίως στα έσοδα από τόκους των τραπεζών της κατηγορίας EEMEA ή 5% στα κέρδη προ φόρων και 2% στα συνολικά έσοδα. Όπως σημειώνει η Bank of America, η εισροή καταθέσεων που προκάλεσε η πανδημία και η βελτίωση των δεικτών δανείων/καταθέσεων σημαίνουν ότι οι ελληνικές τράπεζες επηρεάζονται θετικά από τις αυξήσεις των επιτοκίων.

 

Βέβαια, ο οίκος αναγνωρίζει ότι η «άσκηση» αυτή έχει μόνο θεωρητική σημασία στην περίπτωση των ελληνικών τραπεζών, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν αναμένεται να προχωρήσει σε κάποια αύξηση των επιτοκίων τα επόμενα δύο χρόνια τουλάχιστον. Ωστόσο, η BofA δίνει σύσταση αγοράς όχι μόνο για τη Eurobank αλλά και για την Εθνική.

 
Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Πηγή

About moneyreview