Home / Επιχειρήσεις / Σχέδιο για φθηνό ρεύμα από ΑΠΕ στη βιομηχανία

Σχέδιο για φθηνό ρεύμα από ΑΠΕ στη βιομηχανία

Στα διμερή συμβόλαια με παραγωγούς πράσινης ενέργειας εντοπίζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τη λύση στο μείζον πρόβλημα του ενεργειακού κόστους για τη βιομηχανία. 

Πηγές του υπουργείου αποσυνδέουν πλήρως το ζήτημα «ενεργειακό κόστος» από τη ΔΕΗ και τις διαπραγματεύσεις με τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές και το εντάσσουν στο πλαίσιο μιας πολιτικής στήριξης της βιομηχανίας που θα λαμβάνει υπόψη της και τους στόχους της χώρας για τη διείσδυση των ΑΠΕ και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. 
Αυτό που, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εξετάζεται είναι η επίσπευση της δυνατότητας των μεγάλων καταναλωτών να συνάπτουν διμερή συμβόλαια (PPA) με παραγωγούς ΑΠΕ μέσω ενός μηχανισμού που διαμορφώνεται αυτό το διάστημα σε συνεννόηση με τη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας και τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. προκειμένου να είναι συμβατός με το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο. 
Ο μηχανισμός αυτός θα περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, κίνητρα που θα συνδέονται και με τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των επιχειρήσεων και θα καταλήγουν σε ανταγωνιστικές τιμές ρεύματος. Χωρίς να μπουν επί του παρόντος σε περισσότερες λεπτομέρειες, οι ίδιες πηγές που βρίσκονται κοντά στον αρμόδιο υπουργό Κώστα Σκρέκα διαβεβαιώνουν ότι με την εφαρμογή τού εν λόγω μηχανισμού το κόστος ρεύματος για τις ελληνικές επιχειρήσεις θα είναι αντίστοιχο με αυτό των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. 

Διευκρινίζουν μάλιστα ότι χρήση αυτού του μηχανισμού και των διμερών συμβολαίων θα μπορούν να κάνουν όχι μόνο οι βιομηχανίες, αλλά και επιχειρήσεις σε άλλους κλάδους της οικονομίας, όπως ο τουρισμός και η εστίαση, στις οποίες το ενεργειακό κόστος είναι υψηλό και ξεπερνάει το 20% του συνολικού κόστους παραγωγής ή το 20% του κόστους λειτουργίας μιας επιχείρησης. 
Το πρώτο διμερές συμβόλαιο μάλιστα, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, αναμένεται να υπογραφεί μέσα στο 2021, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για παραγωγή της ΔΕΗ Ανανεώσιμες από το φωτοβολταϊκό πάρκο της Μεγαλόπολης που βρίσκεται σε διαδικασία δημοπράτησης, ενώ το 2022 θα έχει δρομολογηθεί πλήρως η εφαρμογή του. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κρατάει αποστάσεις από τις διαπραγματεύσεις της ΔΕΗ με την ενεργοβόρο βιομηχανία για τις νέες συμβάσεις, η αίσθηση ωστόσο που μεταφέρεται τόσο από τη ΔΕΗ όσο και από τη βιομηχανία είναι ότι θα οδηγηθούν σε μια άτυπη παράταση μακράς διαρκείας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι υφιστάμενες συμβάσεις έληγαν στα τέλη του 2020 και η ΔΕΗ έδωσε δίμηνη παράταση έως τα τέλη Φεβρουαρίου προκειμένου να ολοκληρωθούν το ίδιο διάστημα και οι διαπραγματεύσεις με τη βιομηχανία, οι οποίες όμως οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο εξαιτίας της μεγάλης απόστασης που τους χωρίζει, καθώς η ΔΕΗ ζητάει αυξήσεις της τάξεως του 40%-50%.
Στις προτεραιότητες της νέας ηγεσίας του ΥΠΕΝ βρίσκεται και η αναβάθμιση του ηλεκτρικού δικτύου της χώρας, διανομής και μεταφοράς, ειδικά μετά το πρόσφατο μπλακ άουτ. Για τη διανομή, μελετώνται παρεμβάσεις για περισσότερη ευελιξία στον διαχειριστή ΔΕΔΔΗΕ με στόχο τη γρηγορότερη αναβάθμιση του δικτύου. Παράλληλα, σε συνεργασία με τον ΑΔΜΗΕ προωθείται ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση των δικτύων μεταφοράς τόσο για την υποδοχή περισσότερων ΑΠΕ στο δίκτυο όσο και στον άξονα της ταχείας διασύνδεσης του ελληνικού συστήματος με γειτονικές χώρες. Επίσης, για τη διασφάλιση της σταθερότητας του ενεργειακού συστήματος με την εισαγωγή νέων τεχνολογιών για την αποθήκευση ενέργειας, καταρτίζεται το θεσμικό πλαίσιο για έργα αποθήκευσης ενέργειας.

Ενέργεια

Πηγή

About kathimerini