Home / Ειδήσεις / Σκουρλέτης: Ανοίγει διάλογο για τον Χρυσό στη Χαλκιδική

Σκουρλέτης: Ανοίγει διάλογο για τον Χρυσό στη Χαλκιδική

Καλεί τοπική κοινωνία και εταιρεία σε συμβιβασμό

Αθήνα
Βήμα για διάλογο όσον αφορά στην επένδυση της Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική έδωσε σήμερα, Πέμπτη, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Πάνος Σκουρλέτης, καλώντας την τοπική κοινωνία στη Χαλκιδική και την εταιρεία Eldorado Gold να βρουν κοινά αποδεκτές λύσεις.

Παράλληλα, το υπουργείο παραμένει αμετακίνητο στη στάση του απέναντι στην επένδυση, η οποία, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι «νομιμότητα, δημόσιο συμφέρον και προστασία περιβάλλοντος».

Μιλώντας το μεσημέρι της Πέμπτης σε δημοσιογράφους, ο κ. Σκουρλέτης επεσήμανε ότι «μια τόσο μεγάλη επένδυση για να προχωρήσει πρέπει να εξασφαλίσει πέρα από τη νομιμότητα, το δημόσιο συμφέρον και την προστασία του περιβάλλοντος και την κοινωνική ειρήνη».

Γι’ αυτό θα έβλεπε ως μια προοπτική για να ξεπεραστούν τα προβλήματα έναν αναγκαίο συμβιβασμό. «Ο συμβιβασμός όμως αυτός για να προκύψει πρέπει να έχει μέσα του το στοιχείο μιας πραγματικής διάθεσης και από τις δύο πλευρές. Κυρίως η μία πλευρά πρέπει να αναγνωρίζει στην άλλη ότι κάνει ένα βήμα πίσω. Σε αυτό το υπουργείο μπορεί να συνδράμει αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα βάλουμε νερό στο κρασί μας γύρω από τις αρχές αντιμετώπισης αυτής της επένδυσης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως σημείωσε, έχουν δοθεί κάποιες άδειες που πληρούσαν τα κριτήρια της νομιμότητας, αλλά υπάρχουν «κάποιες πιο σημαντικές που εκκρεμούν».

Ερωτώμενος τι εννοεί με τον «συμβιβασμό», ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι «συμβιβασμός είναι να αντιλαμβάνονται όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, δηλαδή η τοπική κοινωνία, η εταιρεία και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ότι όλοι πρέπει να βάλουν νερό στο κρασί μας – αλλά κυρίως αφορά τους δύο πρώτους». Όπως είπε χαρακτηριστικά, «το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος στο όνομα των ανθρώπων που ζουν εκεί εμπίπτει».

Η συγκεκριμένη επένδυση, σύμφωνα με τον υπουργό, «και πριν άπό την Eldorado Gold -αν εξαιρέσει κανείς ένα-δύο χρόνια- χαρακτηρίζεται από τρομακτικές συγκρούσεις. Είναι μια δύσκολη υπόθεση».

Ποια είναι η συμβιβαστική λύση; «Θα την αναζητήσουμε μαζί με τα εμπλεκόμενα μέρη» υπογράμμισε ο υπουργός. Ωστόσο, όπως επεσήμανε, «αν διαπιστώσουμε ότι κάποια αδειοδότηση κινείται έξω από το πλαίσιο της νομιμότητας δεν θα το κάνουμε όπως οι προηγούμενοι. Θυμάστε ότι η απόφαση που πάρθηκε τον προηγούμενο Αύγουστο αφορούσε ένα θέμα της μεταλλουργίας. Δεν έχει κλείσει αυτό το κεφάλαιο. Είναι ακόμη πάνω στο τραπέζι, όπως και πολλά άλλα».

Μάχη Τράτσα

Newsroom ΔΟΛ

About Kostas Athanasoulis