Home / Ειδήσεις / Σε ακινησία η διαπραγμάτευση

Σε ακινησία η διαπραγμάτευση

Λίγα 24ωρα πριν το Eurogroup της 20ης Μαρτίου η ανησυχία εντείνεται καθώς τηρείται μια περίεργη σιωπή από όλες τις πλευρές για τη διαπραγμάτευση.

Μετά τις ανακοινώσεις και τις διαρροές για την πορεία της διαπραγμάτευσης και την τελευταία συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα παρατηρείται μια στασιμότητα που αυξάνει την ανησυχία για το αν παρατηρείται πρόοδος στις διαβουλεύσεις.

Το πρώτο δείγμα ανησυχίας είναι η απροσδόκητη αύξηση κατά 300 εκατ. ευρώ του δανεισμού των τραπεζών από τον ELA λόγω της μείωσης των καταθέσεων κατά 2,8 δισ. ευρώ και της αύξησης των κόκκινων δανείων κατά 800 εκατ. Η επικεφαλής του ενιαίου ευρωπαϊκού εποπτικού μηχανισμού Ντανιέλ Νουί, η οποία θα βρίσκεται σήμερα στην Ελλάδα, εμφανίστηκε χθες αισιόδοξη θεωρώντας όμως μείζον θέμα τα κόκκινα δάνεια. Σε δήλωσή της τόνιζε χθες ότι η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών έχει βελτιωθεί αισθητά. «Τώρα, η μείζων πρόκληση είναι να αντιμετωπιστούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια».

Η πρώτη τηλεδιάσκεψη σε επίπεδο επικεφαλής, ύστερα από τέσσερις ημέρες διεργασιών μόνο σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί χθες το βράδυ.

Η «τεχνική συμφωνία» (staff level agreement) και η συνολική να διαχωρίστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα από τους εμπλεκόμενους στη διαπραγμάτευση, προκειμένου να δημιουργηθεί η αίσθηση ότι υπάρχει πρόοδος, στην πραγματικότητα όμως φαίνεται ότι όλα τα θέματα είναι πάνω στο τραπέζι.

Η ελληνική πλευρά στοχεύει στα εργασιακά αλλά και να μην περάσει εφάπαξ το σύνολο της περικοπής της συνταξιοδοτικής δαπάνης.

Χθες, ανακοινώθηκε και η επίσημη ατζέντα της συνεδρίασης του Eurogroup της επόμενης Δευτέρας. Το θέμα της Ελλάδας θα είναι το 3ο κατά σειρά, καθώς θα προηγηθεί -βάσει του προσχεδίου της ατζέντας- συζήτηση για τους προϋπολογισμούς των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, αλλά και η θεματική για την ανάπτυξη, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και το συνταξιοδοτικό. Από το προσχέδιο της ατζέντας και την αναφορά που γίνεται στην Ελλάδα, καθίσταται σαφές ότι η εκταμίευση της επόμενης δόσης δεν θα γίνει παρά μόνο όταν κλείσει η πλήρης συμφωνία.

Όπως αναφέρεται: «Το Eurogroup θα συζητήσει την πρόοδο που παρατηρείται στο πλαίσιο της 2ης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Οι θεσμοί και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να ενημερώσουν τους υπουργούς Οικονομικών για την πρόοδο που έχει παρατηρηθεί στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της τεχνικής συμφωνίας, αλλά και της υιοθέτησης των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων. Η τεχνική συμφωνία είναι ένα βήμα στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του προγράμματος. Με τη σειρά της, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης στο πλαίσιο του προγράμματος».

About Andreas Chondros