Home / Οικονομία / Στην Αθήνα ο γάλλος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί

Στην Αθήνα ο γάλλος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί

Διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί την Τρίτη και την Τετάρτη ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί.

Ο ευρωπαίος επίτροπος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αλλά και με μέλη της κυβέρνησης, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία του προγράμματος, ενώ ψηλά στην ατζέντα των επαφών του θα βρεθεί το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, η κυβέρνηση θα ζητήσει πολιτική λύση για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια από τον Επίτροπο Μοσκοβισί, με στόχο το όριο για την προστασία της πρώτης κατοικίας να μην πέσει κάτω από τις 200.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας για το ζευγάρι.

Παραλλήλως, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να τονίσουν στο γάλλο Επίτροπο την ανάγκη αποσύνδεσης της αξιολόγησης από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Το πρόγραμμα συναντήσεων του Επιτρόπου Μοσκοβισί στην Αθήνα έχει ως εξής:
Σήμερα, Τρίτη, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα (17.30) και στη συνέχεια με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη (18.30).
Αύριο, Τετάρτη, θα συναντηθεί με τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργο Κατρούγκαλο (10.30) και στη συνέχεια θα ακολουθήσει Συνέντευξη Τύπου του Επιτρόπου, στα γραφεία της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα.
Νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης ο κ. Επίτροπος θα συμμετάσχει σε γεύμα εργασίας με τον υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη και τον υφυπουργό Αλέξανδρο Χαρίτση και αμέσως μετά θα επισκεφθούν μαζί τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, τις εργασίες αναστήλωσης και αποκατάστασης του οποίου συγχρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Ο Επίτροπος Μοσκοβισί έχει σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας σταθερά και σθεναρά από την πρώτη στιγμή της θητείας του. Οι συναντήσεις που θα πραγματοποιήσει κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του έχουν ένα και μόνο στόχο: να σημειωθεί άμεσα πρόοδος σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα» δήλωσε ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Πάνος Καρβούνης με αφορμή την επίσκεψη.

Εν όψει της επίσκεψής του στην Αθήνα, ο ευρωπαίος επίτροπος έγραψε στο Twitter: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεργάζεται με την Αθήνα για να μη χαθεί η δυναμική των μεταρρυθμίσεων».

Επίσης, μιλώντας την περασμένη Πέμπτη στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Μοσκοβισί έκανε λόγο για «προκλήσεις και σκληρές αποφάσεις» που πρέπει να ληφθούν από την πλευρά της Αθήνας έως το τέλος της χρονιάς και αποτελούν αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου να συνεχίσει η χώρα μας να λαμβάνει κεφάλαια από τους διεθνείς πιστωτές της.

«Το προαπαιτούμενο» για να εκταμιευθεί το ποσό των 2 δισ. ευρώ «είναι να ληφθούν τα μέτρα» είπε, επισημαίνοντας ότι η εβδομάδα που διανύουμε θα είναι σημαντική διότι θα δοθούν «διευκρινίσεις ως προς αυτό» από την Αθήνα.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός αναμένεται να υπογραμμίσει στον κ. Μοσκοβισί ότι είναι η πρώτη φορά που τόσο γρήγορα υλοποιούνται 46 από τα 48 προαπαιτούμενα και εξ αυτού του λόγου δεν μπορεί να καλλιεργούνται αδικαιολόγητες απαιτήσεις για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα.

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων και του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση αποτελούν τα βασικά αγκάθια της διαπραγμάτευσης, εν όψει της πρώτης αξιολόγησης.

About admin