Home / ΚΟΙΝΩΝΙΑ / Τα δέντρα του μπλακ άουτ και το δάσος των ευθυνών

Τα δέντρα του μπλακ άουτ και το δάσος των ευθυνών

Οι βλάβες στο ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας που άφησαν χωρίς ρεύμα περί τα 70.000 νοικοκυριά από λίγες έως και πάνω από 48 ώρες εν μέσω πολικού ψύχους έχουν γίνει τις τελευταίες ώρες αντικείμενο μιας επικοινωνιακής διαμάχης μετάθεσης ευθυνών από τους αρμοδίους, στάση ενδεικτική της ελαφρότητας με την οποία αντιμετωπίζεται ένας νευραλγικός για την κοινωνία και την οικονομία τομέας.

Το τραγικό, ωστόσο, συμπέρασμα είναι ότι εάν οι αρμόδιοι φορείς στέκονταν στο ύψος των περιστάσεων, οι βλάβες στο δίκτυο θα είχαν περιοριστεί στο 10% και ο αριθμός των νοικοκυριών που θα έμεναν από ρεύμα θα ήταν μόλις 7.000 και βέβαια για πολύ λιγότερες ώρες. Από τις 84 με 85 βλάβες δηλαδή που σημειώθηκαν με την έναρξη της κακοκαιρίας στον κεντρικό κορμό τροφοδοσίας της μέσης τάσης θα είχαμε μόλις 8 ή 9 βλάβες.
Σχεδόν το 90% των βλαβών προκλήθηκε από κλαδιά δέντρων, 800 τον αριθμό, που έσπασαν γιατί δεν άντεξαν το βάρος του χιονιού και έπεσαν πάνω στις γραμμές του δικτύου. Είναι ελάχιστες οι βλάβες που προκλήθηκαν από πτώσεις ολόκληρων δέντρων. Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι εάν τα δέντρα είχαν κλαδευτεί δεν θα είχε ταλαιπωρηθεί ένας τόσο μεγάλος αριθμός νοικοκυριών στο μεγαλύτερο καταναλωτικό κέντρο της χώρας που είναι η Αττική. «800 δέντρα σπασμένα στο δίκτυο σημαίνει ότι κάθε δύο λεπτά ένα δέντρο σπάει και πέφτει πάνω στο δίκτυο και κάνει ζημιά», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ κ. Μάνος περιγράφοντας το πρόβλημα.
Το «μπαλάκι» των ευθυνών από προχθές η περιφέρεια το πετάει στον ΔΕΔΔΗΕ και ο ΔΕΔΔΗΕ στους δήμους και στην περιφέρεια. Είναι σαφές ότι τέτοια συζήτηση δεν θα υφίστατο εάν οι παραπάνω φορείς είχαν δράσει πολύ νωρίτερα σε πλήρη συντονισμό. Ο ΔΕΔΔΗΕ εκ του ιδρυτικού του νόμου (συστήθηκε το 2012) έχει την αποκλειστική ευθύνη ανάπτυξης, συντήρησης και λειτουργίας των δικτύων διανομής. Με απλά λόγια, είναι υπεύθυνος για τη μεταφορά του ρεύματος από τους υποσταθμούς υψηλής τάσης, με ξύλινες και τσιμεντένιες κολόνες, μέχρι τα σπίτια μας. Με αυτή την έννοια έχει την πρώτη ευθύνη για την αδιάλειπτη τροφοδοσία ρεύματος σε κάθε καταναλωτή. 

Επιθεώρηση του δικτύου
Το διάστημα από 1η Μαρτίου έως 30 Απριλίου, κάθε χρόνο, τεχνικοί του ΔΕΔΔΗΕ επιθεωρούν το δίκτυο των 112 χιλιάδων χιλιομέτρων για να εντοπίσουν εάν υπάρχουν δέντρα ή κλαδιά σε απόσταση 2,5 μέτρων από τις γραμμές μέσης τάσης και ενός μέτρου από τις γραμμές χαμηλής τάσης. Οταν διαπιστώνεται ότι υπάρχουν σε μικρότερες αποστάσεις, προχωράει σε κλάδεμα ή και αποψίλωση κάνοντας χρήση εφάπαξ άδειας που έχει από το δασαρχείο. Το έργο αυτό το αναθέτει ο ΔΕΔΔΗΕ τα τελευταία χρόνια σε εργολάβους, οι οποίοι στη συνέχεια ελέγχονται δειγματοληπτικά σε ποσοστό 10% από συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ. Στις περιοχές της Β. Αττικής, σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, είχαν γίνει και οι απαιτούμενες επιθεωρήσεις και αναθέσεις και η εποπτεία στο δίκτυο.
Δέντρα που βρίσκονται πέραν αυτής της ζώνης, δεν μπορεί να τα εντοπίζει ο ΔΕΔΔΗΕ, όπως τονίζουν στην «Κ» αρμόδια στελέχη, λόγω της μεγάλης έκτασης του δικτύου. Θα πρέπει να εντοπίζονται από τον δήμο, την περιφέρεια ή και από ιδιώτες, οι οποίοι στη συνέχεια να ενημερώνουν τον ΔΕΔΔΗΕ για να τα κλαδέψει. Η πλειονότητα των βλαβών, όπως μεταφέρουν, ήταν από κλαδιά δέντρων σε ύψος ακόμη και πέντε μέτρων πάνω από τις κολόνες της ΔΕΗ που έσπασαν. Υπολογίζουν μάλιστα ότι εάν τα δέντρα αυτά είχαν κλαδευτεί, οι βλάβες θα είχαν περιοριστεί στο 10%.
Επιχειρηματολογώντας περί των ευθυνών των δήμων και της περιφέρειας, αναφέρουν το παράδειγμα περιοχών της Β. Ελλάδας, όπου σε περιπτώσεις ακόμη και με καιρικά φαινόμενα μεγαλύτερης έντασης δεν είχαμε τέτοιας έκτασης βλάβες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι δήμοι στην Αττική είναι επαναπαυμένοι λόγω του ήπιου κατά βάση κλίματος. Την εντελώς αντίθετη άποψη εξέφρασε ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης με διαδοχικές δηλώσεις του το περασμένο διήμερο, επαναλαμβάνοντας ότι αποκλειστικός υπεύθυνος για τη φροντίδα των καλωδίων είναι ο ΔΕΔΔΗΕ. 

Κακοκαιρία
black out

Πηγή

About kathimerini