Home / Πολιτισμός / Κινηματογράφος / Στις 14 Αυγούστου ανοίγει η αυλαία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο

Στις 14 Αυγούστου ανοίγει η αυλαία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο

Συνολικά 259 ταινίες από 57 χώρες θα προβληθούν στο 21ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο, η αυλαία του οποίου ανοίγει στις 14 Αυγούστου και πέφτει στις 22 του ίδιου μήνα.

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο ξεκίνησε το 1994 στην πολιορκημένη τότε βοσνιακή πρωτεύουσα κι έκτοτε η φήμη του ξεπέρασε το στενό τοπικό πλαίσιο, με αποτέλεσμα να καταστεί το πλέον σημαντικό φεστιβάλ κινηματογράφου της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, σύμφωνα με τον διευθυντή του Μιρσάντ Πουριβάτρα.

Στο φετινό φεστιβάλ θα προβληθούν ταινίες σε 18 διαφορετικά προγράμματα.

Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής έχει οριστεί ο Ρουμάνος σκηνοθέτης Καλίν Πέτερ Νέτζερ και μέλη η ηθοποιός Ζρίνκα Τσβίτεσιτς από την Κροατία, ο Βρετανός παραγωγός Μάικ Ντάουνι, η σκηνοθέτης από τη Σερβία Μάγια Μίλος και η διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Καρταγένα Ντ. Μπουσταμάντε.

Μεταξύ των ταινιών που λαμβάνουν μέρος στο διαγωνιστικό μέρος του φεστιβάλ είναι το φιλμ ?The High Sun? του Κροάτη σκηνοθέτη Ντάλιμπορ Μάτανιτς, που κέρδισε το βραβείο της επιτροπής του τμήματος ?Un Certain Regard? του Φεστιβάλ των Καννών. Επίσης, θα διαγωνιστούν οι ταινίες ?Our Everyday Life? της Ινές Τάνοβιτς (συμπαραγωγή της Κροατίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και της Σλοβενίας) και τα ντοκιμαντέρ ?I Like That Super Most the Best? της Έβα Κράλιεβιτς και ?Chasing a Dream? του Μλάντεν Μίτροβιτς.

About totritomati