Home / Προτεινόμενα / Σκι: Τα θέρετρα της Ευρώπης αυξάνουν τις τιμές τους κατά 10%

Σκι: Τα θέρετρα της Ευρώπης αυξάνουν τις τιμές τους κατά 10%

Περισσότερα από 20 από τα κορυφαία χιονοδρομικά κέντρα της Ευρώπης αύξησαν τις τιμές κατά τουλάχιστον 10% για αυτόν τον χειμώνα, επιτείνοντας ακόμη περισσότερο τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Βρετανοί λάτρεις του χιονιού μετά από δύο περιόδους στη διάρκεια των οποίων επηρεάστηκαν άσχημα από τον Covid-19.

Επιπλέον, η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης σημαίνει ότι το σκι τώρα θα είναι πιο κρύο, πιο αργό και πιο ακριβό, ενώ οι απεργίες στη Βρετανία σημαίνουν ότι ακόμη και η πρόσβαση από και προς τα θέρετρα θα είναι μια πρόκληση για πολλούς που σκοπεύουν να ταξιδέψουν τα Χριστούγεννα.

Στις Άλπεις, το γαλλικό θέρετρο Αβοριάζ αύξησε τις τιμές των καρτών σκι για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια. Στο Βαλ Τορένς, έναν άλλο γαλλικό προορισμό, η θέρμανση με λιφτ του σκι απενεργοποιείται πλέον αυτόματα όταν οι πόρτες είναι ανοιχτές. Οι ανελκυστήρες στο Saas-Fee της Ελβετίας λειτουργούν πιο αργά για εξοικονόμηση ενέργειας.

Οι τιμές αυξάνονται σε όλη την Ευρώπη. Μια εβδομάδα στο πολυτελές ελβετικό θέρετρο του Zermatt, συμπεριλαμβανομένων καρτών ανελκυστήρων, μαθημάτων σκι, ενοικίασης εξοπλισμού και γευμάτων κοστίζει τώρα 1.367 στερλινες (1.662 ευρώ) ανά άτομο, 25% περισσότερο από πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της Post Office Travel Money and Crystal. Διακοπές σκι. Στη Γαλλία, τα θέρετρα Βαλ Τορένς και Μεριμπέλ έχουν αυξήσει τις τιμές κατά περίπου 15%. Το Μπάνσκο στη Βουλγαρία είναι πιο φθηνό, το ήμισυ του κόστους στο Zermatt, όμως πιο ακριβό από ό,τι πριν από ένα χρόνο.

Τα ταξίδια επλήγησαν ήδη από ακυρώσεις πτήσεων λόγω χιονοπτώσεων και άσχημων καιρικών συνθηκών στις αρχές Δεκεμβρίου. Επίσης, οι απεργίες υπαλλήλως στις υπηρεσίες ελέγχου των συνόρων της Βρετανίας, καθώς και οι απεργίες του δικτύου σιδηροδρόμων που επηρεάζουν τα ταξίδια του Eurostar κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, απειλούν να διακόψουν τα ταξίδια από και προς τη Βρετανία για τον υπόλοιπο Δεκέμβριο.
Ωστόσο, οι κρατήσεις για διακοπές για σκι στη Βρετανία ήταν 35% υψηλότερες μέχρι το τέλος Νοεμβρίου σε σύγκριση με το 2019, που ήταν η καλύτερη χρονιά για κρατήσεις, σύμφωνα με τον τουριστικό πράκτορα SNO. Η ζήτηση είναι υψηλή, παρόλο που η αδύναμη λίρα, η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης και η ανησυχία για την κλιματική αλλαγή σημαίνουν ότι τα πακέτα είναι περίπου 25% ακριβότερα σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα.
«Ο πληθωρισμός έχει σίγουρα αυξήσει το κόστος», δήλωσε ο Richard Sinclair, διευθύνων σύμβουλος της SNO. «Αλλά οι σκιέρ είναι παθιασμένοι και γι΄αυτούς το ετήσιο ταξίδι σκι είναι η μοναδική αδιαπραγμάτευτη απόλαυση».
Πάντως, η ζήτηση για διακοπές σε θέρετρα του σκι εξακολουθεί να είναι ισχυρή και στην Ευρώπη, με τους ενδιαφερόμενους να συντομεύουν τα ταξίδια τους για να εξοικονομήσουν χρήματα αντί να τα παραλείπουν εντελώς, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα 3.000 ατόμων που διεξήχθη από ενώσεις επιχειρήσεων χειμερινού τουρισμού στην Αυστρία, τη Γερμανία και την Ελβετία.

Οι τιμές στα θέρετρα σκι ακολουθούν ανοδική πορεία
Το κόστος των τιμών για μία εβδομάδα σε θέρετρο του σκι έχει αυξηθεί κατά 25% σε ολόκληρη την Ευρώπη

Sources: Crystal Ski Holidays, Post Office Travel Money

 
Μεγάλο μέρος του ενθουσιασμού στη Βρετανία αποδίδεται σε ομάδες παραθεριστών που έκαναν κράτηση στις αρχές του 2022 αφού η πανδημία κατέστρεψε τα σχέδιά τους δύο συνεχόμενα χρόνια, κλείνοντας τις τιμές πριν επικρατήσει η κρίση κόστους ζωής.
«Ήταν η καλύτερη περίοδος πρόωρων κρατήσεων που έχω δει τα τελευταία 20 χρόνια», δήλωσε η Diane Palumbo, διευθύντρια πωλήσεων και μάρκετινγκ στο Skiworld, το μεγαλύτερο ανεξάρτητο ταξιδιωτικό πράκτορα σκι της Βρετανίας. 
Αυτός ο ενθουσιασμός άρχισε να εξανεμίζεται όταν ο «μίνι προϋπολογισμός» της πρώην πρωθυπουργού Λιζ Τρας οδήγησε σε πτώση τη λίρα και ώθησε σε άνοδο τις αποδόσεις, αυξάνοντας το κόστος των διακοπών για τους νέους πελάτες, σύμφωνα με την Palumbo. 

Eλβετικό Premium
Μία εξασθενημένη στερλίνα καθιστά τις διακοπές σκι σε θέρετρα της Ελβετίας πιο ακριβές κατά 10% για τους Βρετανούς την φετινή σεζόν

Source: Bloomberg
 

Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα για όσους σχεδιάζουν να κάνουν σκι στην Ελβετία, όπου οι τιμές σε ελβετικό φράγκο είναι 10% πιο ακριβές σε όρους λίρας αυτή τη σεζόν σε σύγκριση με τον περασμένο χειμώνα.
Η συναλλαγματική αβεβαιότητα έχει οδηγήσει σε αύξηση των πακέτων διακοπών all inclusive, με αποτέλεσμα πολλοί από τους ταξιδιώτες να κλειδώνουν τον προϋπολογισμό τους. Το μερίδιο των κρατήσεων all inclusive αυξήθηκε στο 30% αυτή τη σεζόν, από μόλις 10% πριν από την πανδημία, σύμφωνα με το SNO.
 
moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg
 
Διαβάστε επίσης:
Στον «πάγο» η βιομηχανία του σκι στις ιταλικές και γαλλικές Αλπεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview