Home / Πολιτισμός / «Σονάτα του σεληνόφωτος» με τη Μαρινέλα και «Μυστικό τοπίο» με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη, στο Φεστιβάλ Αθηνών

«Σονάτα του σεληνόφωτος» με τη Μαρινέλα και «Μυστικό τοπίο» με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη, στο Φεστιβάλ Αθηνών

Δύο πολυαναμενόμενες εκδηλώσεις φιλοξενεί το Φεστιβάλ Αθηνών στο Ηρώδειο και στην Πειραιώς 260.

Η βαθύτατη λυρική, εμβληματική «Σονάτα του σεληνόφωτος» (1956) του Γιάννη Ρίτσου, έργο το οποίο- όπως έλεγε ο ίδιος- «ξανακάνει την ποίηση να βλέπεται και να ακούγεται» δικαίως συγκινεί δύο καλλιτέχνες που «σκέφτονται» διά της μουσικής: Τον Σταύρο Ξαρχάκο και τη Μαρινέλλα.

Ο πρώτος εμπνέεται τη μελωδία από τις καταιγιστικές εικόνες του ποιητή, η δεύτερη γίνεται το όργανο που την ερμηνεύει. Με τη δημιουργική συνάντησή τους, ένα τρυφερό μουσικοθεατρικό παραμύθι ζωντανεύει επί σκηνής στον υποβλητικό χώρο της Πειραιώς 260 (Κτίριο Δ) στις 15, 16 και 17 Ιουλίου.

Τη σκηνοθετική μπαγκέτα αυτού του καλλιτεχνικού γεγονότος με τίτλο «Άφησέ με να ρθω μαζί σου. Τι φεγγάρι απόψε!» κρατάει ο ταλαντούχος ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιώργος Νανούρης.

Επίσης, το Φεστιβάλ Αθηνών, φιλοξενεί ακόμα μία σπουδαία ερμηνεύτρια, την Άλκηστη Πρωτοψάλτη, σε μία ιδιαίτερη μουσική παράσταση στο Ηρώδειο στις 16 Ιουλίου.

«Το Μυστικό τοπίο» όπως τιτλοφορεί την παράσταση, «κρύβει την ημέρα και τη νύχτα, έχει πάθος και έκφραση» σημειώνει η Άλκηστη Πρωτοψάλτη, η οποία, όπως εξηγεί, επέλεξε αυτόν τον τίτλο «γιατί η μουσική έχει φως, ανοίγει μοναδικά περάσματα για να εκφραστεί, μονοπάτια γεμάτα ασπρόμαυρες νότες που χρωματίζουν σιγά σιγά την ψυχή».

Η Άλκηστη Πρωτοψάλτη θα ερμηνεύσει τραγούδια από τον κλασικό Σούμπερτ, τον Νίνο Ρότα, τον Γκόραν Μπρέκοβιτς και τον Άστορ Πιατσόλα μέχρι σύγχρονους Έλληνες συνθέτες, όπως τον Νίκο Αντύπα, τον Σταμάτη Κραουνάκη, τον Στέφανο Κορκολή, τον Διονύση Σαββόπουλο και την Ευανθία Ρεμπούτσικα.

«Τα τραγούδια που θα τραγουδήσω με συγκινούν, με προκαλούν, με τον τρόπο τους με πιάνουν απ’ το χέρι σφιχτά και με οδηγούν σε κόσμους πολύ ιδιαίτερους, φανταστικούς, με μεταφέρουν μαγικά από το παρελθόν στο σήμερα και από το τώρα στο αύριο. Ο ήχος μίας συμφωνικής ορχήστρας σού προσφέρει απλόχερα πληθώρα συναισθημάτων, είναι σαν μία μεγάλη ζεστή αγκαλιά, όπου κλείνεις τα μάτια και ακουμπάς? » περιγράφει η ερμηνεύτρια.

Σε αυτή την ξεχωριστή συναυλία, την Άλκηστη Πρωτοψάλτη πλαισιώνει η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων υπό τη μουσική διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού και η χορωδία GraduArti (Απόφοιτοι Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων) σε διδασκαλία της Χριστίνας Βαρσάμη-Κούκνη.

About totritomati