Αχαρτογράφητα μοιάζουν τα νερά του νέου γύρου των διερευνητικών επαφών Ελλάδας και Τουρκίας που θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου, με το Νίκο Δένδια να επιμένει πως μοναδικό αντικείμενο των συνομιλιών Αθήνας και Άγκυρας είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.

Προσβλέπουμε σε αποχή από προκλήσεις

Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί αυτή η επιμονή του υπουργού Εξωτερικών -σε συνέχεια του χτεσινού μηνύματος του πρωθυπουργου προς την Τουρκία- στο ότι η Ελλάδα δεν συζητάει άλλο θέμα πλην της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας.

Ο κ. Δένδιας κατά την συνάντησή του στη Λισαβόνα με τον Πορτογάλο ομόλογό του, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη και πρόθυμη να συμμετάσχει σε έναν εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία, αλλά με βάση το Διεθνές Δίκαιο και προκειμένου να συζητηθεί το μοναδικό ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί, η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και η υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Υπό αυτό το πρίσμα, σημείωσε συμφωνήθηκε η έναρξη των διερευνητικών επαφών.

Ο Νίκος Δένδιας παρατήρησε πάντως ότι είνια ρευστή η κατάσταση παρά τη σχετική ηρεμία στην Ανατολική Μεσόγειο και τόνισε ότι «προσβλέπουμε σε μια εποικοδομητική στάση από την Τουρκία και αποχή από οποιαδήποτε πρόκληση από την πλευρά τους».

Φρένο

Τα συνεχή μηνύματα της Αθήνας για το αντικείμενο των διερευνητικών επαφών επιχειρούν να βάλουν φρένο και ν’ αντιμετωπίσουν την προσπάθεια της Άγκυρας να διευρύνει το περιεχόμενο των συνομιλιών με άλλα θέματα που άπτονται της κυριαρχίας της χώρας μας και τα οποία σύμφωνα με τις επίσημες διακηρύξεις της Αθήνας αποτελούν κόκκινη γραμμή.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι μετά τις ΗΠΑ και η Γερμανία χαιρέτισαν την έναρξη των διερευνητικών επαφών.

Χαιρετίζουν

Οι ΗΠΑ με ανακοίνωση του Στειτ Ντιπάρτμεντ, υποστηρίζουν όλες τις προσπάθειες μείωσης των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας πως οι διερευνητικές θα γίνουν για θέματα θαλασσίων ζωνών.

«Χαιρετίζουν τις πληροφορίες ότι η Ελλάδα και η Τουρκία είναι έτοιμες να ξεκινήσουν διερευνητικές συνομιλίες πάνω σε θέματα θαλάσσιας οριοθέτησης» αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Την έναρξη του 61ου γύρου διερευνητικών χαιρέτισε και το Βερολίνο, με την εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Άντεμπαρ να σημειώνει: «Χαιρετίζουμε ρητά το γεγονός ότι και οι δύο πλευρές έχουν ανακοινώσει ότι οι διερευνητικές συνομιλίες».

Το Βερολίνο, έκανε λόγο για «σημαντικό βήμα» και «καλή είδηση» για ολόκληρη την περιοχή με την κα Άντεμπαρ επισήμανε ότι η γερμανική κυβέρνηση και ως προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «προσπάθησε πολύ» προκειμένου να υπάρξουν απευθείας συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Απευθείας διαπραγματεύσεις για διαφιλονικούμενα θαλάσσια σύνορα

«Τονίζαμε πάντα ότι έχει κυρίως νόημα εάν η λύση στα διαφιλονικούμενα ζητήματα θαλασσίων συνόρων μπορεί να εξευρεθεί με απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ των εμπλεκομένων και στη βάση του διεθνούς δικαίου», προσέθεσε η κα Άντεμπαρ. «Χαιρετίζουμε ρητά το γεγονός ότι και οι δύο πλευρές έχουν ανακοινώσει ότι οι διερευνητικές συνομιλίες, οι οποίες διακόπηκαν το 2016, θα ξεκινήσουν εκ νέου στις 25 Ιανουαρίου. Ελπίζουμε ότι αυτό είναι ένα καλό και σημαντικό βήμα και μια καλή είδηση για ολόκληρη την περιοχή», τόνισε η εκπρόσωπος.

Αναφερόμενη σε ενδεχόμενες προσδοκίες της γερμανικής κυβέρνησης από το νέο γύρο διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η Μ. Άντεμπαρ επεσήμανε ότι αυτή τη στιγμή είναι υπόθεση των δύο πλευρών να ενημερώσουν για τα θέματα των συνομιλιών και να τα προσδιορίσουν και δεν θα βοηθούσε να διατυπώσει κανείς από έξω οποιεσδήποτε προσδοκίες.

«Το θέμα ασφαλώς είναι να αποκατασταθεί πρώτα η χαμένη εμπιστοσύνη και μετά να ξεκινήσει ένας εποικοδομητικός και προσανατολισμένος στο αποτέλεσμα διάλογος», κατέληξε.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο