Home / Κόσμος / Συνάντηση Μπάιντεν – Πούτιν: Μεγάλες διαφωνίες, χαμηλές προσδοκίες

Συνάντηση Μπάιντεν – Πούτιν: Μεγάλες διαφωνίες, χαμηλές προσδοκίες

Σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον, στη Villa La Grange, στο κέντρο της Γενεύης με θέα στη λίμνη Λεμάν συναντώνται σήμερα οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας, για πρώτη φορά από την ανάληψη της προεδρίας από τον Τζο Μπάιντεν.
Και οι δύο ηγέτες δήλωσαν ότι οι συνομιλίες τους στοχεύουν να οδηγήσουν σε «πιο σταθερές και προβλέψιμες σχέσεις» ωστόσο τα σημεία τριβής μεταξύ των δύο χωρών είναι μεγάλα και οι προσδοκίες για απτά αποτελέσματα είναι χαμηλές. Οι διαφωνίες μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας παραμένουν σε μία σειρά από θέματα, από τον έλεγχο των όπλων και τις κυβερνοεπιθέσεις, έως τις εκλογικές παρεμβάσεις και την Ουκρανία.

Οι διμερείς σχέσεις επιδεινώθηκαν περαιτέρω τον Μάρτιο όταν σε συνέντευξη τον περασμένο Μάρτιο ο Τζο Μπάιντεν απάντησε καταφατικά όταν ερωτήθηκε αν θεωρεί ότι ο Ρώσος πρόεδρος είναι «δολοφόνος», ωθώντας τη Ρωσία να ανακαλέσει τον πρέσβη της στην Ουάσινγκτον για διαβουλεύσεις.
«Δεν περιμένουμε απτά αποτελέσματα από τη συνάντηση», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ σε δημοσιογράφους της Air Force One καθώς ο Μπάιντεν πετούσε προς τη Γενεύη. «Δεν είμαι σίγουρος ότι θα επιτευχθούν συμφωνίες» ανέφερε από την πλευρά του ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Πούτιν Γιούρι Οσάκοφ.

Ενδεικτικό του τεταμένου κλίματος μεταξύ των δύο πλευρών είναι το γεγονός ότι δεν θα παρατεθεί γεύμα και οι δύο ηγέτες θα δώσουν ξεχωριστές συνεντεύξεις Τύπου. Η συνάντηση αναμένεται να ξεκινήσει γύρω στις 13.00, τοπική ώρα, στην έπαυλη του 18ου αιώνα, σε ένα πάρκο 300 στρεμμάτων. Τους δύο προέδρους θα πλαισιώσουν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Άντονι Μπλίνκεν και Σεργκέι Λαβρόφ, καθώς και διερμηνείς, ενώ ακολούθως οι αντιπροσωπείες θα διευρυνθούν.
Λόγω της συνάντησης έχουν τεθεί σε ισχύ δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, με σχεδόν 4.000 αστυνομικούς και μέλη υπηρεσιών ασφαλείας να βρίσκονται επί ποδός. Μεταλλικά οδοφράγματα με συρματόπλεγμα έχουν τοποθετηθεί περιμετρικά του πάρκου.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Money Review

Πηγή

About moneyreview