Home / Ειδήσεις / Συνελήφθησαν 2 άτομα για εισαγωγή ναρκωτικού Khat στην Ελλάδα – Τι είναι – Πώς τους έπιασαν (φωτο)

Συνελήφθησαν 2 άτομα για εισαγωγή ναρκωτικού Khat στην Ελλάδα – Τι είναι – Πώς τους έπιασαν (φωτο)

Συνελήφθησαν, σήμερα το πρωί στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, δύο (2) αλλοδαποί, για εισαγωγή στην Ελληνική Επικράτεια ναρκωτικών ουσιών.

Ειδικότερα, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών Αττικής, στο πλαίσιο στοχευόμενων ελέγχων, για την αποτροπή εισαγωγής ναρκωτικών ουσιών στην Ελληνική Επικράτεια, εντόπισαν και συνέλαβαν τους ανωτέρω, οι οποίοι αφίχθησαν αεροπορικώς στη χώρα μας προερχόμενοι από το Τελ Αβίβ.

Συγκεκριμένα, οι δύο αλλοδαποί κατελήφθησαν να μεταφέρουν, μέσα σε (4) βαλίτσες, ποσότητα KHAT βάρους (97,5) κιλών, η οποία και κατασχέθηκε.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Τι είναι το Khat

Το Khat ή qat (Catha edulis) είναι ένα ανθοφόρο φυτό που προέρχεται από την Αιθιοπία. 

Το Khat περιέχει το αλκαλοειδές cathinone, ένα διεγερτικό, το οποίο λέγεται ότι προκαλεί ενθουσιασμό, απώλεια όρεξης και ευφορία. 

Στις κοινότητες, όπου φυτρώνει αυτό το φυτό, συνήθιζαν να το μασούν σαν τσίχλα, ως κοινωνικό έθιμο που χρονολογείται χιλιάδες χρόνια πριν.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) το 1980 το χαρακτήρισε ως εθιστικό φάρμακο που μπορεί να προκαλέσει ψυχολογική εξάρτηση. 

Η νομιμότητα του khat διαφέρει ανά περιοχή. Σε πολλές χώρες μπορεί να είναι παράνομο σύμφωνα με τους νόμους. 

Ωστόσο, είναι μια ειδικά ελεγχόμενη ουσία σε ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Καναδά, της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών. 

Αντίθετα, η παραγωγή, η πώληση και η κατανάλωση είναι νόμιμα στα έθνη όπου η χρήση του αποτελεί παράδοση αυτών των πολιτισμών, όπως στο Τζιμπουτί, την Κένυα, την Ουγκάντα, την Αιθιοπία, τη Σομαλία και την Υεμένη. 

Πηγή: skai.gr

Πηγή

About skaigr