Home / Ειδήσεις / Σόιμπλε: «Θα κλαίγαμε» εάν έφευγε η Βρετανία από την ΕΕ

Σόιμπλε: «Θα κλαίγαμε» εάν έφευγε η Βρετανία από την ΕΕ

Στο Βρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
«Θα κλαίγαμε… κι ελπίζω ότι αυτό δεν θα συμβεί» απάντησε αστειευόμενος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ερωτηθείς τι θα έκανε σε περίπτωση που η Βρετανία ακολουθούσε το δρόμο της εξόδου από την ΕΕ στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

Η δήλωση Σόιμπλε, σε πάνελ της ετήσιας διάσκεψης του Βρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, συνοδεύτηκε από γέλιο και χειροκρότημα μεταξύ των παρισταμένων από τον επιχειρηματικό κόσμο.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είχε υπογραμμίσει νωρίτερα στην παρέμβασή του στο Σίτι του Λονδίνου ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ήταν λιγότερο ανταγωνιστική και πιο ασταθής χωρίς τη Βρετανία στους κόλπους της.

«Εάν η Βρετανία δεν βρισκόταν πλέον εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης πιστεύω ότι η Βρετανία θα διακινδύνευε να δει μία ευρωπαϊκή ήπειρο λιγότερο σταθερή, περισσότερο εύθραυστη» τόνισε ο Σόιμπλε ενώπιον των επιχειρηματιών και του Βρετανού ομολόγου του Τζορτζ Όσμπορν.

Ο Σόιμπλε είναι ο πρώτος σημαίνων Ευρωπαίος αξιωματούχος που επισκέπτεται το Λονδίνο μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών την 19η Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια του οποίου οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να προχωρήσουν σε συμβιβασμούς αναφορικά με τους όρους που θα διέπουν τις σχέσεις του Λονδίνου με το ευρωπαϊκό μπλοκ.

Από την πλευρά του ο Βρετανός ομόλογός του Τζορτζ Όσμπορν υπογράμμισε ότι στην περίπτωση που η Βρετανία αποχωρούσε από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα έπρεπε να επαναδιαπραγματευτεί έναν όγκο εμπορικών συνθηκών, τις οποίες εφαρμόζει επίσης το Λονδίνο ως μέλος της ΕΕ.

«Εάν εγκαταλείπαμε την ΕΕ περισσότερες από 50 από τις εμπορικές συμφωνίες που έχουμε συνάψει με άλλες χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο θα καταστούν αυτόματα παρωχημένες καθώς θα πρόκειται για εμπορικές συμφωνίες που έχουν συναφθεί με την ΕΕ» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας.

Ο ίδιος κατηγόρησε τους υποστηρικτές του Brexit ότι προκαλούν «σύγχυση αναφορικά με την εναλλακτική» που ενδεχομένως υπάρχει έναντι της παραμονής της χώρας στην ΕΕ υπογραμμίζοντας ότι στο Λονδίνο δεν θα αναγνωριζόταν κανένα ειδικό καθεστώς στην περίπτωση της εξόδου και θα έπρεπε να επαναδιαπραγματευτεί από την αρχή, με αποτέλεσμα την έναρξη μας περιόδου αβεβαιότητας για τις επιχειρήσεις και την οικονομική δραστηριότητα γενικότερα.

Α.Σ

Newsroom ΔΟΛ

About Kostas Athanasoulis