Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Oncology εντόπισε σύνδεση μεταξύ συγκεκριμένων ειδών βακτηρίων και μυκήτων του στόματος και αυξημένου κινδύνου καρκίνου του παγκρέατος. Η έρευνα δείχνει ότι 27 μικροοργανισμοί που ζουν φυσιολογικά στο στόμα συσχετίζονται με περίπου 3,5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα ανάπτυξης της νόσου.
Προηγούμενες παρατηρήσεις έχουν ήδη συσχετίσει τη φτωχή στοματική υγεία με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος, ενώ ένας πιθανός μηχανισμός είναι ότι τα βακτήρια μπορούν να μεταφερθούν στο πάγκρεας μέσω του σάλιου, επηρεάζοντας τη λειτουργία αυτού του κρίσιμου οργάνου της πέψης.
Η μελέτη διεξήχθη από το NYU Langone Health και το αμερικανικό Κέντρο Καρκίνου Perlmutter, αναλύοντας τη γενετική σύνθεση των μικροβίων που συλλέχθηκαν από το σάλιο 122.000 υγιών ατόμων, με παρακολούθηση για κατά μέσο όρο εννέα έτη. Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι οι στοματικοί μύκητες του γένους Candida μπορεί να παίζουν ιδιαίτερο ρόλο στην καρκινογένεση του παγκρέατος, ενώ τρία βακτήρια ήδη συνδεδεμένα με περιοδοντική νόσο συσχετίστηκαν επίσης με την εμφάνιση καρκίνου.
Στο πλαίσιο αυτό, οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα εργαλείο αξιολόγησης κινδύνου, βασισμένο στη σύνθεση του στοματικού μικροβιώματος, το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει εργαλείο πρώιμης ανίχνευσης. Προηγούμενη έρευνα της ίδιας ομάδας είχε δείξει αντίστοιχες συσχετίσεις μεταξύ στοματικών βακτηρίων και αυξημένου κινδύνου πλακώδους καρκίνου κεφαλής και τραχήλου, ενισχύοντας τη σημασία της στοματικής υγείας στην πρόληψη συστηματικών καρκίνων.