Home / Χωρίς κατηγορία / Σλοβακία: «Τελετουργική αυτοκτονία» η πολιτική της ΕΕ στο προσφυγικό

Σλοβακία: «Τελετουργική αυτοκτονία» η πολιτική της ΕΕ στο προσφυγικό

Πράγα, Τσεχική Δημοκρατία
Με «τελετουργική αυτοκτονία» μπορεί να συγκριθεί η πολιτική της ΕΕ όσον αφορά το προσφυγικό, δηλώνει ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο, καλώντας την ΕΕ να σταματήσει αμέσως το κύμα των προσφύγων που εισέρχεται στους κόλπους της. Σύνοδο κορυφής της ομάδας των χωρών του Βίζεγκραντ συγκαλεί την ίδια στιγμή η Τσεχία για τις 15 Φεβρουαρίου με το «βλέμμα» στη σύνοδο των «28».

«Αισθάνομαι ότι τώρα στην ΕΕ προχωρούμε σε μία τελετουργική αυτοκτονία» είπε στην τσεχική εφημερίδα Pravo ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, γνωστός για την αντιμεταναστευτική ρητορική του.

Ο 51χρονος Φίτσο, ο οποίος θα είναι υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές στη Σλοβακία στις 5 Μαρτίου, προσέθεσε ότι η ΕΕ θα πρέπει κατά πρώτον να σταματήσει το κύμα των «παράνομων μεταναστών», προτού συζητήσει για το μέλλον της.

«Η Ευρώπη θα αυτοκτονήσει αν περιμένει την προβλεπόμενη εγκατάσταση συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής προς τα τέλη του 2016 ή το 2017» συνέχισε ο Φίτσο, σημειώνοντας ότι η Σλοβακία διαθέτει 300 αστυνομικούς που είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να πάνε για περιπολίες στα εξωτερικά σύνορα της ζώνης Σένγκεν.

Η Σλοβακία έχει μαζί με τη γειτονική της Ουγγαρία προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά του συστήματος των ποσοστώσεων για την αναδιανομή των προσφύγων μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ. Το σύστημα αυτό έχει αποδειχθεί «ένα απόλυτο φιάσκο» υποστηρίζει ο Φίτσο.

Η Σλοβακία, χώρα 5,4 εκατομμυρίων κατοίκων, προβλέπεται βάσει του συστήματος αυτού να δεχθεί σχεδόν 2.300 ανθρώπους.

«Αν κάποιος, στη βάση προσωρινών ή μονίμων ποσοστώσεων, μας επιβάλει να εισαγάγουμε 50.000 ανθρώπους με εντελώς διαφορετικά από τα δικά μας έθιμα και θρησκεία -και αυτοί είναι στην πλειονότητά τους νεαροί άνδρες- δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα μπορούσαμε να τους ενσωματώσουμε. Αυτό είναι αδύνατο» κατέληξε.

Την ίδια ώρα ο Τσέχος ομόλογός του Μπόχουσλαβ Σομπότκα ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι η Τσεχία συγκάλεσε σύνοδο κορυφής της ομάδας του Βίζεγκραντ (Πολωνία, Τσεχική Δημοκρατία, Σλοβακία και Ουγγαρία) στις 15 Φεβρουαρίου στην Πράγα για να συζητηθεί η προσφυγική κρίση.

Η συνεδρίαση πραγματοποιείται εν όψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 18-19 Φεβρουαρίου κατά την οποία θα γίνει αποτίμηση της προσφυγικής κρίσης.

Η ομάδα του Βίζεγκραντ (V4), της οποίας την προεδρία ασκεί το τρέχον εξάμηνο η Τσεχία, ζητεί αυστηρότερη φύλαξη των συνόρων της ΕΕ και την επιβολή περιορισμών στην εισροή προσφύγων και έχει διαμαρτυρηθεί για το σύστημα ποσοστώσεων για τους πρόσφυγες που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

About admin