Home / Διεθνή / Σένγκεν, καταπολέμηση της τρομοκρατίας και προσφυγικό στο τραπέζι των «28»

Σένγκεν, καταπολέμηση της τρομοκρατίας και προσφυγικό στο τραπέζι των «28»

Άμστερνταμ
Το αργόσυρτο σχέδιο της Κομισιόν για το προσφυγικό -εξαιτίας της αντίθεσης ορισμένων από τους «28»- και το ζήτημα της Σένγκεν, για την οποία οι Βρυξέλλες έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, μαζί με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας έχουν στο τραπέζι οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Μετανάστευσης της ΕΕ που συνεδριάζουν στο Άμεστερνταμ.

H ολλανδική προεδρία πιάνει έτσι τα δύσκολα της ευρωπαϊκής ατζέντας, καθώς το ζήτημα των συνόρων προκαλεί έντονες διαφωνίες.

Η διήμερη συνάντηση που ξεκίνησε τη Δευτέρα στους χώρους του Ναυτικού Μουσείου του Άμστερνταμ έχει ήδη στην ατζέντα της πρώτης ημέρας το προσφυγικό. Στόχος των «28» είναι τα μέτρα για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών.

Εκ των πραγμάτων, η Ελλάδα παίζει κεντρικό ρόλο: «Η Ελλάδα πρέπει νκάνει αυτό που πρέπει να κάνει, δηλαδή έλεγχο» είπε ο βέλγος υπουργός Γιαν Γιάμπον -«αν δεν γίνει αυτό, θα πρέπει να το κοιτάξουμε στενά» συμπλήρωσε.

Ενδεικτικά του κλίματος ήταν δημοσίευμα των FT το Σάββατο που μιλούσε για σχέδιο «σφραγίσματος» των συνόρων της ΠΓΔΜ ή ακόμη και προσωρινής αποπομπής της Ελλάδας από την Σένγκεν – κάτι που ο επίτροπος Δ.Αβραμόπουλος απέκλεισε, λέγοντας η Κομισιόν είναι αντίθετη.

Η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των «28» στην ανταλλαγή πληφοροριών είναι (όπως και η κυβερνοασφάλεια, που επίσης συνδέεται άμεσα) επίσης ψηλά στην ατζέντα.

Ειδικά το Παρίσι πιέζει, για προφανείς λόγους, για άμεσα αποτελέσματα σε αυτό το πεδίο. Ο γάλλος υπουργός Μπερνάρ Καζνέβ προσέρχεται με τη θέση για ταυτοποίηση, καταγραφή και λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων, ειδικό βάρος στα ψεύτικα συριακά διαβατήρια και ενοποίηση των στοιχείων υπό τις βάσεις της SIS (Σύστημα Πληροφόρησης Σένγκεν) και VIS (Σύστημα Πληροφόρησης Βίζα).

Newsroom ΔΟΛ

About admin