Home / Media / Σουβλατζίδικο στο Λονδίνο…. σπάει ταμεία!!

Σουβλατζίδικο στο Λονδίνο…. σπάει ταμεία!!

Suvlaki: Το σουβλατζίδικο στο Σόχο του Λονδίνου που δίνει στην ελληνική κουζίνα τη θέση που της αξίζει

Εάν έχετε βρεθεί στο Λονδίνο, ίσως να έχετε παρατηρήσει ότι συχνά η ιδέα που υπάρχει εκεί για το «ελληνικό φαγητό» είναι διαστρεβλωμένη και ξεπερασμένη. Αν και πρόκειται για μία πόλη που είναι κυριολεκτικά γεμάτη με Έλληνες, η απουσία του μοντέρνου και καλόγουστου μαγαζιού με σουβλάκι και άλλες ελληνικές γεύσεις -κάτι που υπάρχει εδώ σε κάθε γωνία- είναι αξιοσημείωτη.

Και εάν έχετε βρεθεί στο Σόχο, τότε θα συμφωνήσετε μαζί μας ότι είναι το μέρος όπου κατευθύνονται όλοι όσοι θέλουν να δοκιμάσουν διαφορετικές κουζίνες και να ζήσουν νέες γαστριμαργικές εμπειρίες. Για αυτό και το Suvlaki, το πλήρως ανακαινισμένο «Athenian Grill» που βρίσκεται εκεί, στην 21 Bateman St., είναι «καταδικασμένο» να πετύχει. Δημιουργήθηκε από Έλληνες, σχεδιάστηκε από Έλληνες -με το αποτέλεσμα να είναι πραγματικά εντυπωσιακό, προμηθεύεται τις πρώτες του ύλες από Έλληνες και οι γεύσεις του φέρουν την υπογραφή του σεφ Ηλία Μαμαλάκη. Μα πάνω απ’ όλα κάνει επιτέλους αυτό που δεν έχει κανένας κάνει ως τώρα: παρουσιάζει το σουβλάκι τόσο στην μοντέρνα όσο και ουσιαστική εκδοχή του -αυτή που γνωρίζουμε και λατρεύουμε να τρώμε όλοι- δίνοντάς του έτσι τη θέση που του αξίζει στον γαστρονομικό χάρτι του Λονδίνου.

Ο ένας εκ των ιδιοκτητών του «Suvlaki», Γιάννης Θεοδωρακάκος, μίλησε στη HuffPost Greece για το όλο εγχείρημα, για τη φιλοσοφία πίσω από το ιδιαίτερο design του καταστήματος, αλλά και για τη θέση της ελληνικής κουζίνας στο εξωτερικό.

suvlaki

Από ποιους ξεκίνησε το Suvlaki και πότε;
Στη σημερινή μορφή του ξεκινήσαμε φέτος τον Ιούλιο. Είναι μια προσπάθεια που πέρασε διάφορες φάσεις από το 2013 έως σήμερα που οριστικοποιήθηκε. Η ανακαίνιση που ξεκίνησε πριν από δέκα μήνες και ολοκληρώθηκε τώρα είναι προϊόν της συνεργασίας μας με Έλληνες τεχνικούς, την επιφανή designer Αφροδίτη Κρασσά και τον μοναδικό σεφ Ηλία Μαμαλάκη.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία του;
Είχαμε την άποψη ότι το σουβλάκι είναι υποτιμημένο έδεσμα και ότι περιέχει δυναμική μεγάλου βεληνεκούς. Η μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις μας.

suvlaki

suvlaki

Για ποιο λόγο επιλέξατε ως τόπο δημιουργίας το Λονδίνο και συγκεκριμένα την γειτονιά του Soho;
Πιστεύουμε ότι ο ελληνικός γαστριμαργικός πολιτισμός υποαντιπροσωπεύεται στο Λονδίνο, όπου ζω τα τελευταία 18 χρόνια. Το Soho είναι η καρδιά του Λονδίνου, εκεί διαμορφώνονται πολλές απο τις καινοτόμες τάσεις στην τέχνη, στη γαστριμαργία και στην ψυχαγωγία.

suvlaki

Στο Λονδίνο υπάρχουν ήδη μέρη που προσφέρουν ελληνικά πιάτα – ή τουλάχιστον αυτό ισχυρίζονται. Ποιο είναι το διαφορετικό που προσφέρετε εσείς;
Ασφαλώς και υπάρχουν καλοί χώροι εστίασης στο Λονδίνο. Αυτό που πετύχαμε εμείς είναι να επιβάλουμε στην τεράστια αγορά του Λονδίνου ένα ιδιαίτερο ελληνικό έδεσμα.

suvlaki

Ιδιαίτερο είναι και το design του καταστήματος σας. Ποια είναι η φιλοσοφία πίσω από αυτό;
Το design αντιπροσωπεύει τη νέα τάση που θέλει το σουβλάκι να αναβαθμίζεται από υποτιμημένο πρόχειρο φαγητό σε έδεσμα ξεχωριστό, προσαρμοσμένο στις προτιμήσεις ενός διεθνούς καταναλωτικού κοινού. Θέλαμε να είναι εμφανώς ελληνικό, χωρίς κραυγαλέους τόνους και ευτελή τρικ. Έμπνευση αντλήσαμε από την Αθηνα του σήμερα και το graffiti που βρίσκει κανείς σ’ αυτή. Αυτό που πετύχαμε είναι γνήσια ελληνικότητα με την υπογραφή της Αφροδίτης Κρασσά.

suvlaki

Διάβασα ότι όσοι τρώνε σε εσάς, μπορούν παράλληλα να θαυμάζουν και ένα live show απευθείας από την κουζίνα σας. Ισχύει;
Πράγματι, η εγκατάσταση ψησίματος στο κάρβουνα είναι στο κέντρο του καταστήματος σε κοινή θέα. Είναι κι αυτή μια ακόμα πρωτότυπη ιδέα της Αφροδίτης.

suvlaki

suvlaki

Ποια είναι έως τώρα η ανταπόκριση του κόσμου;
Είμαστε ικανοποιημένοι από την πληθωρική ανταπόκριση του κόσμου. Κάνουμε το καλύτερο για να ικανοποιήσουμε τις προσδοκίες τους.

Ποια θεωρείτε ότι είναι η θέση της ελληνικής κουζίνας στο εξωτερικό; Θεωρείτε ότι βρίσκεται αρκετά χαμηλότερα από ότι της αξίζει και εάν ναι, γιατί;
Είμαι κατηγορηματικός σ’ αυτό. Και μιλάω μετά λόγου γνώσεως, διότι έχω δοκιμάσει πολλές κουζίνες απ’ όλο τον κόσμο. Ο ελληνικός γαστριμαργικός πολιτισμός δεν έχει την υψηλή θέση που του ταιριάζει ανάμεσα στις άλλες κουζίνες. Τα προϊόντα της ελληνικής γης, κατάλληλα επεξεργασμένα και παρασκευασμένα, μπορούν να αποτελέσουν ένα ακόμα ελληνικό θαύμα.

suvlaki

πηγή

About gus_maverick