Home / Γενικές ειδήσεις / Τέσσερις ήρωες της γαλλικής αντίστασης στο Πάνθεον

Τέσσερις ήρωες της γαλλικής αντίστασης στο Πάνθεον

Τέσσερις ήρωες της Αντίστασης τίμησε η Γαλλική Δημοκρατία τοποθετώντας τους στο Πάνθεον. Μεταξύ αυτών, δύο γυναίκες: η ανιψιά του Σαρλ Ντε Γκολ, Ζενεβιέβ, και η Ζερμέν Τιλιόν. Η τελετή έγινε παρουσία του Φρανσουά Ολάντ, αλλά και συγγενών των ηρώων.

Όπως υπενυθυμίζει ο Guardian, η μόνη άλλη γυναίκα που έχει βρει τη θέση της στο Πάνθεον είναι η δύο φορές βραβευμένη με Νόμπελ, Μαρία Κιουρί.

Στην τελετή που έγινε την Τετάρτη, ο Ολάντ έσπευσε να προειδοποιήσει ότι η αδιαφορία είναι ο σημερινός εχθρός, ευθεία αναφορά στην άνοδο του αντισημιτισμού στην Ευρώπη.

Η Ζενεβιέβ ντε Γκολ ήταν 14 ετών όταν ο πατέρας της την υποχρέωσε να διαβάσει το Ο Αγών μου του Χίτλερ προκειμένου να αντιληφθεί από πρώτο χέρι την φρίκη.

Μπήκε στην Αντίσταση σε ηλικία 20 ετών, συνελήφθη το 1943 και εστάλη στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Ράβενσμπρουκ (στην Γερμανία).

Έμεινε ζωντανή, πιθανότατα λόγω του επιθέτου της, αφού οι ναζί θα μπορούσαν να την χρησιμοποιήσουν για να πιέσουν τον θείο της και ηγέτη της γαλλικής Αντίστασης. Τελικά, απελευθερώθηκε το 1945 και πέθανε σε ηλικία 81 ετών το 2002.

Η εθνολόγος Ζερμέν Τιλιόν είχε μπει και εκείνη σε νεαρή ηλικία στην Αντίσταση. Συνελήφθη και εστάλη στο ίδιο στρατόπεδο συγκέντρωσης, όπου βρήκε τη μητέρα της. Η δεύτερη δεν κατάφερε να γλιτώσει τον φρικτό θάνατο στους θαλάμους αερίων.

Η ίδια απελευθερώθηκε και έζησε μέχρι τα 100 -πέθανε το 2008.

Οι δύο άλλοι ήρωες που τιμήθηκαν από τον Φρανσουά Ολάντ ήταν ο Πιερ Μπροσολέτ, στέλεχος και «φωνή» της Γαλλικής Αντίστασης όπως και δημοσιογράφος. Συνελήφθη και βασανίστηκε το 1944.

Προκειμένου να μην ομολογήσει όσα ήξερε, έπεσε στο κενό από το παράθυρο του αρχηγείου της Γκεστάπο, βάζοντας τέλος στη ζωή του.

Τέλος, ο Ζαν Ζέι, ήταν υπουργός Παιδείας πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (1936-1939). Πήγε στην Καζαμπλάνκα, προκειμένου να ξεκινήσει από εκεί την Αντίσταση. Συνελήφθη και δολοφονήθηκε από παραστρατιωτικούς της Κυβέρνησης του Βισύ, το 1944.

Πηγή:http://news.in.gr/world/article/?aid=1500000715#ref=latestarticles

About Panos Dreamer