Home / Ειδήσεις / Στο στόχαστρο των περικοπών και οι σημερινοί συνταξιούχοι

Στο στόχαστρο των περικοπών και οι σημερινοί συνταξιούχοι

Κρύβει ψαλίδι ο επανυπολογισμός

Αθήνα
Στον αέρα βρίσκονται οι κύριες καταβαλλόμενες συντάξεις που κινδυνεύουν με περικοπές (μετά τις επικουρικές) όπως απαιτεί και το ΔΝΤ, ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία βουλιάζουν στα ελλείμματα. Στην πράξη, το ΔΝΤ ζητεί να κοπούν οι προσωπικές διαφορές, καθώς ο νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει επανυπολογισμό όλων των κύριων καταβαλλόμενων συντάξεων και πάγωμα, μέχρις ότου τα ποσά των παλαιών εξισωθούν με τα ποσά των νέων, που κάποια στιγμή θα αρχίσουν να αυξάνονται σύμφωνα με την αύξηση του ΑΕΠ και την πορεία του πληθωρισμού.

Σύμφωνα με Τα Νέα, οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων επισημαίνουν ότι ο επανυπολογισμός των 2,6 εκατ. κύριων καταβαλλόμενων συντάξεων κρύβει ψαλίδι. Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων παρατηρεί ότι «η προσωπική διαφορά» θα είναι το επόμενο τμήμα των συντάξεων που θα περικοπεί, αν τα δημόσια οικονομικά δεν πάνε καλά και χρειαστεί να ενεργοποιηθεί ο κόφτης που έχει θεσμοθετηθεί.
 
Οι καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις σπάνε στα τρία, στο πλαίσιο του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου που επιβάλλει ενιαίο τρόπο υπολογισμού (και επανυπολογισμού) των συντάξεων με βάση τα νέα, χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης, την προσθήκη της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ (ή αναλογικά μειωμένης για όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί με λιγότερα από 20 έτη, με αναπηρική ή πρόωρα) και την απεικόνιση, σε χωριστή στήλη της «προσωπικής διαφοράς» μεταξύ του «παλαιού» και του «νέου» ποσού της σύνταξης.

Οι συντάξεις θα αποτελούνται από τρία τμήματα:

  • Η ανταποδοτική σύνταξη που θα προκύπτει μετά τον επανυπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών με τα νέα χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης.
  • Η εθνική σύνταξη 384 ευρώ (αν ο συνταξιούχος έχει συνταξιοδοτηθεί με τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης) και αναλογικά μικρότερη, αν υπάρχει πρόωρη συνταξιοδότηση, αναπηρία ή χηρεία.
  • Η «προσωπική διαφορά» θα καταγράφεται ως το ποσό μεταξύ της αρχικής καταβαλλόμενης και της νέας σύνταξης.
Εν τω μεταξύ, με τις συντάξεις του Νοεμβρίου θα «κουρευτούν»:

  • Οι υψηλές συντάξεις καθώς το πλαφόν ορίζεται στα 2.000 ευρώ.
  • Οι πολλαπλές συντάξεις καθώς έχει οριστεί πλαφόν 3.000 ευρώ.
  • Οι προσυνταξιοδοτικές παροχές 11.000 τραπεζοϋπαλλήλων από την Εμπορική, την πρώην Πίστεως (νυν Alpha) και την Αττική Τράπεζα. Οι κύριες συντάξεις τους επανυπολογίζονται με ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης (1,75%) και κουρεύονται μέχρι και 30% αναδρομικά από την 1η Ιουνίου. Υπολογίζεται πως μεσοσταθμικά οι μειώσεις θα είναι στο 19,5%.
Εξτρα παρακράτηση από τον Νοέμβριο θα έχουν οι διπλές συντάξεις, στις οποίες περιλαμβάνονται και αδύναμες κατηγορίες δικαιούχων όπως οι χήρες/οι, λόγω της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού της εισφοράς 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ. Το μέτρο εφαρμόζεται από τον Ιούλιο και τα αναδρομικά θα παρακρατηθούν σε τέσσερις ισόποσες δόσεις.

*Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση των Νέων

Newsroom ΔΟΛ

About Kostas Athanasoulis