Home / Διεθνή / Συμφωνίες με το Ισραήλ με έμφαση στους τομείς οικονομίας και ενέργειας

Συμφωνίες με το Ισραήλ με έμφαση στους τομείς οικονομίας και ενέργειας

Τελ Αβίβ
Συμφωνίες που αφορούν σε συνεργασίες στους τομείς του τουρισμού, της δημόσιας ασφάλειας και της πολιτικής προστασίας, των μεταφορών, ενέργειας και υδάτων, διπλωματικής εκπαίδευσης υπέγραψαν ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Οι κ.κ. Τσίπρα και Νετανιάχου υπέγραψαν κοινή δήλωση η οποία ολοκληρώνει το 2ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ, καθώς επίσης και κείμενο συνεργασίας των δύο χωρών για την καινοτομία στον 21ο αιώνα.

Προηγήθηκε η τελετή υπογραφής συμφωνιών μεταξύ των ομόλογων υπουργών των δύο χωρών.

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν αμέσως μετά, οι δύο αρχηγοί έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα των συνεργασιών στον τομέα της οικονομίας και της ενέργειας, που αφορά κυρίως στη συζήτηση για δημιουργία δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω τερματικών σταθμών LNG στην Ελλάδα ή και κατασκευής αγωγών, αλλά και στη συζήτηση για μεταφορά ηλεκτρισμού.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη σημερινή συνάντηση εξαιρετικά χρήσιμη, εποικοδομητική και σημαντική και τόνισε ότι εξέφρασαν την κοινή βούλησή τους να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες συνεργασίες με απτά αποτελέσματα για την ανάπτυξη και την ευημερία των χωρών και των λαών μας και την Ειρήνη και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι υπογράμμισαν τη σταθερή πεποίθησή τους ότι η προαγωγή της ενεργειακής μας συνεργασίας θα δώσει τη δυνατότητα και στις χώρες μας και της ευρύτερης περιοχής να αναπτυχθεί ένα πλαίσιο συνεργασίας και περιφερειακής ανάπτυξης που θα προάγει τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή.

Στην ενδυνάμωση της συνεργασίας των δύο χωρών, μεταξύ άλλων στην ενέργεια, την οικονομία, τις επενδύσεις, στάθηκε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.

Όπως δήλωσε, «ζούμε σε μία περιοχή η οποία είναι αρκετά ασταθής. Πρόσθεσε ωστόσο ότι οι προκλήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν από κοινού με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ υπογράμμισε ότι η συνεργασία των δύο χωρών καθυστέρησε κάποια χρόνια, ωστόσο θα δώσει ώθηση στις δύο χώρες.

Ο κ. Νετανιάχου αναφέρθηκε στο Ολοκαύτωμα των Εβραίων και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει αποδείξει πως είναι ενάντια στον ρατσισμό και τον αντισημιτισμό. Χαρακτήρισε δε τη χώρα μας «αληθινό φίλο».

Οι εργασίες του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας ολοκληρώθηκαν με το δείπνο εργασίας σε ολομέλεια των δύο αντιπροσωπειών.

Newsroom ΔΟΛ

About admin