Home / Ειδήσεις / Συναγερμός στον ΕΟΔΥ: Ύποπτο κρούσμα ηπατίτιδας σε παιδί στην Ελλάδα

Συναγερμός στον ΕΟΔΥ: Ύποπτο κρούσμα ηπατίτιδας σε παιδί στην Ελλάδα

Σε συναγερμό έχει τεθεί ο ΕΟΔΥ, καθώς υπάρχει ένα ύποπτο κρούσμα ηπατίτιδας στη χώρα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, ένας παιδίατρος κάλεσε τον ΕΟΔΥ και ανέφερε ότι ένα παιδί, το οποίο παρακολουθεί, εμφανίζει συμπτώματα ηπατίτιδας.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε ότι «πιθανόν να έχουμε κρούσμα ηπατίτιδας σε παιδιά και στη χώρα μας».

Ωστόσο, εμφανίστηκε καθησυχαστικός σημειώνοντας ότι τα περισσότερα παιδιά έχουν ήπια συμπτώματα. Κάλεσε δε σε ετοιμότητα τα νοσοκομεία Παίδων της χώρας, να υποδεχτούν και να αντιμετωπίσουν πιθανά κρούσματα και πρόσθεσε ότι τα εργαστήρια του ΕΟΔΥ είναι έτοιμα να εξετάζουν δείγματα πιθανών κρουσμάτων για την ανίχνευση του αδενοϊού ή άλλων ιών που προκαλούν τέτοια συμπτώματα.

Χθες, ο Γιώργος Παυλάκης, ιατρός – ερευνητής στις ΗΠΑ, μιλώντας στον ΣΚΑΪ χαρακτήρισε «σοβαρό θέμα» την έξαρση ηπατίτιδας σε παιδιά στο εξωτερικό σημειώνοντας ότι τα δύο από τα συνολικά εννέα παιδιά που νόσησαν με ηπατίτιδα στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ, υπέστησαν καταστροφή στο συκώτι τους και χρειάστηκε να κάνουν μεταμόσχευση. 

Τα πρώτα δεδομένα «δείχνουν» έναν κοινό αδενοϊό που «δεν κάνει ηπατίτιδες»

«Χρειαζόμαστε χρόνο», πρόσθεσε ο ιατρός – ερευνητής μιλώντας για τις αιτίες της έξαρσης ηπατίτιδας.

Όπως είπε τα τελευταία δεδομένα, χωρίς να είναι τίποτα σίγουρο, «δείχνουν» ότι μπορεί να ευθύνεται ένας κοινός αδενοϊός, ο αδενοϊός 41, ο οποίος «δεν κάνει ηπατίτιδες».

Εξήγησε ότι θα μπορούσε να είναι και τελείως τυχαίο αλλά λόγω της συχνότητας εμφάνισης του εν λόγω αδενοϊού στα παιδιά που νοσούν «δεν μπορούμε να τα ρίχνουμε όλα στην τύχη».

Ίσως ο κορωνοϊός συμμετέχει έμμεσα, εξασθενίζοντας το ανοσοποιητικό των παιδιών

Το χειρότερο σενάριο, πρόσθεσε, είναι ότι καθώς δυστυχώς πολλά από αυτά τα παιδιά είχαν μολυνθεί και από κορωνοϊό, ένα μεγάλο μέρος του ανοσοποιητικού τους είχε καταστραφεί καθιστώντας τα ευάλωτα.

«Μπορεί να συνδέεται. Δεν είναι τίποτα σίγουρο. Ένα κακό σενάριο είναι ότι δυστυχώς ο κορωνοϊός συμμετέχει έμμεσα, οπότε μια κάποια άλλη ιική λοίμωξη που δεν θα είχε σοβαρές επιπτώσεις τώρα μπορεί να έχει», τόνισε χαρακτηριστικά.

Πηγή: skai.gr

Οι συνομιλίες στο διαδίκτυο οδήγησαν στον εντοπισμό της 15χρονης που είχε εξαφανιστεί από το Περιστέρι
Εκπαιδευτήρια Δούκα: Ένα σχολείο στα δικαστικά έδρανα!
Μεταφορά του Αγίου Φωτός στην Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα από την Aegean

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή

About skaigr