Home / Προτεινόμενα / Σταθερά αποτελεσματικότερη η αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη

Σταθερά αποτελεσματικότερη η αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη

Η αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη στην οποία έχουμε αναφερθεί από τη στήλη αυτή αρκετές φορές, μετά και το σχετικό αφιέρωμα τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, αποτέλεσε και σημαντικό θέμα στο 7ο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο Κλινικής και Ερευνητικής Ογκολογίας, που διοργανώθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας του Καρκίνου (ΕλΙΕΚ), στις 21­23 Ιανουαρίου 2016. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η παρουσία και ομιλία του διεθνούς φήμης καθηγητή του MD Anderson Cancer Center του Πανεπιστημίου του Τέξας, κ. Χριστόφορου Λογοθέτη.
Στο περιθώριο των εργασιών του συνεδρίου καταφέραμε να συνομιλήσουμε με τον κ. Διονύσιο Μητρόπουλο, Καθηγητή Ουρολογίας ΕΚΠΑ καθώς και τον κ. Λογοθέτη. Και οι δύο επιστήμονες συμφώνησαν για μία ακόμη φορά, πως ο καρκίνος του προστάτη, δεν είναι μία μόνο μορφή καρκίνου και ότι η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να κατευθύνει προς την αποτελεσματικότερη επιλογή θεραπείας.
Ειδικότερα όπως σημειώνει ο κ. Μητρόπουλος, «ο καρκίνος του προστάτη είναι αρκετοί διαφορετικοί καρκίνοι που μπορεί να ξεκινούν με τον ίδιο τρόπο, αλλά αλλάζουν στην πορεία τους και αυτό το οποίο θα σηματοδοτήσει το οτιδήποτε καινούργιο υπάρξει στην αντιμετώπιση της ασθένειας, είναι η πρώιμη αναγνώριση των καρκίνων αυτών. Σήμερα η διάγνωση αυτή μπορεί να γίνει με καλύτερο τρόπο απ’ ότι στο παρελθόν»
Όπως μάλιστα σημειώνει και ο κ. Λογοθέτης, σήμερα το μεγαλύτερο ποσοστό των πασχόντων από καρκίνο του προστάτη, δεν θα πεθάνει από αυτή την ασθένεια! Πρέπει λοιπόν να γίνει μια διάκριση εκείνων που έχουν έναν καρκίνο που μπορεί να είναι θανατηφόρος, και από αυτούς επίσης, να ξεχωρίσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσουμε τον καρκίνο αυτό. Διότι θα πρέπει να υπάρξει ξεχωριστή παρέμβαση χωρίς να χρησιμοποιούμε σε όλους τις ίδιες και πολλές φορές πολύ ακριβές θεραπείες.
Σχετικά με τον τρόπο που μπορεί να γίνει αυτή η διάγνωση, και η οποία είναι σχετικά περίπλοκη, οι δύο επιστήμονες ανέφεραν ότι υπάρχει πλέον η απαραίτητη τεχνολογία στον τρόπο που γίνονται οι βιοψίες αλλά και προοπτικά των εξετάσεων αίματος. Μέσα από αυτές τις νέες τεχνολογίες δίνονται τα στοιχεία τα οποία θα μας χρειαστούν για την επιλογή της θεραπείας. Και στην Ελλάδα όλη αυτή η διαδικασία μπορεί ολοκληρωθεί σωστά, καθώς και την υποδομή διαθέτουμε και τους εξειδικευμένους ανθρώπους και την οργάνωση.
Σύμφωνα επίσης με τον κ. Λογοθέτη, το ζήτημα των θεραπευτικών επιλογών με συνδυασμούς θεραπειών, αφορά συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών και μάλιστα σήμερα μπορεί κανείς να προβλέψει σε ποιους θα πρέπει να γίνει αυτή η επιλογή. Μάλιστα ανέφερε ότι οι ειδικευμένοι επιστήμονες μπορούν να κατανοήσουν σε ποιες περιπτώσεις θα πρέπει να γίνεται συνδυασμός θεραπειών ή η χορήγηση μιας θεραπείας νωρίτερα σε έναν ασθενή σε σχέση με έναν άλλο. Γι αυτό εξάλλου ανέφερε ότι πλέον περνάμε σε μια άλλη διαδικασία θεραπευτικής αντιμετώπισης η οποία ξεφεύγει από την «παραδοσιακή» ομαδική ιατρική.
Εδώ συμπληρώνει ο κ. Μητρόπουλος εντοπίζεται και αυτό που αναφέρουμε ως «πολύπλευρη αντιμετώπιση». Δεν αρκεί δηλαδη η γνωμάτευση μόνο του ουρολόγου, του ακτινοθεραπευτή ή του ογκολόγου, αλλά χρειάζεται και ο μοριακός βιολόγος και ο παθολογοανατόμος.
Κλείνοντας τη συνομιλία μας, σημειώθηκε ακόμη, ότι όσο περνούν τα χρόνια, τα νέα για τις θεραπείες του καρκίνου του προστάτη είναι πάρα πολύ καλά. Μάλιστα ο κ. Λογοθέτης ανέφερε ότι πλέον «ανά πενταετία, οι ανακαλύψεις είναι τέτοιες ώστε αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής των πασχόντων από καρκίνο του προστάτη κατά δύο χρόνια».
Θα ήταν σημαντικό να υπενθυμίσουμε ότι ο καρκίνος του προστάτη θεωρείται παγκοσμίως μείζον πρόβλημα υγείας αποτελώντας το πιο συχνά διαγνωσμένο νεόπλασμα στους άντρες, με την ΕΕ να εκτιμά 359.000 περιστατικά για το 2012 ή το 25,1% του συνόλου των κρουσμάτων καρκίνου στου άντρες στην Ευρώπη. Αποτελεί μάλιστα την τρίτη αιτία θανάτου από καρκίνο μετά από τον καρκίνο του πνεύμονα και τον καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το 2012.
Στην Ελλάδα, αποτελεί πλέον τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο μετά από τον καρκίνο του πνεύμονα στον αντρικό πληθυσμό, ενώ υπολογίζεται ότι διαγιγνώσκονται περίπου 3.200 νέα περιστατικά το χρόνο σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το 2012.
H πρώιμη διάγνωση που μπορεί να γίνει μέσω του αιματολογικού τεστ PSA και της κλινικής εξέτασης από ουρολόγο, θεωρείται ο θεμέλιος λίθος για την αποτελεσματική αντιμετώπιση.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/ygeia-kai-iasi/article/305301/stathera-apotelesmatikoteri-i-adimetopisi-tou-karkinou-tou-prostati/#ixzz3yLM93CRN
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

About totritomati