Home / Οικονομία / Συμφωνία μεταξύ Ελλάδας κι Ευρώπης στη Σύνοδο Κορυφής

Συμφωνία μεταξύ Ελλάδας κι Ευρώπης στη Σύνοδο Κορυφής

Μετά από πέντε μήνες διαπραγματεύσεων, η Σύνοδος Κορυφής που ξεκίνησε εχθές το απόγευμα στις Βρυξέλλες κατέληξε μετά από 17 ώρες διαβουλεύσεων σε συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης.
Τη συμφωνία ανακοίνωσαν μέσω twitter οι συμμετέχοντες στη Σύνοδο.

Δείτε live συνέντευξη Τύπου Γιουνκερ – Τουσκ – Ντάισελμπλουμ:

«Επιτέλους καταλήξαμε σε συμφωνία. Συμφωνήθηκε να αρχίσουν διαπραγματεύσεις πάνω σε ένα νέο πρόγραμμα μέσω ESM. Υπάρχουν αυστηροί όροι που πρέπει να τηρηθούν. Η απόφαση όμως δίνει την δυνατότητα στην Ελλάδα να επαναδρομολογηθεί», είπε ο Ντόναλντ Τουσκ.

«Ήταν επίπονη αυτή η συμφωνία, Χρειάστηκε χρόνος όμως επιτευχθεί. Από την αρχή επιμείναμε ότι δεν υπήρχε περίπτωση Grexit. Η Κομισιόν επέμενε πάντα σε μία πτυχή του προβλήματαος, να μην ξεχνούμε την αναγκαιότητα της ανάπτυξη», σημείωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Το κομβικό σημείο ήταν αυτό της εμπιστοσύνης, συμφωνήσαμε επί πολλών ζητημάτων, έγινε έξτρα προσπάθεια από πολλές πλευρές για να επανέλθει η Ελλάδα στη σωστή τροχιά», είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία συμφωνίας, θα υπάρξει ένα ταμείο όπου θα γίνει η μεταφορά περιουσιακών στοιχείων της Ελλάδα για να αντιμετωπιστούν το ζήτημα του χρέους και η ανακεφαλαιοποίη, σημείωσε ο επικεφαλής του Eurogroup. Θα υπάρξει νομοθεσία από την ελληνική πλευρά για τα πρώτα προαπαιτούμενα, όπως έκανε γνωστό.

ScreenHunter_6

About totritomati