Home / Διεθνή / Σχεδόν απόλυτη καταστροφή το ντιμπέιτ των μονομάχων για την Αυστρία

Σχεδόν απόλυτη καταστροφή το ντιμπέιτ των μονομάχων για την Αυστρία

Ακροδεξιός εναντίον οικολόγου

Βιέννη
Χωρίς συντονιστή και χωρίς δομή θεματικών ενοτήτων, η τηλεμαχία μεταξύ των δύο τελικών υποψηφίων για την προεδρία της Αυστρίας -του ακροδεξιού Χόφερ και του οικολόγου Μπέλεν- εξελίχθηκε σε έναν ανεξέλεγκτο καβγά μπροστά στις κάμερες που ελάχιστα προσέφερε στην ενημέρωση των ψηφοφόρων. Στη μονομαχία κυριάρχησε η ανταλλαγή προσβολών και, κατά τους σχολιαστές, το ντιμπέιτ «θα αρκούσε για να φέρει την αποχή στο 80%»…

Το ντιμπέιτ κράτησε 45 λεπτά και σίγουρα το πρώτο λάθος -όπως, εκ των υστέρων, παρατηρούν οι σχολιαστές στον αυστριακό και γερμανικό Τύπο- ήταν ότι δεν υπήρχε ούτε συντονισμός ούτε δομή. Οι δύο υποψήφιοι κάθονταν στο ίδιο τραπέζι, στην αρχή ο Χόφερ ήταν σχεδόν αμήχανος για το πώς θα ξεκινούσε η συζήτηση και έδωσε τον λόγο στον φαν ντερ Μπέλεν που… προσπάθησε να μείνει ευγενικός στην επίθεσή του.

Γρήγορα πάντως οι δύο διεκδικητές της προεδρίας βρήκαν το ρυθμό τους: Σαρκασμός και ειρωνία και από τις δύο πλευρές, με τον μεν Μπέλεν να απορρίπτει με ύφος ως «γελοίους» τους αβάσιμους ισχυρισμούς του Χόφερ, τον δε Χόφερ να προσπαθεί σε ανάλογα προσβλητικό τόνο να απαντήσει κάνοντας άλλες ερωτήσεις που είτε ήταν υπεκφυγές είτε στόχευαν απλώς να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Στη συζήτηση αξιοποιήθηκαν ακόμη και αναφορές στο Διαδίκτυο από υποστηρικτές του ενός ή του άλλου υποψηφίου.

Συνολικά, οι φωνές μπορεί να μην υψώθηκαν ποτέ όμως οι τόνοι ήταν υψηλοί και σταδιακά αλλά γρήγορα κυριάρχησε η απαξίωση σε μία συζήτηση που φαινόταν να είχε μόνο επίφαση περιεχομένου -κάτι που τελικά δεν υπήρχε.

Η αποτίμηση στους τίτλους των εφημερίδων: «Ρητορικό ματς χωρίς περιεχόμενο και με πολλές επιθέσεις» βλέπει η αυστριακή Standard, «Σαν να βλέπαμε Κατς στην κεντρική πλατεία» λέει η Kurier -ενώ στην γερμανική πλευρά, οι τίτλοι μεταδίδουν το αίσθημα πολλών Αυστριακών, αν κρίνει κανείς από τον σχολιασμό στα κοινωνικά δίκτυα: «Εξευτελισμός και για τους δύο, πλήγμα για το προεδρικό αξίωμα» (FAZ), «Μονομαχία που κατέληξε σε καταστροφή» (Spiegel), «Μπέλεν εναντίον Χόφερ, απόλυτη ντροπή για την Αυστρία» (SZ).

Ολόκληρο η τηλεμαχία (γερμανικά):

Newsroom ΔΟΛ

About Kostas Athanasoulis