Home / Ειδήσεις / Σημαντική μείωση του προσδόκιμου ζωής στις ΗΠΑ το 2020 -Σε τι οφείλεται

Σημαντική μείωση του προσδόκιμου ζωής στις ΗΠΑ το 2020 -Σε τι οφείλεται

Το προσδόκιμο ζωής στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά ένα ολόκληρο έτος τους πρώτους έξι μήνες του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση την Πέμπτη. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μια θλιβερή υπενθύμιση των επιπτώσεων της πανδημίας.

Το προσδόκιμο ζωής αποτελεί το βασικότερο μέτρο αξιολόγησης της υγείας ενός πληθυσμού, και η απότομη μείωσή του μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα είναι εξαιρετικά ασυνήθιστη και προκαλεί ανησυχία. Η πτώση αυτή έρχεται έπειτα από ανησυχητικές, μικρότερες μειώσεις τα προηγούμενα χρόνια, που οφείλονταν κυρίως στην αύξηση θανάτων από υπερβολική δόση ναρκωτικών. Η εύθραυστη ανάκαμψη που είχε σημειωθεί τα δύο τελευταία έτη έχει πλέον αντιστραφεί ολοκληρωτικά.

Στα 77,8 έτη το προσδόκιμο ζωής των Αμερικανών

Τα στοιχεία δίνουν την πρώτη ολοκληρωμένη εικόνα των επιπτώσεων της πανδημίας στο προσδόκιμο ζωής των Αμερικανών, που μειώθηκε στα 77,8 έτη, από 78.8 έτη το 2019. Καταδεικνύουν επίσης και διευρυνόμενες φυλετικές και εθνοτικές ανισότητες: το προσδόκιμο ζωής του μαύρου πληθυσμού υποχώρησε κατά 2,7 έτη στο πρώτο εξάμηνο του 2020, έπειτα από 20 χρόνια διαρκούς αύξησης. Η διαφορά του προσδόκιμου ζωής μεταξύ μαύρων και λευκών Αμερικανών, η οποία μειωνόταν, βρίσκεται τώρα στα έξι χρόνια, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη απόκλιση από το 1998.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι, καθώς οι μετρήσεις αυτές συνδέονται άμεσα με την πανδημία, όσο οι θάνατοι μειώνονται και οι εμβολιασμοί προχωρούν, το προσδόκιμο ζωής θα επανέλθει στα προηγούμενα επίπεδα σύντομα. Προειδοποιούν, ωστόσο, ότι οι κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας θα συνεχιστούν, και ο βασικός τρόπος να επεκταθεί το προσδόκιμο ζωής είναι να αντιμετωπιστούν οι ανισότητες.

Ακολουθήστε το iefimerida.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο iefimerida.gr l

Visit source site

About iefimerida