Home / Διεθνή / Σε κατάσταση έκτακτης οικονομικής ανάγκης το Ρίο μια ανάσα πριν από τους Ολυμπιακούς

Σε κατάσταση έκτακτης οικονομικής ανάγκης το Ρίο μια ανάσα πριν από τους Ολυμπιακούς

Ζητείται έκτακτη ομοσπονδιακή χρηματοδότηση

Μπροστά τον κίνδυνο να καταρρεύσουν οι δημόσιες υπηρεσίες ο κυβερνήτης του Ρίο ντε Τζανέιρο κήρυξε την πολιτεία σε κατάσταση έκτακτης οικονομικής ανάγκης

Σε κατάσταση έκτακτης οικονομικής ανάγκης κηρύχθηκε η πολιτεία του  Ρίο ντε Τζανέιρο, ενάμισι μήνα πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο κυβερνήτης του Ρίο ζητά ομοσπονδιακή χρηματοδότηση για να καταφέρει να καλύψει η πολιτεία τις υποχρεώσεις της στις δημόσιες υπηρεσίες ενόψει των Ολυμπιακών. Αυτό, διότι η διοργάνωση των Αγώνων έχει οδηγήσει σε «σοβαρές δυσκολίες στην παροχή βασικών δημοσίων υπηρεσιών» και χρειάζεται να ληφθούν έκτακτα μέτρα για να αποτραπεί «μια ολοκληρωτική κατάρρευση της διοίκησης της δημόσιας ασφάλειας, υγείας, εκπαίδευσης, μέσων μεταφοράς και περιβαλλοντικής διαχείρισης».

Τα έσοδα της πολιτείας του Ρίο έχουν καταρρεύσει τα τελευταία δύο χρόνια, εξαιτίας της πτώσης της τιμής του πετρελαίου, ενώ η πόλη αναμένεται να φιλοξενήσει περίπου 500.000 ξένους επισκέπτες κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Το μεγαλύτερο μέρος του κόστους των έργων υποδομής για τους Ολυμπιακού έχει αντληθεί από τους προϋπολογισμούς της πόλης, της πολιτείας και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, μέρος της χρηματοδότησης προέρχεται από ιδιωτικές εταιρείες, αλλά η πολιτεία είναι υπεύθυνη για τις περισσότερες καθημερινές υπηρεσίες ασφαλείας και υγείας στο Ρίο. τα οικονομικά προβλήματα στην πολιτεία του Ρίο ντε Τζανέιρο έχουν διαφανεί από τα τέλη του 2015. Τότε, αναγκάστηκε να κλείσει σχολεία και νοσοκομεία, ενώ άρχισαν και καθυστερήσεις στις πληρωμές μισθών και συντάξεων.

πηγή : protothema.gr

About Kostas Athanasoulis